Synchroniciteit: dit is het verborgen masterplan achter alle dingen

Heart + Soul
Synchroniciteit, spiritualiteit, toeval
karlijn visser

Karlijn Visser
25.01.2019

Heb jij dat ook weleens, dat er iets voorvalt en je weet: dit kan geen toeval zijn! We noemen het synchroniciteit. Je spreekt daarvan wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd plaatsvinden in een voor jou zinvol verband. De twee gebeurtenissen hebben in jouw leven met elkaar te maken. Zonder dat het ene het andere heeft voortgebracht, dus los van elkaar. That must be the universe, want in de kosmos bestaan geen vergissingen of toevalligheden. 

Synchroniciteit: dit is het verborgen masterplan achter alle dingen

Eén van de tekenen wanneer je weet dat je op het juiste levenspad zit is wanneer er synchroniciteit optreedt. Want dat kan alleen ontstaan wanneer je ziel het hoogste woord heeft, en niet je ego. Ik heb het zelf al vaak mogen ervaren. Bijvoorbeeld met het tot stand komen van Holistik. Ik weet nog goed dat ik op een donderdagmiddag in 2015 samen met Evelyn besloot dat we uit ons vorige bedrijf wilden stappen. Wat we dan wel gingen doen? Werkelijk geen flauw idee hadden we. Maar de angst maakte plaats voor vertrouwen in de toekomst. Zo durfden we het oude los te laten. De volgende dag had ik een zakelijke afspraak met een goede kennis. Aan het eind van ons gesprek vroeg hij me of ik nog op mijn plek zat bij Friends of the Brands. “Nou eigenlijk niet” antwoordde ik. Waarop hij voorstelde om mij te introduceren bij een grote online uitgeverij. Zij waren ‘toevallig’ op zoek naar een hoofdredacteur voor een nieuw online health magazine. En BAM! Alles kwam samen. “Connecting the dots” zoals Steve Jobs gezegd zou hebben. Ik wist niet of ik moest lachen of huilen. Het enige wat ik wist was een volmondige ‘ja’ vanuit een diep weten. Schrijven is altijd mijn grote liefde geweest, net als ondernemen en het bouwen van een merk. In dit plan kwam het allemaal samen. Met de uitgeverij is het uiteindelijk op niets uitgelopen. Wel hebben de gesprekken met hen er toe geleid om Holistik op eigen kracht in de wereld te gaan zetten.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Kleine wondertjes

Iemand die nog veel meer over synchroniciteit weet is Baptist de Pape, filmmaker en auteur van de bestseller The Power of the Heart. In zijn boek schrijft hij er het volgende over: ‘Synchroniciteit zijn kleine wondertjes, anonieme geschenken van het universum. Ze komen als een aangename verrassing, als wonderlijke schakels die ons leven van het ene op het andere moment kunnen veranderen. Ze bieden spannende, nieuwe mogelijkheden die tot groei en inzicht leiden. De gebeurtenissen die je meemaakt lijken uiterst onwaarschijnlijk, en toch vinden ze plaats. Je hebt bijvoorbeeld dringend advies of hulp nodig van iemand van wie je denkt dat hij of zij onbereikbaar is, en plotseling ontvang je een e-mail van die persoon. Je ontmoet je grote liefde door spontaan en ongepland ergens op bezoek te gaan. Als vaker van dat soort onwaarschijnlijkheden zich voordoen in je leven en de logische wetten van oorzaak en gevolg even opzij worden gezet, dan is er sprake van synchroniciteit’.

Psycholoog Carl Jung over synchroniciteit

De term synchroniciteit (ofwel gelijktijdigheid) werd bedacht in 1930 door de bekende psycholoog Carl Jung. Hij omschrijft de term als: “Synchroniciteit is een zinvolle vorm van toeval van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen, die zelf niet direct verbonden zijn”. Je ervaart het als “meer dan gewoon toeval”; omdat de twee gebeurtenissen voor jou met elkaar te maken schijnen te hebben, maar niet zo dat het ene het andere heeft voortgebracht (zoals de Karma gedachte dat wel doet). Jung voerde het begrip in toen hij, na bestudering van de psychologie van onbewuste processen, constateerde dat de wet van ‘oorzaak & gevolg’ onvoldoende was om bepaalde bijzondere verschijnselen in de onbewuste psychologie te verklaren. Zo vond hij vaak merkwaardige parallellen in bijvoorbeeld dromen, ziektebeelden en ervaringen van zijn patiënten. Deze samenhang leek hem alles behalve toevallig, maar eerder wezenlijk. Vandaar dat hij het “synchroniciteit” noemde. Jung noemt als voorbeeld dat één van zijn patiënte hem ooit vertelde over een droom waarin een scarabee (heilig Egyptisch symbool van een kever) voorkwam. Op datzelfde moment vloog precies zo’n soortgelijk insect zijn kamer binnen en dat terwijl dat bijna onmogelijk was gezien de plek waar Jung woonde. Het lijkt toeval, maar volgens Jung is het dat niet. Verdere bestudering door droomduiding en vooral symboliek, bracht hem op het spoor van de samenhang tussen psychische processen. Super interessant, en het ontdekken van deze synchroniciteit geeft het leven een vleugje mystiek. Herken jij na het lezen van dit artikel de synchroniciteit in jouw leven?

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.