Ben ik in trance of durf ik te leven? Ontdek het met de RAIN methode

Heart + Soul
tara brach, radicale compassie, boek
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
05.06.2020

Haar naam was op de Holistik-redactie nog nieuw, maar een kort rondje Google leerde al snel dat Tara Brach (1953) alles behalve een new bee is als meditatieleraar. Ze komt uit de VS, woonde tien jaar in een ashram en heeft een achtergrond als psychotherapeut. Momenteel zet ze zich met haar boek Met radicale compassie naar de wereld kijken in om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de RAIN methode. Dit is een slimme techniek die je aan de hand van vier stappen met meer compassie naar elke situatie laat kijken. En als je dat eenmaal kunt, sta je vanzelf krachtiger in het leven.

Ben ik in trance of durf ik te leven? Ontdek het met de RAIN methode

tara brach, radicale compassie, boekWat is dan toch die geheimzinnige RAIN methode? Het zijn vier stapjes die jou handvatten geven om meer liefde je leven binnen te halen; zowel voor jezelf als voor alle levende wezens om je heen. De RAIN methode helpt je kort gezegd om pijnlijke overtuigingen los te laten en emotioneel te helen. In het woord RAIN staat de R voor Recognize (vaststellen / herkennen), de A voor Allow (toestaan), de I voor Investigate (onderzoeken) en de N voor Nurture (voeden/koesteren).

Wakker worden uit een trance

Wanneer je lijden ervaart in de vorm van angst, verdriet, boosheid of onzekerheid is het raadzaam om deze vier woorden erbij te pakken. Schrijf ze op en probeer helderheid te brengen in de situatie door elke stap uit de RAIN methode te doorlopen (daar gaat Tara uiteraard nog veel dieper op in in haar boek). ‘De RAIN methode helpt je om wakker te worden uit je trance’ aldus Tara. Zo kun je je daarna weer beter verbinden met de bron van liefde, creativiteit en schoonheid.

Lijden is verkeren in trance toestand

Wellicht krijg jij er ook meteen een beeld bij dat boekdelen spreekt: je lijden zien als trance toestand, waarin je niet aanwezig bent in het Nu. Je zit dan vast zit in allerlei gedachtepatronen en emoties die je naar beneden halen. Uit eigen ervaring weet ik dat ‘lijden aan het leven’ ook verslavend werkt. In mijn tienerjaren kampte ik met een fiks eetprobleem. Ik voelde me goed als ik niet at en afviel. Uiteraard was dit niet vol te houden en zocht ik een uitlaatklep in het overeten en daarna overgeven. Soms wel meer dan tien keer per dag… Jaren duurde deze trance waarin ik mezelf volledig verdoofde van pijnlijke gevoelens die daaronder lagen. Het er uit ontwaken was een lang proces, maar werd het belangrijkste keerpunt in mijn leven. Het besluit om terug te keren met compassie in mijn lichaam en de wil om iets van mijn leven te gaan maken, is iets waar ik mezelf nog altijd dagelijks aan herinner. De RAIN methode had ik als tiener nog niet tot mijn beschikking, maar ik weet zeker dat het me had geholpen om helderheid te brengen in de wirwar van emoties. Overigens vraagt het onderhoud om in liefde naar jezelf te kunnen blijven kijken. Dus reken maar dat de methode ook voor mij nog steeds heel heilzaam is.

Oefening: Compassie op straat

Omdat we in een tijd leven waarin spanningen hoog oplopen en inlevingsvermogen het antwoord is, sprong deze oefening uit Tara’s boek er meteen uit. Steeds als je je bewust wordt van lijden om je heen kun je namelijk compassie beoefenen. Misschien ben je nu online en krijg je een verhaal mee van een vluchtelingengezin of zie je iets uit de actualiteit wat je raakt. Misschien rijd je op de snelweg en zie je een auto-ongeluk gebeuren. Of je bent in gesprek met iemand en luistert naar zijn worsteling met alcoholisme (of een andere verslaving). Pas dan eens ter plekke deze eenvoudige stappen toe en je zult direct verzachting in jezelf ervaren. Daarnaast help je de ander ondertussen ook heel subtiel om zwaarte te laten afvloeien en contact te maken met de bron van Liefde:

1. Stop even met waar je mee bezig bent en verbind je met je intentie om compassievol te zijn.
2. Na een paar keer rustig in- en uitgeademd te hebben, adem je bewust de pijn van de ander in en stel je je voor dat je voelt wat de ander ervaart.
3. Met je uitademing adem je ook je zorgzaamheid uit – je wens dat ze verlichting zullen vinden van hun pijn en zullen worden vastgehouden in de openheid van liefdevol gewaarzijn.
4. Als je weerstand voelt, je je liever afwendt of bang bent voor de pijn, adem je naar jezelf toe, en daarna, als het lukt, weer naar de persoon die het zwaar heeft.

Over Tara Brach en haar boek

tara brach, radicale compassie, boek

Tara is psychotherapeut en toonaangevend lerares op het gebied van mindfulness, emotionele genezing en spiritueel ontwaken. In Met radicale compassie naar de wereld kijken (€22,50 via Bol.com) neemt ze je mee langs verschillende onderwerpen zoals vergeving (en waarom het verleidelijk is om juist een ander te beschuldigen), het doorbreken van pijnlijke overtuigingen en je leert hoe je meer liefde toelaat in je leven. Dit alles ondersteund met praktische oefeningen om hetgeen je net gelezen hebt meteen te integreren in je gevoelswereld. Daar houden we van :-).

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.