Tui Na massage: het Chinese antwoord op geblokkeerde energiebanen

by Evelyn van Hasselt 21.06.2017

Als ik érgens van opknap, dan is het een massage. In mijn leven heb ik op tientallen massagetafels gelegen en vaak voel ik al binnen een paar minuten hoe goed (of slecht) een massage gaat uitpakken. Een massagevorm waar ik in stressvolle periodes veel baat bij heb is de Chinese Tui Na massage. 

Tui Na massage: het Chinese antwoord op geblokkeerde energiebanen

Wie Holistik een beetje volgt, weet dat ik midden in een verdrietige tijd zit. Vorige maand is mijn vader overleden en daar heb ik het erg moeilijk mee. Wat het soms extra zwaar maakt, is dat Holistik midden in een groeifase zit. We werken niet alleen hard aan ons magazine, maar organiseren ook meer events en geven steeds vaker presentaties. Om alle ballen hoog te houden, functioneerde ik de afgelopen weken op de automatische piloot. En daar krijg je natuurlijk een keer de rekening van gepresenteerd. Ik voelde dat werkelijk elke energiebaan in mijn lijf geblokkeerd raakte. En dan zit er maar één ding op: een Chinese Tui Na massage boeken.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Duw en grijp

tui na massage ceriseTui Na (spreek uit als twie-na) is een 4000 (!) jaar oude vorm van massage. Het is de voorloper van Shiatsu en vindt zijn oorsprong in China. Tui Na betekent letterlijk ‘duw en grijp’ maar had wat mij betreft ook voor ‘cut the crap’ kunnen staan. Want een Tui Na massage is een behoorlijk pittige massage. Geoefende Tui Na masseurs stevenen linea recta op geblokkeerde acupunctuurpunten af. En, geloof me, dat kan best pijnlijk zijn. Het gevoel van bliss komt vaak dan ook pas ná de massage. Een goede Tui Na massage zorgt er namelijk voor dat ‘Qi’ energie weer vrij door je lichaam kan stromen. Iemand die hier alles over weet (en voor wie ik beide handen in het vuur steek) is gecertificeerd Tui Na masseuse Cerise de Graaf van Art of Massage.

Wat is het verschil tussen een ontspanningsmassage en een Tui Na massage?

Cerise: Bij een ontspanningsmassage ligt de focus echt op ontspanning, zowel tijdens de massage en daarna. Bij een Tui Na massage draait het om het opheffen van blokkades waardoor er uiteindelijk ontspanning in het lichaam ontstaat. Een Tui Na massage gaat dan ook een stuk dieper dan een ontspanningsmassage. Zie het als een stevige maar rechtvaardige massage.

Wat is het effect van een Tui Na massage?

Cerise: Tijdens een Tui Na massage concentreer ik mij op meridianen (energiebanen). Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn er twaalf verschillende meridianen. Dit zijn energiebanen die door je lichaam lopen en je organen, zintuigen en psyche met elkaar verbinden. Als gevolg van emotionele of fysieke problemen kunnen deze meridianen geblokkeerd raken. Om deze blokkades op te heffen, masseer ik specifieke punten (acupunctuurpunten) die op de meridianen liggen. Hierdoor kan Qi (levensenergie) weer vrij stromen. Ook komt de bloedcirculatie weer op gang.

Hoe heb je het vak geleerd?

Cerise: Ik heb een opleiding voor Tui Na massage gevolgd bij Qing- Bai. Dit is een particuliere school waar de focus ligt op Aziatische Geneeskunde. De studie zelf duurde een jaar, maar daarna begonnen mijn handen en vingers zich pas echt te ontwikkelen. In de Chinese geneeskunde ben je nooit uitgeleerd. Er wordt op een andere manier naar het lichaam gekeken, alles is met elkaar verbonden en niets is absoluut. Dat maakt mijn vak super interessant, maar ook erg complex. Naast de praktijk is ook de theorie belangrijk. Zo zijn er ruim 400 verschillende acupunctuurpunten en die wil ik allemaal kunnen behandelen. Ik duik dan ook regelmatig in mijn studieboeken om mijn kennis te vergroten.

Aanbieding voor Holistik lezers

Wil je zelf een keer een Tui Na massage uitproberen? Maak dan snel een afspraak met Cerise van Art of Massage. Tot en met 31 juli 2017 betaal je voor een Tui Na massage van 60 minuten slechts €35 euro (in plaats van €50). Je kunt Cerise bereiken via info@artofmassage.nl. Bellen kan natuurlijk ook: +31 6 53 13 16 73 . Vergeet niet om aan te geven dat je gebruik wilt maken van de Holistik aanbieding.

meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN