PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Voeding vervangen door supplementen: Karlijn probeerde het en dit is wat het met haar deed

Body
karlijn visser, supplementen, vitaviva
karlijn visser

Karlijn Visser
18.07.2018

Zodra ik ’s ochtends uit bed stap wandel ik naar de keuken om mijn mond te spoelen en de eerste lading supplementen naar binnen schuiven. Van vitamine C tot probiotica en van ashwaganda tot een kurkuma capsule. Of ik opgegroeid ben met het gebruik van supplementen? Niet echt. Dat kwam later. In mijn pubertijd ging ik voeding zelfs geheel vervangen door supplementen, en dat leverde vooral een energieloze versie van mezelf op. Hoe ik tegenwoordig tegen voedingssupplementen aankijk deel ik graag met je. 

Mijn moeder is een voorstander van puur en lokaal eten. Van pakjes en zakjes moest ze niets hebben. Ze maakte zelf haar tomatensaus voor over de pasta en op onze vrije woensdagmiddagen bakten mijn broertje en ik koekjes, of leerden we pizza deeg maken. Ook speelden groente en fruit een belangrijke rol in wat wij als kleine kids te eten kregen. Fruit mochten we zoveel pakken als we wilden, terwijl het nuttigen van chips, chocola en koekjes aan strenge regels was verbonden. Gelukkig werd het niet verboden, want uiteraard: alles wat niet mag wil je juist. Helemaal als kind. Die houding heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik als volwassene goed kan doseren: 80% gezond en 20% buiten de lijntjes.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Collectie shiny visolie capsules

Aan het begin van mijn pubertijd werd ik me meer bewust van wat ik at. Ik zag dat mijn moeder langzaam begon aan het opbouwen van haar collectie supplementen. Die visoliecapsules zagen er zo shiny uit dat ik er stiekem van snoepte. Toen al deed ik er alles aan om die eeuwige jeugd binnen handbereik te houden… Wat begon als interesse in gezonde voeding en een gezond lichaam, groeide uit tot een serieus eetprobleem. Van mijn 13e tot mijn 18e kampte ik eerst met anorexia. Daarna nam boulimia het over. Mijn houvast aan supplementen groeide met de dag. Dit aangezien ik steeds minder at (of juist zoveel at en alles er uit spuugde) en mijn voedingsstoffen volledig dacht te kunnen halen uit pilletjes, waar ik volgens mijn anorectische gedachtenspinsels mooi slank door bleef. Ik zag ze als vervanging van mijn maaltijden. Hoe ik me voelde in die jaren? Als een vaatdoek: laag in energie, altijd moe en lusteloos. Na een hoop therapie en tranen, lukte het me om de ziekte na zo’n 6 jaar te overwinnen. Mijn levenslust was terug!

Fundamental 5 supplementen

Op mijn 18e verhuisde ik naar Amsterdam voor mijn studie Media & Cultuur. Daar had ik zelf de volledige verantwoordelijk over wat ik at en de supplementen die ik nam. Het was een uitdagende tijd, maar die verantwoordelijkheid gaf me de power om de juiste keuzes te maken. Mijn voeding werd gelukkig weer steeds kleurrijker en voedzamer, en mijn gedachtes minder rigide. Qua supplementen ben ik in eerste instantie streng te werk gegaan. De fundamental 5 hield ik over: magnesium, vitamine c, visolie, vitamine d en een multi. Dit om doorslaan te voorkomen. Inmiddels ruim 10 jaar verder slik ik nog steeds de fundamental 5 supplementen en neem regelmatig een kuur van een bepaald kruid of vitamine ter aanvulling. Met de kennis die ik momenteel heb over supplementen, lees ik altijd de etiketten. Het is belangrijk te weten wat ik slik, welke hulpstoffen er gebruikt worden en of de bronnen zuiver zijn. Waar ook vaak onduidelijkheid over bestaat zijn de juiste hoeveelheden die je dagelijks nodig hebt van een vitamine of mineraal.vitaviva, supplementenDat zoek ik eigenlijk altijd op voordat ik over ga op de aankoop van een nieuw product. Gelukkig hoef ik me hier geen zorgen over te maken bij de supplementen van Vitaviva. Dat zit wel goed :-). Ik ben dol op hun 3-1 Beauty Booster, Organic Kurkuma en Sleep Formula. Maar bovenal ben ik gek op een vol bord smaakvol eten, boordevol vitamientjes: “I’m sorry for what I said when I was hungry” is een uitsmijter die ik nu regelmatig gebruik. Dan weet je gelijk hoeveel sprankelender mijn leven is geworden sinds ik weer kan genieten van eten, in plaats van niet eten. It’s all about balance.

WIN: 2 x Karlijns favoriete potjes supplementen t.w.v. €140

Kans maken op 2 x een pakket van Vitaviva met daarin de 3-1 Beauty Booster, Organic Kurkuma en Sleep Formula? Volg @Karlijn_Visser én @vitavivaworld op Instagram en je maakt automatisch kans.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.