Recept: flamboyante tomatentaart met verse basilicumcrème

by Evelyn van Hasselt 03.05.2018

Bij deze prachtige plaattaart is de hoofdrol weggelegd voor de coeur de boeuf tomaat. In combinatie met knapperig bladerdeeg en basilicumcrème zorgt deze knalrode vrucht (ja, ja een tomaat is een vrucht) voor een smaaksensatie die een dikke, vette pizza doet verbleken. Dus hup de keuken in :-)!

Weekendrecept: flamboyante tomatentaart met basilicumcrème

De coeur de boeuf is de koning onder de tomaten. Hij dankt zijn naam (ossenhart) aan zijn vorm en grootte. Net als alle andere tomaten is deze felrode vrucht supergezond. Tomaten zitten vol vitamine A, B1, B3, B6, C, E en vitamine K. Ook zijn tomaten rijk aan mineralen als kalium, koper en magnesium. En vergeet vooral het stofje lycopeen niet! Lycopeen werkt als actieve antioxidant. Lycopeen hoopt zich op in je huid en beschermt je huid tegen UV straling. Dat maakt deze plaattaart tot een ware mooimaker.

25 euro korting bij Marley Spoon

Het recept van deze plaattaart kregen we van Marley Spoon, je weet wel van die fijne maaltijdboxen. Speciaal voor lezers van Holistik hebben we een toffe samenwerking met hen opgezet. Als nieuwe klant van Marley Spoon krijg jij namelijk een korting van €25 (!) op jouw eerste bestelling. Bestel je bijvoorbeeld een tweepersoonsbox met 2 verschillende gerechten dan betaal je slechts €11 in plaats van €36. En geloof me, het uitpakken van zo’n box is écht een feestje. Het voelt grappig genoeg of je elke week een kerstpakket krijgt. Deze actie is geldig tot en met 31 juli 2018.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de plaattaart en salade:

25 ml granaatappelsiroop
1 rol bladerdeeg (270 g, Tante Fanny)
50 g mesclun sla
1 coeur de boeuf tomaat
50 g walnoten
20 g verse basilicum
1 gewone tomaat  (groot)
250 g cherrytomaten
1 kuipje crème fraîche à 150 g

Zo maak je deze plaattaart:

– Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven op 220 graden).
– Snijd de coeur de boeuf tomaat en de gewone tomaat horizontaal in max. 0,5 cm dikke plakken.
– Halveer de cherrytomaatjes.
– Pluk de basilicumblaadjes en hak grof. Hak de steeltjes fijn.
– Roer de gehakte basilicum door de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
– Rol het bladerdeeg  met aanklevend bakpapier over een bakplaat uit.
– Vouw de randen van het deeg 1 centimeter terug.
– Prik met een vork gaatjes in de deeglap en bestrijk gelijkmatig met de basilicumcrème.
– Leg de tomatenplakken met het snijvlak omhoog willekeurig verspreid over de taartbodem.
– Bak de tomatentaart 18-22 min in het midden van de oven tot het deeg goudbruin kleurt en gaar is.

En zo maak je de salade:

– Hak terwijl de taart in de oven staat de walnoten grof.
– Maak een snelle dressing van 2el olijfolie, de helft van de granaatappelsiroop, 1el water, 1tl azijn, zout en peper.
– Doe de mesclunsla in een grote kom en hussel de dressing en gehakte walnoten erdoor.
– Breng eventueel op smaak met meer granaatappelsiroop.

Enjoy!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN