Brein-expert vertelt: deze 3 stappen helpen je om stilte in de chaos te vinden 

Heart + Soul
stilte in chaos
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
07.04.2020

Veel van ons zitten momenteel gevangen tussen twee werelden. Enerzijds die van de eindeloze stroom aan informatie, zorgen en onzekerheid. Anderzijds is er ook nog het ‘hier en nu’, dat voor veel mensen net zo chaotisch is. Denk aan home-schooling, werken vanuit huis terwijl je kinderen om je heen rennen en digitaal in contact blijven met de mensen van wie je houdt. Je wilt misschien tijd en rust vinden om uit te vogelen wat de situatie voor jou betekent. En je kunt waarschijnlijk niet wachten om je oude leventje terug te krijgen. Kortom: tweestrijd alom. Brein-expert Daphne Feller van BrainExplainers deelt hieronder 3 stappen die je helpen om stilte in de chaos te vinden. 

Brein-expert vertelt: deze 3 stappen helpen je om stilte in de chaos te vinden 

daphne feller, akasha summit, brain, hersenenDaphne: ‘De laatste drie weken zijn we samen op reis geweest. In en rondom het huis wel te verstaan. En eerlijk is eerlijk, voor velen met ups en downs. Want we zijn in een nieuwe situatie beland. Niet altijd makkelijk. Mogelijk heb je je zorgen gemaakt over hoe het Coronavirus invloed op je leven heeft en zal gaan hebben. Onzekerheid, negatieve financiële impact, verveling, isolatie, onduidelijke informatie op het nieuws en social-media kunnen allemaal voor stress en spanningen zorgen. Naast deze emoties hebben we uiteraard ook te maken met het hier en nu, onze veranderde dagelijkse levens.

Hoe creëer je weer een staat van mentale gezondheid? 

Uiteraard beïnvloedt deze situatie iedereen in verschillende mate en gaat iedereen hier anders mee om. De één zoekt sociale steun en de ander zondert zichzelf af. Sommige mensen worden heel actief. Maar bij velen die nu even geen deadlines en een stuk minder externe prikkels hebben keldert de productiviteit. Hoe je er ook mee omgaat, één ding is duidelijk: deze situatie heeft invloed op onze mentale gezondheid. Onderstaande tips kunnen je helpen in deze chaotische tijd een sterke mindset en positieve energie vast te houden.

Stap 1. Creëer vrijheid: adem in, adem uit

De hond rent rond. De kinderen zijn aan het gillen en breken het huis af. Je partner zit aan de keukentafel in een zakelijk telefoongesprek. Je werk verwacht dat je ‘gewoon’ doorgaat met jouw activiteiten. Elk dag lijkt hetzelfde en je hebt het gevoel alsof je in de film Groundhog Day beland bent. Je verlangt naar gezelligheid, een fijn etentje met vrienden en zou het liefst de auto inspringen om je familie te gaan knuffelen. Logisch. Maar hey, het is wat het is. Je er tegen verzetten zal het helaas niet beter maken. Het zal juist voor meer negatieve energie zorgen, dus adem in en adem uit. Wanneer je je op je ademhaling richt, creëer je meer mentale vrijheid en compassie voor jezelf en anderen. (In dit artikel geeft ademexpert Max Strom 3 mooie oefeningen om angst te reduceren door ademhalingstechnieken)

[holistibox]

Stap 2. Accepteer: het hebben van een slechte dag is okay

Soms heb je zo’n dag. Of misschien wel een aantal dagen achter elkaar. Je hebt weinig energie, bent niet productief, hebt even geen zin meer in deze situatie en zou graag de 4 muren om je heen verlaten. Misschien komen een aantal tranen je zelfs begroeten; iets wat overigens enorm goed kan zijn. Je lichaam zal het waarderen dat je (onderdrukte) emoties de ruimte geeft. Maar uiteindelijk wil je één ding: je ‘normale leven’ terug. Allemaal oké! Acceptatie is dan misschien een groot woord, maar hoe lekker om het gewoon te laten zijn. Een baaldag. Niets meer en niets minder. Een dag waarin je even extra lief voor jezelf bent. Je hoeft het leven niet altijd onder controle te hebben. En geloof me, this too shall pass!

 Stap 3. Wees compassievol en blijf in contact

Blijf in contact met anderen. Deze situatie zorgt ervoor dat we elkaar, op afstand, meer opzoeken. Mensen inspireren elkaar en vinden herkenning. Er ontstaan mooie, onvoorwaardelijke en zuivere verbindingen vanuit het hart die voor gezamenlijke veerkracht en energie zorgen. Zo mooi. En ook, heb je er over nagedacht hoe je in contact met jezelf kunt blijven? Ben je je bewust wat het leven zich aan jou toont? Hoe voel je je over datgene wat er aan je wordt gepresenteerd?

Nieuwe paden vinden

Dit waren ze, de drie eenvoudige ‘rechttoe, rechtaan’ strategieën die helpen om stilte in de chaos te vinden. De chaos, de buitenwereld, blijft een illusie van tijd en ruimte. Maar is ook een krachtige activator voor het vormen van nieuwe paden met meer helderheid, bewustzijn en compassie. Maak er gebruik van. Jij als individu maakt het verschil. Want wie wij van binnen zijn is wat het collectief vormt. Jij is wij. Mijn is ons. Jullie is wij allen.’ Kijk voor meer info over Daphne op brainexplainers.com, volg haar via @DaphneFeller of stuur een mailtje naar office@brainexplainers.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.