Getrouwd zijn is gezonder dan je denkt. En dit is waarom

Heart + Soul
trouwen cortisol

Cortisol is één van de belangrijkste – en in potentie gevaarlijkste – stresshormonen. Een teveel aan cortisol kan een wrak van je maken. Gelukkig zijn er manieren om je cortisolwaarde binnen de perken te houden. Zo lijkt in het huwelijksbootje stappen lang geen gek idee…

Waarom trouwen gezond is

Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en valt, net als adrenaline, onder de stresshormonen. Je lijf maakt de hele dag door cortisol aan en volgt daarbij het dag- en nachtritme. ‘s Ochtends bij het opstaan is de cortisolwaarde het hoogst. In de oertijd was dat het moment dat je – in een relatief gevaarlijke omgeving – op zoek moest gaan naar voedsel en dus super alert moest zijn. Gedurende de dag produceren je bijnieren steeds minder cortisol en rond 22.00 uur heeft je cortisolspiegel een dieptepunt bereikt. Je lichaam en geest zijn dan tot rust gekomen en maken zich op om te gaan slapen.

Acute en chronische stress

Cortisol kent echter ook pieken. Als er gevaar dreigt waarvoor je op de vlucht moet gaan of tegen moet vechten, zorgt cortisol er – samen met een geactiveerd sympathisch zenuwstelsel – voor dat er direct extra suiker en zuurstof naar je hersenen gaat en dat er meer van de opwekkende neurotransmitter dopmine vrijkomt. Je krijgt dus een stoot energie en wordt scherp. En dat is handig als je een belangrijke presentatie moet geven en cruciaal als je opzij moet springen voor een naderende tram. Cortisol heeft dus ook een positieve kant. Vaak ontstaat er pas een probleem als je cortisolspiegel permanent hoog blijft. Er is dan geen sprake van acute stress, maar van chronische stress. Dit wordt veroorzaakt door een ongezond eetpatroon, een veeleisende baan, relatieproblemen, overmatig trainen, ruzie met een vriendin… Telkens als jij stress ervaart, maken je bijnieren cortisol aan. Door een overdosis cortisol voel je je opgejaagd en kun je niet meer goed slapen. En dat leidt vaak tot nog meer stress…

Huwelijksbootje

Gelukkig zijn er allerlei manieren om je cortisolwaarde binnen de perken te houden. En in het huwelijksbootje stappen is misschien wel de beste manier. Dat mensen die getrouwd zijn doorgaans gezonder zijn dan mensen die single of gescheiden zijn is al langer bekend. Maar waar ligt dat dan aan? Uit een onderzoek onder 752 gezonde proefpersonen tussen de 21 en 55 jaar oud blijkt dat gehuwden een lagere cortisolwaarde hebben dan mensen die nooit getrouwd zijn geweest (of gescheiden zijn). Alle proefpersonen stonden een paar keer per dag, op drie niet-opeenvolgende dagen wat speeksel af. De onderzoekers keken vervolgens hoe hoog de cortisolwaarde van het speeksel was. Ook onderzochten ze hoe de cortisolwaarde zich gedurende de dag ontwikkelde. Wat bleek? Bij de gehuwde proefpersonen nam de cortisolwaarde veel sneller af dan bij de proefpersonen die nooit gehuwd waren geweest of gescheiden waren.

Intieme sociale relaties

De conclusie van dit onderzoek? Ongehuwden ervaren meer stress dan mensen die getrouwd zijn. Daardoor hebben ze een hogere cortisolwaarde. En die hogere cortisolwaarde kan weer van invloed zijn op je gezondheid. Zo kan chronische stress leiden tot een verminderde weerstand, bijnieruitputting of een burn-out. De upside van het onderzoek is dat intieme sociale relaties een aantoonbaar positief effect hebben op je gezondheid. Kijk maar eens naar de kracht van aanraking. Je huid is een gigantisch ontvangststation waarmee je de wereld om je heen in kaart brengt. Lichamelijk contact kan gevoelens van warmte en vertrouwen opwekken en stressgevoelens verminderen. Wanneer je wordt aangeraakt, maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit stofje zorgt er niet alleen voor dat je stresslevel wordt verminderd. Ook voel je je contenter, liefdevoller, gaat je huid ervan stralen, verlaagt oxytocine je bloeddruk en vergroot het gevoelens van verbintenis. Dus mocht je twijfelen om te gaan trouwen… go for it!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link