Stoppen met vergelijken: dé sleutel tot een stressvrij kind

Heart + Soul
stress kinderen
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
03.06.2020

Ook voor kinderen is deze moderne tijd uitdagend en kan veel spanningen veroorzaken, benadrukt Susanne Danielson, oprichter van stichting De boom zonder vruchten. En dan heeft ze het niet alleen over de impact van de coronacrisis, maar ook over de ‘vergelijkeritis’ die onze maatschappij kenmerkt. Jezelf vergelijken met anderen is iets waar we teveel mee bezig zijn. En kinderen nemen naarmate ze ouder worden het vergelijken zélf over. Met toenemende stress en onzekerheid tot gevolg. Stralende kinderen maken een stralende wereld, zegt Susanne. Daarom 7 waardevolle suggesties over hoe jij je kinderen meegeeft dat ze prachtig zijn zoals ze zijn. 

Stoppen met vergelijken: dé sleutel tot een stressvrij kind

Susanne: ‘Al dat eeuwige vergelijken, dat door sociale media alleen maar wordt versterkt, is misschien wel één van de grootste crises van de huidige maatschappij. We zijn er de hele dag, bewust of onbewust, mee bezig, en het is funest voor onze mentale (en daarmee fysieke) gezondheid. Het levert stress en onzekerheid op en geeft maar zelden een positief gevoel.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Het zaadje van vergelijken

Als het gaat om kinderen met elkaar vergelijken, wordt het zaadje al geplant op de eerste dag van de zwangerschap. Groeit de baby goed, hoe voel je je, hoe reageert je lichaam? Na de geboorte krijgt het zaadje van vergelijken pas écht de kans om te kiemen. Wordt een kind te vroeg of juist te laat geboren, valt het binnen alle curves op het consultatiebureau of juist erbuiten, kan een kind al vroeg zitten, lopen, praten of is hij of zij wat later?

Bloeien

De begrippen ‘vroeg’ of ‘laat’ zijn eigenlijk al gek. Ieder kind is uniek en heeft z’n eigen ritme en tijd van ontwikkeling. In de natuur vraagt een bloem, struik of boom zich niet af: bloei ik nu te vroeg of te laat, ben ik langer, korter, kleiner, groter of kleurrijker dan de bloem naast me? Nee, hij groeit gewoon en gaat, als het daar de tijd voor is, bloeien.

Naar de crèche en naar school

Naarmate een kind ouder wordt, gaat het constante vergelijken gewoon door. Onbewust hoort en voelt het kind dat ook. Wanneer hij of zij naar de crèche gaat beginnen aan het ontkiemde zaadje al wortels te groeien… En wanneer het kind door de deuren van de basisschool stapt, begint het grote vergelijken pas echt serieuze vormen aan te nemen. Al heel jong moeten kinderen binnen hokjes en kaders vallen en aan allerlei verwachtingen voldoen. Op school, thuis, op de sportclub, met vriendjes en vriendinnetjes… Inmiddels heeft het gewortelde zaadje van vergelijken een goede voedingsbodem en kan het vanaf nu volop groeien. Met stress als gevolg.

Zelfvertrouwen

Misschien is vergelijken wel stressfactor nummer één bij kinderen. Maar waarom vergelijken we eigenlijk? De belangrijkste reden daarvoor is dat we niet genoeg zelfvertrouwen hebben. Een tweede, nog belangrijkere, vraag is: hoe kunnen we het vergelijken minder belangrijk en groot maken in het leven van onze kinderen, en stress plaats laten maken voor ontspanning, plezier en blijdschap? Hieronder 7 overwegingen vanuit de boomgaard van De boom zonder vruchten.

7 tips om stress bij kids te verminderen

1) Een basisbehoefte van ieder kind (en ieder mens) is om zich veilig te voelen en gezien te voelen. Het klinkt zo vanzelfsprekend en tóch blijkt dat kinderen zich vaak niet gezien voelen in hun zijn. Dat kan op school zijn, thuis, bij vrienden etc. Neem de tijd om je kind te zien, om wíé hij of zij is, zonder oordeel of verwachtingen.

2) Neem de emoties van je kind serieus. Dit zijn haar of zijn eigen emoties vanuit hun eigen belevingen. Er zijn geen goede of slechte emoties. Ze voelen niet allemaal fijn. Maar door boosheid te voelen, herinneren we ons ook hoe het voelt om vrolijk te zijn. En als we verdriet voelen, herinneren we ons hoe blijdschap voelt. Zie de emotie van je kind, laat hem het voelen en vraag daarbij: ‘Wat kan ik nu voor je betekenen of doen?’

3) Geef je kind vaak complimenten en zeg dat je trots bent op hem of haar, stimuleer het om nieuwe dingen te proberen. Zelfvertrouwen en zelfwaarde zijn ontzettend belangrijk. Op het moment dat je twijfelt over je eigen kunnen, laat je je vaak weerhouden om iets te doen of te initiëren. Pippi Langkous zei zo mooi: ‘Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!’boom zonder vruchten

4) Je kunt een kind nooit te veel liefde geven. Liefde is net als lucht: onzichtbaar en onmisbaar. Iedereen vindt het fijn om zich geliefd te voelen. Knuffelen, een aai en zeggen dat je van hem of haar houdt, is wat iedereen graag wil horen en voelen. Zorg ervoor dat je kind zich onvoorwaardelijk gesteund en geliefd voelt door zijn ouders.

5) Echt luisteren naar dat wat je kind te zeggen heeft is zo belangrijk. Het verlangt ernaar om zich gehoord te voelen. Dat hij of zij mag zeggen wat het vanbinnen denkt of voelt. Iedereen heeft zijn eigen beleving van en waarheid over dat wat er speelt. Door naar elkaar te luisteren leren we zoveel meer dan door alleen te praten.

6) Kinderen zijn vaak goed verbonden met hun intuïtie en innerlijke wijsheid. Ze weten daarom vaak zelf wat de oplossing voor iets is. Vraag je kind als het ergens mee zit, hoe voelt het in je buik? Of wat zegt je gevoel? Je kunt ook vragen, leg je hand op je hart, sluit je ogen. Wat zegt je hart?

7) Geef je kind het gevoel dat het erbij hoort en een onderdeel is van je leven, het gezin, de maatschappij. Waar we ook vandaan komen, welke achtergrond of religie we ook hebben, hoe we er ook uitzien, we hebben allemaal behoefte om ergens bij te horen. Om het gevoel van ‘samen’ en ‘wij’ te ervaren. Door samen tijd door te brengen, door samen te delen, ontstaat een diepe verbinding en vertrouwensband waar ieder kind en ieder mens zo naar verlangt.

De boom zonder vruchten

Of je nu ouder, stiefouder, grootouder, oppasouder, tante of oom bent: als volwassene gun je toch ieder kind dat het zich blij en gelukkig voelt én in zichzelf gelooft? Dat het blij wakker wordt, zin heeft in de dag en ’s avonds met een glimlach gaat slapen? Helaas is dat vaak niet het geval en komen pesten, buitensluiten, vergelijken en roddelen dagelijks voor. Met mogelijk faalangst en stress als gevolg. Niemand wil dat een kind, zeker niet je eigen kind, daarmee te maken krijgt. Maar wat als dat bij jouw kind wel het geval is? Hoe kun jij het dan hierin helpen en begeleiden, zodat het zelfverzekerd wordt, kan leren in zichzelf te geloven en met onplezierige situaties kan leren omgaan? En ervoor zorgen dat het steeds minder in de val van die verleidelijke ‘vergelijkeritis’ stapt?

Stralende kinderen

stress bij kinderen

Een kind zonder stress is een ontspannen kind dat van binnenuit straalt, en stralende kinderen maken een stralende wereld. De boom zonder vruchten is een speelse, creatieve en leuke methode die kinderen leert hoe ze stevig in hun schoenen kunnen staan. Dat ze meer kunnen dan ze denken, hoe ze sociaal en betrokken kunnen zijn én dat ieder mens klein of groot een prachtige regenboogvrucht is. Dit leidt tot een blij, gelukkig, zelfstandig en ontspannen kind. Hier lees je meer over De boom zonder vruchten, en kun je gratis de eerste module van het programma aanvragen. Zo kun je zelf ervaren wat het programma voor jou en je kind kan betekenen.’

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.