Supplementen: slik déze 4 in ieder geval

Body
orthica
orthica


19.05.2018

Toen ik vorige jaar september startte bij Holistik had ik nog nooit één supplement geslikt. De eerste dagen op de redactie was ik telkens opnieuw verbaasd over het aantal supplementenpotjes op de bureaus van Karlijn en Evelyn. Voor diegenen die dit niet weten: ze zijn echte ‘megaslikkers’. Met het grootste gemak slaan Kar en Eef 15 verschillende voedingssupplementen per dag achterover. Van visolie tot kelp, van magnesium tot chroom. Ondertussen werk ik 9 maanden bij Holistik en in die tijd heb ik ontzettend veel geleerd over verschillende supplementen. En ja, ook ik ben begonnen met slikken. Inmiddels heb ik voor mij de ideale dagelijkse combinatie essentiële supplementen gevonden: probiotica, een multivitamine en magnesium. 

Supplementen: slik déze 4 in ieder geval

Een ‘megaslikker’ ben ik zeker niet. Daar spannen Evelyn en Karlijn nog steeds de kroon. Maar ik kan toch ook niet meer zonder mijn daily dosis. Mocht ik een paar dagen vergeten bijslikken dan merk ik dit snel aan mijn lichaam, en vooral aan mijn lage energiepeil.

Waarom zou je bijslikken

Vroeger zag ik het nut niet van bijslikken want ik voelde mij altijd prima en mijn bloedwaarden waren goed. Een aantal maanden geleden gaf Evelyn mij het boek De Houdbare Vrouw. Het maakte inzichtelijk waarom het zinvol kan zijn om ‘bij te slikken’. Oók als je gezond en gevarieerd eet. Dat laatste doe ik over het algemeen wel, maar lang niet altijd. Er zijn nu eenmaal dagen dat ik leef op een boterham (of twee), Cup-a-Soup en een plak wortelcake. Laat ik het zo zeggen: 70% van de tijd eet ik gezond en 30% van de tijd gewoon niet. Nu kan ik natuurlijk heel erg mijn best gaan doen om 100% van de tijd mega gezond te eten, maar ik weet dat dat niet realistisch is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar supplementen die bij mij passen. Tijdens het Better Health event maakte ik kennis met het Nederlandse merk Orthica. Zij staan al meer dan 30 jaar voor een gezonde en uitgebalanceerde levensstijl, met de optimale dosering van aanvullende supplementen aangepast aan elke levensfase. Als 22-jarige werden mij 4 supplementen aangeraden. Dit is mijn daily dosis:

1. Probiotica
Mijn eerste supplement van de dag. Probiotica neem je op een lege maag. En aangezien ik pas een uur na opstaan een hap door mijn keel krijg is dat een ideaal moment voor mij. Maar je kunt het ook vlak voor het slapen gaan innemen. Wat zijn probiotica precies? Probiotica zijn levensvatbare bacteriën, die ook van nature in de darm voorkomen. Geloof het of niet, maar je krijgt elke dag – via voeding – miljarden levende bacteriën binnen. Sommige van deze bacteriën overleven je maagzuur en gal en komen levend en wel aan in je dikke darm. In totaal leven er meer dan 1.000 verschillende soorten bacteriën in de darm. Daar zitten goede én slechte soorten tussen. Voor een optimale spijsvertering en een goede gezondheid is de balans tussen de good guys en de bad guys super belangrijk.

2. Multi Energie
Als je iets slikt, slik dan dit. Via een complete multi krijg je namelijk niet alleen een hele rits vitaminen binnen, zoals vitamine D en B-vitaminen, maar ook mineralen, en spoorelementen, zoals zink en selenium. Vitaminen van het B-complex (B3, B6 en B12) helpen tegen vermoeidheid en onder andere vitamine D draagt bij aan extra weerstand. Je ooit afgevraagd waarom alle waardevolle stoffen, zoals bijvoorbeeld magnesium, in een multi er niet voor 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in zitten? Dan zou de pil simpelweg te groot worden! Dat is de reden dat je niet alles in één pil vindt. Net zoals alle andere supplementen van Orthica bevat Muli Energie enkel zuivere grondstoffen en bestanddelen, en dus geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Bovendien zit in dit product ook nog 85% van de ADH aan omega-3 (visolie).

3. Magnesium
Het is bijna lastig om iets op te noemen waar magnesium níet goed voor is. Zo is magnesium goed voor de spieren, helpt het je lijf bij het opbouwen van eiwitten, en het ondersteunt het energieniveau. Het komt verspreid in voeding voor zoals in donkergroene bladgroenten, ongeraffineerde noten en granen zit veel magnesium. Met stip op nummer 1 staat spinazie. In 100 gram spinazie, zowel rauw als gekookt, zit maar liefst 79 mg magnesium! Waarom dan supplementen slikken? Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat minder dan 15% van de volwassenen elke dag voldoende groenten eet. Reden genoeg om een potje magnesium in huis te halen.

4. Visolie
Dat de omega-3-vetzuren (EPA en DHA) in vette vis bijdragen aan je gezondheid moge duidelijk zijn. Toch krijgt naar schatting 85 procent van de mensen in de westerse landen te weinig van deze vetzuren binnen. Ook ik behoor tot deze groep. Ik probeer wel vaker makreel, zalm, paling, haring of sardines te eten, maar vaak schiet het er toch bij in. Op dagen dat ik geen vette vis eet neem ik om die reden visolie-capsules. Zo krijg ik toch die gezonde omega-3-vetzuren binnen. Van DHA is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt omdat het signaalstoffen die ontstekingen bevorderen (cytokinen) kan terugdringen. EPA en DHA beschermen je bovendien tegen hart- en vaatziekten, beroerten, geestelijke aftakelingen, chronische micro-ontstekingen en depressies. De symptomen van een depressie kunnen door het dagelijks slikken van 1000 mg visolie zelfs met 50 procent afnemen. Vrouwen hebben nog een extra reden om voldoende EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen. Want hoe hoger de concentratie EPA en DHA in je celmembranen, hoe kleiner de kans op borstkanker.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link