BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Sustainable opvoeden: 5 x advies om bij te dragen aan de toekomst van je kind

Wonderful World
sustainability, kinderen, duurzaam, tips
karlijn visser

Karlijn Visser
07.08.2019

Mag je als Westerse vrouw wel een (tweede) kindje? Of is het zaak om je kinderwens onder de loep te nemen voor een beter milieu? Het zijn grote ethische vragen waar ik zelf regelmatig over nadenk aangezien een kind een grote bron van CO2 uitstoot is… Om niet gelijk in doemdenken te verzanden, ging ik in gesprek met twee mensen met een verhelderende kijk op het goed zorgen voor onze planeet mét kinderen. 

Sustainable opvoeden: 5 x advies om bij te dragen aan de toekomst van je kind

sustainable kerst, impact, vegan, eco, valery boschValéry Bosch is duurzaamheidsstrateeg. Haar passie is het creëren van een gezonde planeet. Valery: ‘Wanneer je kiest voor kinderen, heeft de manier waarop je ze opvoed enorm veel invloed op onze planeet. Maar waar zit hem dan de crux? Wordt je kind vegetariër? Krijgt het alleen maar tweedehands kleding en spullen? Voor mij is het het volgende inzicht dat het verschil maakt: Je kinderen zijn degenen die moeten dealen met de keuzes die jij nu maakt. Wat gebeurt er met de spullen die je nu koopt of gebruikt na bijvoorbeeld twintig jaar? Bestaat het dan nog? Kan het opnieuw gebruikt worden als grondstof, is het biologisch afbreekbaar of zwerft het tegen die tijd ergens in de natuur? Dragen deze keuzes bij aan een leefbare wereld voor jouw kind, maar ook de generaties daarna? Besef je dat jij de toekomst van je kinderen echt in je eigen handen hebt’. Kijk hier voor meer informatie over Valéry Bosch.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

5 tips voor een sustainable opvoeding

Eco-entrepreneur Piet Huige bedacht GoWheely: een initiatief waarbij gezinnen met een baby of jonge kinderen een reiswieg, wandelwagen of buggy op de groei kunnen leasen. De ‘groeiservice’ van Wheely levert vervolgens de juiste onderdelen die passen bij de groeifase van je kind. Als gebruiker kun je kiezen uit een nieuwe of refurbished kinderwagen. Dit zijn 5 sustainable opvoedadviezen van Piet:

1. Eet vegetarisch

Piet: ‘De bio-industrie is de meest vervuilende industrie die er is. Door je kinderen al jong te laten wennen aan het eten van geen – of heel weinig – biologisch vlees levert dat op lange termijn veel winst op voor het milieu. Ook komt er veel landbouw grond vrij zodra de vleesconsumptie wereldwijd afneemt. Met het oog op de groeiende wereldbevolking, is dit een mooie bijkomstigheid’.

2. Kies voor circulaire producten

sustainability, kinderen, duurzaam, tips

Piet: ‘De markt voor het tijdelijk gebruiken (leasen) van baby/kinder producten groeit hard. Je betaalt voor het gebruik maar wordt geen eigenaar van het product. Ben je klaar met het product of is je kind het ontgroeid? Dan breng je het terug naar de leverancier die het dan vaak refurbished en opnieuw inzet. Of duurzaam afbreekt en tot een nieuw product verwerkt. Wheely (gowheely.com – voor het leasen van kinderwagens) is hier een prachtig voorbeeld van’.

3. Vliegen is luxeproduct

Eén retourtje Amsterdam-New York is net zo schadelijk is als het eten van duizend Big Macs. Maar toch blijft half Nederland kiezen voor een reis met het vliegtuig, terwijl de charme van een prachtige reisbestemming in de buurt uit het oog verloren wordt.  Piet: ‘Vlieg dus zo min mogelijk en als je vliegt, maak er dan nadrukkelijk iets heel speciaals van. Zo krijgen je kinderen mee dat vliegen bijzonder is en niet voor alledag. Vliegen is nog steeds een enorme vervuiler, daarnaast is Nederland zelf een waanzinnig land om te ontdekken’.

4. Koop bewust kleding

Piet: ‘De kledingindustrie is helaas ook nog steeds een erg vervuilende industrie. Koop duurzaam geproduceerde kleding of tweedehands. Nog mooier is natuurlijk een circulair concept als Hulaaloop voor het huren van kinderkleding’.

5. Gebruik biologisch afbreekbare luiers

Piet: ‘Wij hebben zelf de wasluiers geprobeerd maar we vonden die zo onpraktisch dat we over zijn gestapt op het beste alternatief; de biologisch afbreekbare wegwerp luier’.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.