Traditionele Chinese geneeskunde: zó bescherm je jouw voorhemelse energie

Body
chinese geneeskunde energie

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde leeft de overtuiging dat je als mens wordt geboren met een voorraadje voorhemelse energie. Zie het als een energetisch reservoir dat je hebt meegekregen van je (voor)ouders. Deze energie ligt opgeslagen in het waterelement. En laat nou juist dat element dominant zijn in de winter.

Traditionele Chinese geneeskunde: zó bescherm je jouw voorhemelse energie

Voorhemelse energie. Het klinkt magisch. En dat is het ook wel een beetje. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze vorm van energie Yuan Qi genoemd. Het is de oerenergie die ouders aan hun kind meegeven. In China is dit een serieuze zaak. Chinese mannen en vrouwen trekken vaak twee jaar uit om zich voor te bereiden op de conceptie zodat ze hun goede gezondheid en kracht kunnen doorgeven aan hun kind.

Nahemelse energie

Voorhemelse energie is een begrip dat we in onze Westerse samenleving niet kennen. En juist dat maakt het zo interessant! Zie het als een reservoir dat je je hele leven met je meedraagt, een spaarrekening waarop je kunt terugvallen als je even wat extra energie nodig hebt. Bijvoorbeeld als je ziek bent of door een moeilijke periode in je leven gaat. Je voorhemelse energie is echter geen bron waar je onzorgvuldig mee om kunt gaan. Je kunt je voorhemelse energie namelijk niet zelf aanvullen. Op is op. Wat je wél kunt doen, is je voorhemelse energie zo min mogelijk aanspreken en putten uit je náhemelse energie. Nahemelse energie is brandstof die je haalt uit eten, drinken (60%) en zuurstof (40%). Voor- en nahemelse energie tezamen vormen jouw totale hoeveelheid Waterenergie. Want het is het element Water dat eten, drinken en zuurstof omzet in Qi, je levensenergie.

Water en de winter

Het element Water hoort bij de winter, het seizoen waar we nu midden in zitten. De natuur heeft zich teruggetrokken en zaden, wortels en knollen zijn in afwachting van nieuw leven dat in de lente ontspringt. Waterenergie heeft dus alles met rust en naar binnen keren te maken. Wil je jouw Waterenergie op peil houden en op die manier je voorhemelse energie zo min mogelijk aanspreken? Pas onderstaande tips dan toe in je leven:

1. Blijf warm

We kunnen het niet genoeg benadrukken: zorg dat je handen, voeten en onderrug in de winter lekker warm blijven. Loop thuis niet op blote voeten en investeer in een paar geitenwollen sokken. Eet liever geen rauwkost en skip ijs als dessert. Warm ontbijten is een aanrader, net als werken met verwarmende specerijen als kaneel en gember.

2. Neem voldoende rust

In de winter voelen we intuïtief de neiging om meer naar binnen te keren. Hoe heerlijk is het om daar aan toe te geven? je hoeft echt niet elke avond iets te ondernemen en elk weekend op pad te gaan. In de winter knap je veel meer op van een dag cocoonen! Een flinke griep of verkoudheid te pakken? Neem voldoende tijd om te herstellen en ga niet te snel weer aan het werk. Je put anders teveel uit je voorhemelse energievoorraad (en vergeet niet: op is op).

3. Blijf vrijen

Chinezen zien seks als het samenkomen van yin en yang. Het zorgt er voor dat Waterenergie goed kan blijven stromen. En het element Water zet eten, drinken en zuurstof om in Qi, je levensenergie. Heel belangrijk dus! Zorg er dan ook voor dat je tijd vrij maakt om te vrijen. Binnen de Chinese geneeskunde circuleren er zelfs lijstjes over hoe vaak we de liefde zouden moeten bedrijven. Nu moet je vooral doen wat prettig voelt voor jou, maar wie weet zet onderstaand lijstje je aan tot actie. Je voorhemelse energievoorraad zal je dankbaar zijn ;-).

20 jaar – minimaal eens per 4 dagen
30 jaar – minimaal eens per 8 dagen
40 jaar – minimaal eens per 16 dagen
50 jaar – minimaal eens per 21 dagen
60 jaar – minimaal eens per 30 dagen

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Blijvend meer energie volgens de vijf elementen, Jeanine Hofs

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link