PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Surfen & Yoga: meer één dan je denkt

Body
Shaini yoga surf retreat
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
06.09.2016

Je zou denken dat surfen en yoga twee totaal verschillende sporten zijn. Maar volgens Shaini Verdon, yoga lerares en enthousiast surfster, hebben ze meer gemeen dan je denkt…

Surfen & yoga: match made in heaven

Bij surfen gaat het om de connectie met de oceaan: de eenheid die je voelt zodra je op je surfplank staat en de golf helemaal uitrijdt. Om dit te kunnen is doorzettingsvermogen, focus en kracht nodig. Hierdoor ontstaat een rust die moeilijk in woorden te omschrijven is. Ook in yoga asanas ben je met die drie onderdelen bezig. De asanas vergen veel focus en het langer aanhouden van poses met een correcte lichaamsstand brengt vanzelf energie met zich mee. Hierdoor worden alle spieren aangesterkt. Deze dynamiek kun je dan weer meenemen op je surfplank. Je ervaring wordt nog intenser en de harmonie met de golf groter.

Overeenkomsten

Zowel bij yoga als bij surfen is een zekere mate van fitheid nodig. Ook al hoeft deze er niet al vanaf het begin te zijn. Zodra je beiden meer beoefent, word je vanzelf fitter. Hierdoor ga je weloverwogen keuzes maken en zul je vaker nee zeggen tegen een avondje uit of dat extra glaasje wijn. Je weet namelijk dat dit je surf of yoga sessie gaat beïnvloeden.Ook merk je dat bij beide disciplines meer wordt nagedacht over de natuur, de aarde en welke stempel wij als mens hierop achterlaten. Bij surfen gebeurt dit doordat je direct in aanraking komt met het water van de oceaan. Op je yoga mat ben je juist bezig om steeds weer die natuur in jezelf op te zoeken. Grote kans dat je er een bewustere levensstijl op na te houden met zorg voor moeder natuur.

Voordelen

Naast het feit dat je dichter bij de natuur komt te staan, zijn er ook andere voordelen die je kunt halen uit beide disciplines: geduld, balans, overgave, nederigheid en flow.

  1. Geduld: bij beide leer je geduldig te zijn , zowel in het moment als op de lange termijn. Beide disciplines vergen een lange tijd om het onder de knie te krijgen. Ik heb nog nooit, zelfs niet de grootste yoga masters of surfers, horen zeggen dat ze uitgeleerd zijn. Zoals BKS Iyengar het verwoordde tegen zijn beste leraren “you are all senior teachers & I am a senior student”
  2. Balans: de balans die je meekrijgt is niet alleen op lichamelijk gebied. Ook op andere vlakken in het leven wordt meer balans bereikt doordat je gezondere gewoontes aanneemt en je gedachten rustiger worden.
  3. Overgave: ook al word je flink gespoeld door het witte water, zijn de golven net iets te hoog of is die yoga pose vandaag niet haalbaar, het maakt niet uit: het leven is net zo. Echte overgave betekent niet dat je opgeeft of ermee stopt. Het gaat erom je energie te doseren en het vinden van kalmte in de chaos. “Try something different, surrender” ~Rumi
  4. Nederigheid: yoga & surfen vereisen beide veel doorzettingsvermogen. Daarnaast kom je bij surfen intens met de krachten van de natuur in aanraking. Door dit alles voel je vanzelf een prachtige nederigheid ten opzichte van de natuur en het leven.
  5. Flow: het leven is niks anders dan een constante stroom van energie. Nergens anders voel ik deze “flow” zoals bij surfen en yoga. Toen ik durfde los te laten en me mee liet gaan in deze flow, viel alles vanzelf op de goede plek. Ik verhuisde naar Portugal, ik ontmoete daar mijn partner en nu wonen we samen met onze twee hondjes midden in de natuur. Tegelijkertijd ontstonden er situaties en mogelijkheden die er toe leidde dat ik nu Iyengar yoga lerares ben en ik dagelijks met een warm gevoel in mijn hart wakker word.

Pre surf yoga houdingen

Om je lichaam en geest voor te bereiden op een surfsessie zijn er verschillende yoga posses die je surfen verbeteren. Denk hierbij aan houdingen zoals ustrasana (kameel) en chatush padasana (vier voet houding). Deze sterken niet alleen je rug, maar openen ook het gedeelte rond je hart. Dit geeft moed en doorzettingsvermogen voor als je een grotere golf wilt pakken. Shalabasana (lotus houding) geeft core strength. Eén van de belangrijkste krachten die nodig is om goed te kunnen surfen. De laatste, Vrksasana (boom houding), is een goede pose voor balans en focus die je direct kunt meenemen op je plank.

Shaini Verdon is een Iyengar based yoga lerares en beoefenaar. Daarnaast is ze een enthousiast surfster & healthy cooking addict. Sinds 2011 heeft ze Yogaion opgezet, waarmee ze Yoga, Surf & Nourish retreats geeft aan de prachtige zuidwest kust van Portugal. Hier is ze samen met haar partner en 2 hondjes gesetteld temidden van een national park aan de kust. Ze leeft hier een eenvoudiger leven en is naast de yoga en surf vaak in haar biologische groente tuin te vinden.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.