Zó vind jij spirituele transformatie in de (vries)kou

Body
kou bart biermans
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
14.11.2019

Bart Biermans is arts en gecertificeerd instructeur van de Wim Hof methode. Naast specifieke ademhalingsoefeningen is blootstelling aan échte kou een belangrijk onderdeel van deze populaire methode. In het begin geen pretje, maar wél meteen een wondermiddel voor je gezondheid. Ga voor een dagelijkse ijskoude douche bijvoorbeeld of voor een ijsbad in de sprookjesachtige rauwe natuur, tijdens een door Bart georganiseerde Winterreis. Hieronder een verhaal van een deelnemer die mee deed aan een winterreis om de helende kracht van kou te ervaren. 

kou

Zó vind jij spirituele transformatie in de (vries)kou

Esther: ‘Ik voel een droge kou op mijn huid prikken nadat we ons hebben omgekleed naast het busje. We hebben in de ochtend een intense ademhalingssessie gedaan om ons lichaam basisch te maken, en nu rijden we door de onbeschrijfelijk mooie omgeving van IJsland. Achter elke bocht verschijnt een ander schilderij. De natuur is zo rauw en overweldigend: van thermische rivieren, zwavelpoelen, gletsjers en lagoons, tot ijsbergen, geisers, regenbogen en natuurlijk het noorderlicht. In deze tijd van het jaar wordt het nooit echt helemaal licht zodat alles een magische gloed krijgt.

Bruin vet activeren

Hier sta ik dan, in dit overweldigende landschap in mijn badkleding. Door mijn lichaam gaat een siddering. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik straks het ijzig koude water in ga. Gelukkig ben ik niet alleen. Samen met mij gaan er 20 andere deelnemers voor het eerst met de IJslandse kou oefenen. Het is een gemêleerde groep, onze oudste deelneemster is 65 en de jongste 22 jaar. Ik ben blij dat bijna de helft van de deelnemers vrouw is, dat had ik niet verwacht. Tot nu toe heb ik al wel een maand koud afgedoucht en een paar keer in de zee gezwommen. Maar het echte werk begint hier.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Bart Biermans, arts en onze WIM HOF METHOD (WHM) trainer wil dat we in stilte naar het water wandelen. Dit om alvast een connectie te maken met ons lichaam. Dat weet namelijk heel goed hoe het ons warm moet houden. Het is slechts ons hoofd dat weerstand biedt. En daar gaan we vandaag aan werken. We gaan ons bruine vet activeren; een energievoorraad waarvan we vergeten zijn dat we die hebben. Hier houden we ons lichaam mee op temperatuur.

kou

Helende kou: dit is waarom

Ik voel kriebels in mijn buik: hier heb ik zo lang naartoe geleefd. Van nature ben ik een enorme koukleum. Tijdens deze winterreis ga ik de strijd met deze angst aan: de onverbiddelijke kou. Generaties lang hebben onze moeders gewaarschuwd voor deze kou: trek je jas aan, anders wordt je ziek. Een mantra die voor velen vast heel herkenbaar is. Nu ga ik tegen generaties van goedbedoelde adviezen in, maar waarom?

Sinds de opkomst van de WHM methode hebben tienduizenden mensen de stap gewaagd om tegen dit advies in te gaan. Bart ondersteunt Wim Hof met de wetenschappelijke onderbouwing van de methode tijdens de World Tour. Ze trainen duizenden mensen om weer in hun kracht te komen. Grote universiteiten (waaronder de Radboud Universiteit vastgesteld) in Nederland en de USA doen onderzoek naar deze methode die de ontstekingsreactie in ons lichaam remt. Dit zou wel eens een doorbraak kunnen beteken voor de behandeling van auto-immuun ziekten zoals Reumatische Artritis, MS, Astma en andere ziekten die met het immuunsysteem te maken hebben. Andere mogelijke effecten van de WHM methode zijn betere slaap, meer energie en  kracht, een sneller herstel na sport, het voorkomen van hoogteziekte en work-out van het cardiovasculaire systeem. ‘Feeling is understanding’, zegt Bart.

In zomerkleding de vrieskou in

kouWe werken met een buddy systeem. Mijn buddy Hans, die wel van een praatje houdt, is stil. We horen onze voetstappen in de sneeuw. Geconcentreerd haal ik adem met diepe teugen om het zuurstofgehalte in mijn bloed te optimaliseren. Soms stoppen we voor een oefening om het bruine vet te activeren. Ik ben uiterst geconcentreerd en ik voel de kou nauwelijks. Het is toch echt -5 graden en ik loop hier in mijn zomerkleding. Thor, de andere WHM trainer uit IJslander, neemt het woord. Vandaag verandert onze relatie met kou. Als je de juiste mindset vandaag toont dan zul je zien dat kou je warme vriend wordt. Als je straks met het koude water in aanraking komt dan zal het lichaam van nature in een fight-flight-fright reactie komen: een sterke fysiologische prikkel. Met vertrouwen, de juiste intentie en focus kun je deze omzetten in rust en overgave. Dit is een proces dat iedereen kan doorlopen.

Een warm hart

Samen met mijn buddy stap ik in het water. We houden oogcontact en kijken elkaar gespannen aan. Het water is ijzig koud en prikt op onze huid. Bart vraagt om onze handen op ons hart te leggen en daar de warmte te voelen. Mijn hartslag gaat omhoog en mijn adem stokt in als ik met mijn schouders onder water ga. “Rustig door blijven ademen” hoor ik vanuit de verte. Ik concentreer me op mijn adem, geen gedachten, alleen nog maar een warme plek op mijn lichaam en daar concentreer ik me nu op: mijn warme hart.

Kou bezorgt levenslust

kouLangzaam verandert de intensiteit van het koude water. Ik heb weer oogcontact met Hans. Hij glimlacht. Ik ontspan en merk dat de warme plek bij mijn hart zich uitbreidt naar de rest van mijn lichaam. Mijn hartslag gaat omlaag en de ademhaling wordt normaal. Bart is al aan het aftellen. We tellen met zijn allen mee en er ontstaat een euforisch gejuich als we het water uit komen. Dit voelt zo goed! Mijn hele lichaam tintelt en ik voel de IJslandse kou niet meer. Ik wil springen, lachten, huilen, alles tegelijk. Ik voel dat ik leef. Wauw, wat gaat er een kracht uit van dat koude water. Bart geeft aan dat we ons weer moeten concentreren voor de weg terug naar onze bus. We voelen de kou niet meer en de stilte die Bart vraagt, krijgt hij niet. Want we zijn te vol van deze ervaring. Het gaat in deze week gelukkig niet alleen maar om de kou. Aangekomen bij onze accommodatie gaan we heerlijk in de sauna en de hottub, voordat we aanschuiven bij de lunch met heerlijke lokale IJslandse producten. De week is nog maar net begonnen en ik voel me nu al als herboren.”

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.