5 slimme eetregels uit de traditionele Chinese geneeskunde

Body
TCM
TCM


02.10.2017

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zorgt verkeerd eten voor stagnatie van je ‘Chi’ of levensenergie. Acupuncturist Arno Roelofs legt uit waarom het volgens de Chinezen slim is om een beetje op te passen met te veel, te koud en te zoet.

Verkeerd eten volgens de traditionele Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) kent 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Het Aarde-element wordt vaak in het midden van de andere vier elementen geplaatst en hoort ook in het midden van het lichaam. Precies daar waar zich de maag bevindt. Volgens de TCM is je maag verantwoordelijk voor je levensenergie. Eet je verkeerd? dan gaat dit ten koste van je Chi. Maar wat is dan verkeerd?

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

1) Te veel eten

Verkeerd eten is ten eerste teveel eten. Je kunt je spijsvertering het beste zien als een pannetje op een vuurtje dat langzaam suddert. Teveel eten zorgt ervoor dat het vuurtje teveel oplaait. Maagzuur is een gevolg van een teveel aan vuur in de maag. De Chinese geneeskunde raadt dan ook aan om je niet vol te eten. Regelmatig en niet te veel eten houdt volgens hen de spijsvertering “wakker”. Een goede stelregel is hara hatchi bu. Vrij vertaald betekent het ‘eet tot je 8 van de 10 delen vol bent’. Met andere woorden: eet niet door tot je helemaal vol zit, maar laat wat ruimte over aan het einde van elke maaltijd. Dat gaat misschien regelrecht in tegen wat je gewend bent maar is eigenlijk veel logischer dan eten tot je vol zit. Het duurt namelijk zo’n minuut of 20 voordat de receptoren in je maagwand aan je hersenen doorgeven dat je voldaan bent. Om die reden dringt het verzadigingsgevoel pas na 20 minuten volledig tot je door.

2) Te koud eten

Naast overeten is ook te koud eten niet goed voor je Chi. Koud eten is niet alleen letterlijk koud eten en drinken rechtstreeks uit de koelkast, maar ook moeilijker verteerbare voeding. Rauwkost is een voorbeeld van “koud” eten omdat het lichaam veel verteringswarmte kwijt is aan de vertering hiervan. Hierdoor ontstaat een “koud midden” en wordt het Aarde-element verzwakt. Een lage spijsverteringsenergie betekent dat je snel vol zit en je buik opzwelt, maar zorgt er ook voor dat je minder verbrandt en dus dikker wordt.

3) Te zoet eten

Suiker is ook slecht voor het Aarde element. Juist omdat ze onze Chi verzwakt en we daardoor af en toe energiedips hebben krijgen we behoefte aan zoet. Suiker is een energy booster, maar is vervolgens slecht voor de spijsverteringenergie. Het maakt haar traag en lui. Natuurlijke suikers zoals in fruit en honing zijn dan beter dan gewone kristalsuiker.

Wat dan wél?

Samenvattend kun je het beste een beetje opletten met te koud, te veel en te zoet eten. Ook melkproducten zijn vaak vertragend voor de spijsverteringsenergie. Maar wat kunnen we dan wél eten om onze spijsvertering te versterken of liever gezegd warm te houden? In plaats van rauwkost kun je beter roerbakken. Dat kost je lichaam minder energie om te verteren. Soep is altijd een verstandige keuze, zeker in de herfst en winter. Probeer bijvoorbeeld eens deze zoete aardappelsoep. Gember is warm van aard en goed om door het eten te doen. Tegenwoordig kan je bovendien bijna overal lekkere verse gemberthee bestellen.

4) Dagje honger

Verder is het natuurlijk zaak goed naar je lichaam te luisteren. We weten allemaal wanneer we teveel of te vet eten. In principe kan je alles eten, maar ook hier geldt weer: alles met mate en zo afwisselend mogelijk. Eet je een salade, doe er wat verwarmende gember in en sprenkel er een beetje citroensap over. Wil je kaas eten? Kies dan bij voorkeur voor licht verteerbare geitenkaas. Heb je veel gegeten neem dan wat cardamon en eet de volgende dag even wat minder. Er onthoud: er is niks mis met een dagje wat honger hebben. Sterker nog: dat houdt de spijsvertering wakker zodat deze haar werk kan doen.

5) Genieten

Als je deze tips een beetje in de gaten houdt kun je in principe alles eten. Nog een laatste tip: eet wat je lekker vindt. Het Aarde element houdt namelijk van genieten. Genieten versterkt ook het Aarde element en dus de spijsvertering. Eet smakelijk!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link