Vaccineren of niet? Dit zegt de natuurvoedingsdeskundige

Body
vaccineren

Als er érgens veel discussie over is, dan is het wel het vaccineren van je kind. Als zelfs experts elkaar tegenspreken, dan is het behoorlijk lastig om te bepalen wat het beste is voor jouw kindje. Ook bij natuurvoedingsadviseur Desirée Domacassé sloeg de twijfel toe toen de oproepkaart op de mat viel…

Vaccineren of niet? Dit zegt de natuurvoedingsdeskundige

Wat ik precies dacht over vaccinaties, voordat ik beviel van mijn zoontje kan ik me niet zo goed meer herinneren. Maar dat de twijfel toesloeg toen ik de oproepkaarten ontving om deel te nemen aan het rijksvaccinatieprogramma is een gegeven. Er doen zoveel wilde verhalen de ronde en zelfs de experts lijken elkaar tegen te spreken. Een mengelmoes van wantrouwen jegens de farmaceutische industrie en mijn rationele wetenschappelijke zelf zorgen ervoor dat ik voor het eerst in vier weken niet wakker word gehouden door mijn zoontje, maar door zorgen over de aanstaande vaccinaties.

Moederinstinct

Ik kijk in het wiegje naast me, naar dat perfecte mensje en alles in me wil hem beschermen. Als er ook maar iets schadelijks zit in de vaccins dan wil mijn moederinstinct dat ver uit zijn buurt houden. Maar als het vaccineren van mijn kleine ervoor kan zorgen dat hij geen enge ziekte krijgt dan is het vanzelfsprekend dat ik ze wil toedienen. ‘Wat is nou het beste voor hem?’ Deze vraag houdt me constant bezig. Natuurlijk kom ik erachter dat er geen pasklaar antwoord is. Als ouder neem je in liefde en met goede intenties beslissingen voor je kind. Deze keuzes baseer je op de beste informatie die je op dat moment tot je beschikking hebt. Over 25 jaar worden we vast als ouders voor gek verklaard dat we het één of het ander -niet – deden, maar die kennis hebben we nu niet.

De spoed er uit

Voor mijn vriend en mij kwam de eerste prik met twee maanden te vroeg. In overleg met het consultatiebureau besluiten we te wachten, totdat het immuunsysteem van onze kleine man verder gerijpt is. Wachten was voor ons makkelijker, omdat hij na zes maanden naar het kinderdagverblijf ging in plaats van tien weken. We durfden het ook aan met de wetenschap dat pasgeboren baby’s niet volledig weerloos zijn. Tijdens de zwangerschap geef je namelijk ter bescherming antistoffen mee. En met de borstvoeding voedt je ook de darmflora die 80% van de immuunsysteem huist. Dit betekent niet dat je kindje volledig beschermd is, maar het haalde voor ons de spoed eruit. Het gaf ons ook de tijd om verder te verdiepen in de verschillende prikken waar het programma uit bestaat.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Discussiepunt

Het gevaar van thimerosal, een organische kwik verbinding die inmiddels niet meer wordt toegevoegd aan de vaccins van het rijksvaccinatieprogramma was een groot discussiepunt. Nu zijn het onder andere de aluminiumverbindingen, formaldehyde en glutamaat, hulpstoffen voor de vaccins, die zorgen baren. Sommige prikken bevatten deze nog wel en daarvan zegt de Rijksoverheid dat we er meer van ontvangen via onze voeding en de lucht die we inademen dan van vaccineren. Wij hebben daarom per prik gekeken hoe het zat met de verminderde kans om ziek te worden daarna. En zo voor onszelf een kosten-baten analyse gedaan met het idee dat we van plan waren om veel te reizen naar het buitenland.

Emotie

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ook door emotie en anekdote zijn geleid. De dochter van een goede vriend had een hele heftige reactie op de ‘bof, mazelen en rode hond’-vaccinatie (de zogeheten BMR-prik). We hebben deze toen overgeslagen. Na het lezen over de recente uitbraak van mazelen in Italië, een ziekte die ooit leek uitgeroeid, schrik ik toch een beetje. Want het argument van vaccineren voor de groepsimmuniteit vind ik ook zwaar wegen. Als alle ouders besluiten dat hun kind vaccin-vrij door het leven gaan dan verhogen we ook de kans op dergelijke uitbraken in Nederland. De zeldzaamheid van deze ziektes maakt bij besmetting herkenning en behandeling weinig vanzelfsprekend.

Heftige discussie

Op dat moment als nieuwe mama waren dit mijn overwegingen. Nu ik het opschrijf, duik ik weer in beide kanten van een nog steeds heftige discussie. Aan de ene kant de anti-vaccinatie beweging die soms tekenen vertoont van complot denken met daarnaast weloverwogen argumenten. Aan de andere kant staat de vanzelfsprekendheid van vaccineren binnen onze gezondheidszorg waar het niet altijd vlekkeloos verloopt. Wat je ook besluit, luister bij twijfel naar beide kanten, daar horen zo nu en dan emoties en anekdotes bij. En laat je boven alles leiden door jouw kind.

Over Desirée

Desirée is haar carrière gestart bij De Nederlandsche Bank als financieel econoom. Na haar zwangerschap en de vele inzichten die dat opleverde, besloot ze haar hart te volgen. Als natuurvoedingsadviseur met een achtergrond in biomedische wetenschappen startte ze Daisy’s Yellow Pepper.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link