Verduurzaming van de koffiebranche: zo draag jij bij en kun je koffie blijven drinken

Heart + Soul
Koffie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
30.09.2019

Uit onderzoek van the International Coffee Organisation (ICO) blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar drinken. Hiermee staan wij in de top-5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. Maar pas op: volgens onderzoeksjournalist Marthijn van Oostveen duurt het niet lang meer voordat we voorgoed ons laatste kopje koffie drinken. Door de toenemende opwarming van de aarde verdroogt het land van de koffieboeren en gaan veel oogsten verloren. Marthijn deed onderzoek naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van koffie en duurzaamheid. Hij verdiepte zich in de circulaire economie van koffie: hoe kunnen wij er voor zorgen dat er zoveel mogelijk koffie wordt gerecycled en wij het milieu zo min mogelijk belasten? Marthijn legt uit. 

Verduurzaming van de koffiebranche: zo draag jij bij en kun je koffie blijven drinken

Marthijn: ‘Consumenten willen graag eerlijke producten. Daarom is de koffiebranche volop in ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Zo groeit onder andere de certificering van koffie. Dit is niet alleen goed voor de boeren, het helpt ook de consument bij het maken van duurzame keuzes. Ook de liefde voor een circulaire economie groeit. Ofwel: het vinden van oplossingen voor voedselverspilling en het hergebruiken van materialen. Om uiteindelijk zero waste en 100% duurzaam te ondernemen en leven.’

Welke bedrijven zetten circulariteit in en hoe werkt dat?

Marthijn: ‘In elf vestigingen in Nederland is Starbucks gestart met een nieuw recyclinginitiatief. Het idee is dat klanten hun gebruikte papieren bekers inleveren. Deze verwerken ze vervolgens tot nieuwe papierproducten. In Britse winkels werd het verzamelproces voor recycling al eerder met succes geïntroduceerd. Ook zijn er initiatieven omtrent het recyclen van koffiedik (bijvoorbeeld het Deense beautymerk Grums Aarhus). Dit zijn de restanten die overblijven na het zetten van koffie. Recycling van koffie helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook leidt je afval ermee weg van kostbare stortplaatsen én geeft je kopje koffie een tweede leven. Zo verwerkt het bedrijf Coffee Recycling koffiedik tot biobrandstof. Ze zetten koffiedik om in eco-koffiebrikketten en bio-pellets.

Maar wat is een koffiebriket precies?

Een briket is meestal een geperste vaste brandstof in de vorm van een kleine baksteen die fungeert als brandstof en aanmaakhout om vuur mee te maken. Meestal wordt een normale briket gemaakt van bruinkool, steenkool en houtskool. De eco- koffiebriket is gemaakt Koffie Briket in vuurvan 25 kopjes koffie en bevat ongeveer 20% meer energie dan hout. Dat betekent dat het warmer en langer brandt dan hout. Hierdoor zijn flinke besparingen op CO2-uitstoot mogelijk. Tot slot kan koffiedik worden gebruikt om te composteren. Zo gebruikt Gro-together het koffiedik als meststof voor het kweken van oesterzwammen. Deze oesterzwammen worden weer gebruikt om producten van te maken.’

Gaat koffiedik niet snel schimmelen?

Martijn: ‘Als je veel gebruikt koffiedik hebt, is de truc om het op de juiste manier te bewaren. Plaats het gebruikte koffiedik in een luchtdichte plastic of metalen container, zoals een leeg koffieblik of een kleine plastic voorraadbak. Zet dit in de koelkast. Bewaar het niet bij kamertemperatuur, want dan kan het gaan schimmelen. Wanneer je veel koffiedik hebt en het langere tijd wil bewaren, kun je de gebruikte koffiedrab in de luchtdichte metalen of plastic container in de vriezer leggen.’

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Wat kan de koffiebranche drastisch verduurzamen?

Token koffieMarthijn: ‘De blockchain technologie van koffiemerk Token. De huidige koffieketen wordt volgens Token gedomineerd door een handvol grote spelers (Nestlé, JDE, Mondelez). Zij investeren miljarden in marketing, maar weinig tot niets in de boeren. Token gebruikt de blockchain technologie om de koffiedrinker te verbinden met de mensen die de koffiebonen telen en branden. Ze laten zien wie wat verdient in iedere stap van de keten. Daardoor worden onnodige tussenschakels weggenomen. Zo wordt koffie eerlijker en daarmee duurzamer voor zowel de boeren als de consument. Om het tastbaar te maken voor consumenten heeft Token ieder zakje Token koffie (€5,50) voorzien van een token (munt). Iedere token is €0,50 waard die men kan besteden aan een volgende aankoop of om te investeren in je eigen koffieboerengemeenschap. ‘

Wat is blockchain technologie?

BlockchainMartijn: ‘Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dat kunnen allerlei soorten transacties zijn. Stel je een groothandel in groente en fruit voor. De groothandel houdt de financiële administratie bij in een grootboek. Daarin staat alles over de aan- en verkoop van groente en fruit. Als de groothandel zaken doet met een andere partij, wordt er een beroep gedaan op een vertrouwde tussenpersoon om de transactie te valideren, bijvoorbeeld een bank. Wat blockchain doet is die vertrouwde tussenpersoon vervangen door een netwerk van computers.’

Bij wie ligt vooral de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van de koffiebranche?

Marthijn: ‘De grote bedrijven moeten het voortouw nemen in de verduurzaming van de koffiebranche. Starbucks doet dat goed. Zij bieden al langer €0,30 korting aan klanten die een herbruikbare beker meenemen. Ook worden zulke bekers voor €2 in de vestigingen verkocht. 
Dit soort initiatieven zijn het begin om de verduurzaming in gang te zetten. Maar ook de consument wordt hierdoor gestimuleerd om mee te werken.’

Hoe kunnen wij als koffiedrinker een steentje bijdragen?

Marthijn: ‘Mensen en bedrijven kunnen zelf thuis het koffiedik inzamelen. Je kunt koffiedik bij het GFT-afval doen, maar je kan het ook als mest gebruiken, door het te mengen met compost. Of je kunt het naar een verzamelpunt brengen waar ze er biobrandstof van maken. Bedrijven kunnen een speciale rolcontainer bij SUEZ huren voor de inzameling van koffiedik. Vervolgens zijn er diverse bedrijven/ initiatieven die het willen komen ophalen om het te recyclen. Ook is het van belang dat consumenten investeren in duurzame koffie met een (fairtrade) keurmerk. De boeren die voor zo’n keurmerk koffie produceren, krijgen een stuk voorlichting en training. Zij leren over bepaalde snoeitechnieken en zaken als natuurlijke veredeling. Ook kunnen zij hierdoor bijvoorbeeld een speciale oven aanschaffen die minder CO2 uitstoot en niet veel hout nodig heeft. Programma’s als deze zijn hard nodig. Anders zijn onze kopjes koffie vanaf nu geteld als we het tij niet keren…’

5x meer lezen over koffie en je gezondheid

Dit is wat 3 maanden decaf koffie drinken met je gezondheid doet
Koffie: dus dit gebeurt er allemaal in je lijf na de eerste slok 
7 Ayurvedische eyeopeners voor koffie lovers 
Bulletproof Coffee: vet verbrandende koffie hype uit de VS
Decaf koffie top 5 & gouden tips van een barista 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link