De smalltalk voorbij? Zo maak je echt contact met je geliefde…

Heart + Soul
small talk relatie
karlijn visser

Karlijn Visser
14.02.2018

Al meer dan twintig jaar begeleidt Toña Wong Chung mensen in haar praktijk Healing Space. Vooral op het gebied van liefde en seksualiteit. Voor Holistik schrijft Toña over delicate onderwerpen waar ze met honderden mensen over heeft gesproken. Deze keer staat het maken van verbinding met je geliefde centraal. Want het lijkt soms alsof we liever een extra werkproject opstarten, dan de ware intimiteit opzoeken binnen onze relatie… Waarom dat in eerste instantie een veiligere optie lijkt, maar op de lange termijn niet vervullend is, weet Toña. 

De smalltalk voorbij? Zo maak je echt contact met je geliefde…

Toña: In de afgelopen 22 jaar dat ik met stellen werk, zie ik een duidelijke tendensverschuiving. Vroeger was het hoofdonderwerp van de eerste sessie van het koppel bij mij de dingen die het stel écht dwars zit: van elkaar of vanuit het verleden. De reden waarom nu de meeste stellen bij mij komen, is dat ze überhaupt willen leren hechten. Zowel mannen en vrouwen voelen zich regelmatig eenzaam binnen de relatie en zijn op zoek naar intimiteit. Vaak komen er traumatische momenten in de relatie naar boven drijven als we gaan werken aan de verbinding, maar dat is niet de reden waarom ze mij hebben ingeschakeld. De eerste sessie ben ik meestal bezig met mensen om hun schild te laten zakken dat ze hebben opgebouwd, naar elkaar en naar het leven.

Opgroeien in een humorloze setting

Het schild hoog houden ten op zicht van het leven is tricky. Hier inzicht over verschaffen is voor mij een reden om dit werk met stellen in de diepte te willen doen. Als er namelijk verharding optreedt tussen jou en je geliefde, dan dooft je levensenergie. Niet alleen jij hebt daar last van, maar alle mensen om je heen, ook je kinderen. Kinderen hebben een vreugdevolle omgeving nodig om gezond en in zelfvertrouwen op te groeien. Veel kinderen groeien op in een humorloze setting. Een setting die meer weg heeft van een functioneel bedrijf, dan een warm gezin waarin je samenkomt om het leven met elkaar te delen. Ouders van nu staan vaker in de ‘overleefstand’. Wat ik als relatietherapeut zorgelijk vind, is dat ouders dit vaak niet bij zichzelf herkennen. En als ze het al herkennen, dan laten ze hier even een paar tranen over tijdens de sessie om vervolgens toch maar weer in het harnasje te kruipen. Zo kunnen ze buiten weer meedoen met ‘de echte wereld’.

Rebound effect in de relatie

Het lijkt soms juist dat als de geliefden weer heel zacht zijn geworden en dichtbij elkaar staan (in de paar uur tijdens een sessie bij mij bijvoorbeeld), er een rebound-effect optreedt om deze intieme energie vooral niet op te zoeken samen… Liever nog vijf extra koppen koffie drinken om daarna weer door te kunnen gaan met alle extra projecten die plotseling weer aan zijn komen waaien. Kunnen we het nog wel aan wat er loskomt als we echt weer verbinden? De stilte? De gevoelens? De verlangens? De behoefte om je helemaal te uiten? En alle gekwetstheden en momenten van afwijzing die daarmee samenhangen… Toch is het doorvoelen van dit alles de weg naar rust en intimiteit, waardoor er in de relatie een diep gevoel van vervulling ontstaat. Tijd is wat mij betreft de belangrijkste factor om dit te realiseren. Tijd voor elkaar, tijd voor stilte samen en tijd voor oogcontact. Dan ontstaat vanzelf weer de verbinding. Het hoeft ook niet heel veel tijd te zijn. Als de tijd maar echt en oprecht is ingericht om te verbinden samen.

Cadeau voor Valentijnsdag

de beste minnaar van de wereldMijn wens voor alle stellen die vandaag Valentijnsdag vieren is dat het echte cadeau dat je aan je geliefde kunt geven tijd en aandacht is. Probeer deze oefening maar eens: Ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar 5 minuten lang in de ogen, zonder in lachen uit te barsten (je mag wel glimlachen natuurlijk) en zonder te praten. Laat de stilte er maar zijn en kijk naar elkaar. Vertel daarna wat je voelt als je naar elkaar kijkt. Eerst de een en dan de ander. Vertel daarna waarom je ooit verliefd geworden bent op de ander en waar je nu nog steeds dankbaar voor bent als het gaat om jullie relatie. Zo geef je Valentijnsdag (en de vele andere dagen daarna) met je geliefde een waardevolle betekenis. In mijn boek Hoe word ik de beste minnaar van de wereld deel ik meer inspiratie en verbindende oefeningen die je met je partner uit kunt voeren. Ik wens je een heel gelukkig Valentijn!

‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld’, Toña Wong Chung, €19,95 via Bol.com. Of kijk voor meer informatie over Toña en haar praktijk op healingspace.nl. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link