Ultieme date tip: houd je vriendinnen er buiten!

by Chaja Kruijssen 24.07.2016

Daten leidt vaker tot een nieuwe date dan tot een partner. Bam! Dat is nog eens een rake opmerking van psychologe Chaja Kruijssen. In het begin is daten leuk en spannend. Je ziet wel wat ervan komt en bespreekt ondertussen alles met vriendinnen. Maar bij date nr. 18 ga je jezelf toch achter de oren krabben. Voor iedereen die zichzelf hier in herkent, volgen hier een aantal bruikbare date tips. 

Ultieme date tip: houd je vriendinnen er buiten!

Daten is naast een intense ervaring voor jou, ook regelmatig hét gespreksonderwerp met je vriendinnen. Samen eindeloos kletsen over hoe het ging, wat hij zei en wat jij toen weer zei. Hoe hij eruit zag: “Oh had hij dat aan? Meteen dumpen die gast!”  Wat hij deed. “En kuste hij je niet meteen? Dan is het niet de juiste voor jou, vast een homo”. Het is een fijne manier om je te verbinden met vriendinnen. Waak er wel voor dat het daten geen vriendinnen-project wordt. En wie weet slaag je meteen en heb je deze date tips helemaal niet meer nodig.

Lijstjes maken

Vriendinnen maken onderling graag samen lijstjes waar hij aan moet voldoen. Een aantal criteria worden opgesteld waar je op kan letten, om beter in te schatten of deze het wel is. En als je dan een geweldige vent aan de haak hebt geslagen, kan je die trots tonen aan je vriendinnen. Zie je wel, ik ben leuk. Maar een date is enkel een date en die leukerd wordt vaak geen levenspartner. Zoals ik eerder vertelde; wat een man aan waarden heeft als reisgenoot in je leven, zie je niet gelijk. Als je langer – zonder succes – aan het daten bent, vliegen de goed bedoelde adviezen je om de oren: “Maak hem jaloers, of ga juist heel afstandelijk doen, dat werkt veel beter. Je moet ook minder praten, niet zo hard lachen, niet zoveel initiatief tonen, etc.”

Eigen soap

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat de hele vriendinnenclub heftig meeleeft. En als jij toevallig later een levenspartner tegenkomt dan zij, word je al snel hun spannende eigen soap. Elke week is er weer een heerlijke aflevering van jouw nieuwe avontuur. Inclusief smakelijke details. En dan leven alle lieve vriendinnen mee. Ze vertellen je daarna wat zij ervan vinden. Waarom je er nu echt helemaal voor mag gaan, of dat hij toch serieus een loser is, die je meteen mag lozen. In de sessie met mij hoor ik dan terug: ja maar Anne zegt…. en Sabine vindt… Het eerste wat ik probeer duidelijk te maken is dat als je een partner voor jezelf wilt vinden, het alleen om jou gaat: om wie jij bent, wat jouw hart raakt, waar jij gevoelig voor bent, wat jij kan geven in een relatie, wat jij nodig hebt. Je innerlijk kompas wordt zo door al die adviezen beïnvloedt, dat je zelf niet meer weet wat je voelt, niet meer weet hoe je je moet gedragen en wat voor jou belangrijk is in een levenspartner. Mijn cliënten vinden het meestal behoorlijk pittig om hun vriendinnen te laten weten dat de soap is afgelopen. Je gaat het nu met jezelf uitzoeken. Alleen een hele goede vriendin – die jou van binnen kent – kan een spiegel zijn en je eerlijk advies geven. Het gaat er dan niet meer om wat zij van hem vindt, maar wat goed voor jou is voor jouw persoonlijke geluk!

Ouderwets is het best

Het klinkt misschien ouderwets maar uit de praktijk weet ik dat dit heel belangrijk is: Bij het verkennen van je levenspartner gaat het om liefde. Niet om daten en tips. Kwetsbaar stapje voor stapje kijken of je hart open gaat voor die ander. Net als jij, is de man die je hebt ontmoet ook kwetsbaar in zijn liefde. Als jij alle intieme details van jullie prille contact met een ander bespreekt (lees: de vriendinnen groep), schaad je het persoonlijke vertrouwen van hem. Don’t let a stranger in‘ zeg ik altijd. Het ‘praten over’ schaadt de mogelijke subtiele verbinding tussen jullie. Dat is het verschil tussen daten en het vinden van een levenspartner. Over het eerste kan je eindeloos praten, lachen en over het tweede zwijg je en ga je met jezelf in gesprek.

Wil je meer weten over het werk van Chaja Kruijssen of een persoonlijke sessie bij haar boeken? Wij kunnen dat zeker aanraden. Kijk eens op haar site of mail Chaja: onderwegnaarjezelf.nl / chaja.kruijssen@onderwegnaarjezelf.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN