Het labyrint: over de geheimzinnige weg naar binnen

Heart + Soul
labyrint, doolhof, spirituele betekenis
karlijn visser

Karlijn Visser
05.12.2017

Ben je weleens verdwaald in een labyrint en loop je er daarom met een grote boog omheen? Zodra je meer weet over de spirituele betekenis van het labyrint zal je er zeker weten met een andere blik langs wandelen wanneer je er een tegenkomt in een tuin, bos of weiland op Texel.  

Het labyrint: over de geheimzinnige weg naar binnen

Labyrint – of ‘laburinthos’ in het Grieks –  is een gebouw of tuin met een wirwar aan gangen waar je in kunt verdwalen. Het is vernoemd naar het labyrint uit de Griekse mythe waarin Daidalos op Kreta het legendarische paleis liet bouwen voor de bloeddorstige Minotaurus, dat een doolhof was waar hij veilig in opgesloten zat. Want wie er eenmaal binnen was, kon de uitgang niet meer vinden. Eén keer per jaar of per zeven of negen jaar werden zeven Atheense jongens en meisjes als voedsel het labyrint ingedreven. Op deze gruwelverhalen zijn uiteraard al een hoop Hollywood films gebaseerd.

4.000 jaar oude labyrinten

Oorspronkelijk werd een labyrint in meanders of spiraalachtige lussen om een centraal kruis gebouwd. Wereldwijd zijn labyrinten op dezelfde manier al duizenden jaren geconstrueerd. In veel mythen van vreemde volkeren is sprake van doolhoven die de held moet overwinnen om zijn doel te bereiken. In de tijd van de barok werden de oorspronkelijk geconstrueerde labyrinten veranderd in verdwaaltuinen die slechts als functie hadden om de bezoekers te vermaken.

Labyrint Novalishoeve

Toen ik laatst een bezoek bracht aan Texel, kwam ik het labyrint tegen van de bekende Zorgboerderij Novalishoeve. Dat zette me aan het denken: ik wilde weten wat de spirituele betekenis van het labyrint is. Om te beginnen stuitte ik op de kennis dat een labyrint in principe iets anders is dan een doolhof. In een doolhof verdwaal je, een labyrint leidt je langs één weg naar binnen. Het staat symbool voor het maken van een innerlijke reis. Zie het als een loopmeditatie waarin je op weg bent naar jezelf. Of als het leven zelf: telkens als je denkt dat je er bent, neemt het een onverwachtse wending. Maar er schuilt ook een paradox in: een labyrint kan ook een doolhof kan zijn, maar een doolhof geen labyrint, aangezien het de diepere laag naar zelfrealisatie mist. De paradox van het labyrint is dat het enerzijds de kern toegankelijk maakt, maar haar anderzijds ook beschermt tegen onbevoegde indringers. Die dubbele betekenis laat zien dat het hier om een proces van inwijding gaat volgens de oude geschriften. De Novalishoeve heeft het type labyrint dat ‘Zonnewiel’ wordt genoemd, geïnspireerd op de klassieke labyrintvorm van Kreta.

Oefenen in het labyrint

labyrint, doolhof, spirituele betekenisHet labyrint is een weldaad voor de ogen, een stuk verlichting voor de ziel en een heilig raadsel voor de geest. Wie het met handen niet aanraakt kan het niet begrijpen. Wie het met zijn voeten niet betreedt, kan het ook niet bevatten” volgens Gernot Candolini. De auteur schreef een boek over zijn bezoeken aan verschillende labyrinten in Europa. Wanneer je voor het eerst met deze intentie een labyrint gaat lopen, doe dat dan als volgt: sta stil voordat je aan de weg naar binnen begint. Vraag jezelf af waar je over na wil denken tijdens het lopen. Misschien speelt er een vraagstuk of probleem waar je een antwoord op zoekt. De gang door het labyrint bestaat uit drie delen. De slingerende heenreis naar het midden wordt gekenmerkt door loslaten. Je mag je hoofd vrij maken van de dagelijkse beslommeringen en gedachtes. Het verblijf in het midden van het labyrint staat voor ontvangen. Je stelt je open vanuit rust voor nieuwe inzichten. Hier in het centrum vindt ook de confrontatie plaats. Er bestaan verschillende afbeeldingen van deze ontmoeting in het midden. De ene plaat laat een levensboom zien, een andere toont een toren of tempel, een bron, de dood, een stapel stenen, de minotaurus, een pelgrim of een berg. De terugtocht gebruik je om hetgeen je ontvangen hebt een plek te geven. Misschien wil je al plannen maken met je verworven inzichten. Ben je op zoek naar een labyrint? Mandali in Italie heeft ook een heel mooie. Via deze link vind je nog 10 labyrinten om uren lang in rond te dwalen. Vind je ook niet dat de patronen lijken op onze hersenen?

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link