#Hustle no more: 2018 wordt het jaar van stressvrije productiviteit

by Holistik 24.11.2017

Succesvol word je niet door 80-urige werkweken te maken. Schrijfster en onderzoekster Roanne van Voorst gelooft juist in korte werkdagen, met focus, concentratie en stressvrije productiviteit. Een fijn voornemen voor 2018 nietwaar?

Hustle no more

Eén van de meest populaire hashtags op Instagram is #hustle. Dat is social media-slang voor hard werken. Bijna 11 miljoen mensen schreven die hashtag onder hun foto, en nog eens 1.775.709 gebruikers waren niet zomaar aan het hustlen; nee, die doen zelfs aan #hustlehard. Constant bezig zijn dus. Jezelf en anderen keihard pushen om dingen gedaan te krijgen. Het is een lifestyle die past bij de spijkerharde lichamen van fitgirls en bij een maatschappij waarin ‘het druk hebben’ een statussymbool is. ‘Hustlen’ hóórt, vinden veel mensen – en zeker als je freelancer bent, je eigen bedrijf hebt of creatief werk maakt. Om succesvol te worden, moet je ál je tijd en energie in dat doel stoppen.

Stressvrije productiviteit

Onderzoekster Roanne van Voorst ziet het anders. Zij gelooft niet in 80-urige werkweken, maar in korte werkdagen waarin je gefocust werkt aan kerntaken die jouw werksucces definiëren. Zij staat achter ‘stressvrije productiviteit’. De social media massa mag het dan nog niet met haar eens zijn, maar academische studies wijzen uit dat het effectiever is dan al dat gehustle. Uit alle onderzoeken die over dit thema gaan, blijkt dat werken in korte ‘bursts’ voor bijna alle denk-beroepen veel efficiënter is dan urenlang achter elkaar doorgaan. Na ongeveer een uur geconcentreerd werken, gaat je hersencapaciteit achteruit. Doorwerken zonder pauze heeft dus geen zin. Sterker nog, je haalt er de kwaliteit van je werk mee naar beneden. Daarbij weten we ook al een tijd dat multitasken funest is voor de kwaliteit van je werk en terwijl we dat nu juist bijna allemaal doen. Even je Facebook/Gmail/Instagram/Twitter checken omdat je moe en niet meer helemaal geconcentreerd bent, is óók multitasken. En daar gaat je hersencapaciteit van achteruit. Het gevolg is dat je, na je social media bezoekje, minder onthoudt, en slechter wordt in het uitvoeren van je hoofdtaak.

Meer dan je baan

Door overprikkeld, uitgeput en onophoudelijk taken uit te voeren, word je dus wel druk, maar niet productief. Dat is één van de redenen waarom Roanne weigert te werken van 9 tot 5 en al helemaal niet mee wil meedoen aan de hustle-hype. Een andere reden is dat die geijkte werkindeling zorgt voor een vreselijk eenzijdig leven. Als die ellenlange to-dolijst eindelijk af is op zondagmiddag, heb je echt geen zin meer om nog eens een museum te gaan bekijken of een nieuw recept uit te proberen, dan wil je alleen nog maar hangen op de bank.  Voor Roanne is zo’n leven niet genoeg, hoe leuk ze haar werk ook vindt. Het leven is meer dan je baan, en het is belangrijk (zeker voor je job) dat je meerdere kanten van jezelf tot uiting laat komen. Neem voor jezelf de tijd om te sporten, koken, lachen, uit het raam te staren, tekenen, wandelen, studeren, lezen, inspiratie opdoen, beminnen, dansen, je geliefden zien – en je wilt niet al die dingen hoeven te proppen in een weekend dat je eigenlijk al nodig hebt om bij te komen van het werk. Je kunt die opsomming zien als een onderdeel van je werkleven omdat ze je energie en inspiratie geven. En daar komt volgens Roanne het beste werk uit voort.

4 tips voor stressvrije productiviteit

Roanne is al enige jaren trouw aan de ‘stressvrije productiviteit’-benadering. Ze heeft een balans gevonden waardoor ze enorm productief is, maar het niet altijd ‘druk’ heeft. Ze combineert haar creatieve werk (als schrijfster) met een onderzoeksbaan (ze leidt samen met een collega een team van PhD studenten in de sociale wetenschap) én haar eigen bedrijf waar ze online trainingen aanbiedt. Wil je zelf meer met deze werkwijze in het leven staan? Het kan eng zijn om je drukke agenda los te laten, maar Roanne heeft 4 tips met ons gedeeld die een goede start zijn:

1) ‘Wat zou me vandaag het meest trots of tevreden maken, als ik het heb gedaan?
Begin je werkdag met die vraag aan jezelf. Je zult zien dat het antwoord vaak te maken heeft met een taak die lastig is, een beetje spannend, of diep denkwerk vereist. Begin daarmee, en niet met het openen van je e-mail. Je hersenen hebben ‘s ochtends nog het meeste energie, en als je die energie eerst al uitgeeft aan allerlei taakjes die uit je inbox voortvloeien (even die terugmailen, even iets uitzoeken…) voelt die lastige taak of dat telefoongesprek waar je geen zin in hebt, nog ingewikkelder. Terwijl je hem met een fris hoofd, relatief makkelijk uitvoert.

2) Werk in blokken
Ik schreef het hierboven al: wij mensen zijn niet goed in multitasken. Probeer dus niet het uitzoeken van een concept, af te wisselen met het lezen van je mail, of je appjes. Daarvan gaat je hersenconcentratie achteruit en doe je alle dingen op halve kracht. Beter: spreek met jezelf af dat je twee uur sharp werkt aan een taak en daarna een uur de tijd neemt voor het beantwoorden van mail en appjes.

3) Zorg dat je niet afgeleid kúnt worden
Natuurlijk weet je best dat je niet steeds op je telefoon moet kijken als je aan het werk bent, maar het is zó verleidelijk… Wat je misschien niet weet, is dat zelfs de gedachte aan het kijken op je telefoon, je hersenkracht kost – en dat gaat ten koste van je concentratie. Geef jezelf dus gewoon de optie niet. Leg je telefoon niet naast je, maar in een la van je bureau of in een andere kamer.

4) Zoek structuur en support
Het is best eng en ingewikkeld om op een andere manier te gaan werken in een wereld waarin iedereen het druk lijkt te hebben. Zorg daarom dat je gelijkgestemden om je heen verzamelt, die dit experiment met je aangaan. Dat kunnen (freelance) collega’s zijn, maar je bent ook van harte welkom in de gratis onlinegroep die Roanne heeft opgericht voor creatievelingen, freelancers, thuiswerkmoeders, online entrepreneurs en andere ambitieuze types die niet langer willen ‘hustlen’. Op de Facebookpagina ‘thefocuscollective’ geeft Roanne tips en kan iedereen zijn ervaringen delen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Roanne van Voorst is schrijfster en onderzoekster. Aanmelden voor haar gratis onlinegroep @thefocuscollective, doe je hier. Roanne biedt ook een verdiepend jaartraject aan, waarin ze deelnemers 52 weken lang begeleidt bij het stressvrij en efficiënt werken aan een persoonlijk werk-project: One Year of Focus.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN