Spiegelen vanuit je bewustzijn: zo ontmantel je jouw onbewuste programma’s

Heart + Soul
Spiegelen
Spiegelen


23.01.2020

Een fysieke spiegel toont je hoe je eruitziet. In jouw dagelijks leven kom je echter ook andere spiegels tegen: mensen en situaties. Zij ‘spiegelen’ jouw gedrag. Dit betekent dat alles en iedereen die jij tegenkomt een reflectie is van jouw innerlijke wereld. Hier bewustzijn op schijnen door even stil te staan bij de situatie en jezelf af te vragen wat de achterliggende positieve boodschap is, helpt je om op een diepere laag met jezelf en anderen in contact te komen. Marjolein Berendsen van Zoma-opleidingen legt uit hoe je dat doet.

Spiegelen vanuit je bewustzijn: zo ontmantel je jouw onbewuste programma’s

Spiegelen

Marjolein Berendsen

Hoe jij naar de wereld kijkt wordt voor een groot deel beïnvloed door jouw gedachten. Vaak heb je niet door hoe negatief je gedachtestroom is, omdat het zo normaal is om op die toon tegen jezelf te spreken. Je hebt het jezelf zo aangeleerd op basis van gebeurtenissen uit het verleden. Bijvoorbeeld door de manier waarop je ouders/verzorgers je toespraken toen je in hun ogen iets verkeerd deed. Zo heb je jezelf onbewust geprogrammeerd om in soortgelijke situaties hard en negatief naar jezelf toe te zijn. Veelal uit zich dit in gedachten van onzekerheid en/of irritatie. Des te meer reden om dit oude programma te ontmantelen!

Ga samenwerken met je ego

Hoewel het lijkt alsof de ‘schuld’ voor het gevoel dat jij hebt bij een situatie of persoon bij de ander ligt, is dit niet het geval. Het zijn niet de personen die jou triggeren, maar je eigen gevoelens en gedachten. Het is het ego dat je hierin misleidt. Jouw ego kan kritiek namelijk niet verdragen en zal de ‘schuld’ daarom altijd bij de andere persoon leggen. Weet dat het ego dit doet om je te beschermen. Dit was in het verleden noodzakelijk, omdat je toen jezelf niet de zorg kon geven die je zo nodig had. Nu kan je dat wel. Hoe? Door met je ego te gaan samenwerken.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Zo doe je dat

Om je een goed beeld te geven van hoe je kan samenwerken met je ego door te spiegelen, schetsen we eerst de volgende situatie:

 • De naar jouw idee boze reactie van je partner op je vraag of hij al boodschappen heeft gedaan, maakt dat je geïrriteerd raakt. Je stelde toch alleen maar een vraag?

Je wordt door iets in de intonatie of in het gedrag van je partner getriggerd. Die trigger maakt bepaalde gevoelens of gedachten bij je los die een negatieve invloed op je uitoefenen. Dit betekent dat er iets in joú geraakt wordt. Je partner is enkel de katalysator, niet de slechterik zoals je ego je wil doen geloven. Laat je niet verleiden om in deze negatieve gedachtestroom mee te gaan. Bekijk de tegenovergestelde ofwel positieve boodschap van je ego. Wat wil deze situatie je leren? Zo wordt het een stuk eenvoudiger om met negatieve energie om te gaan. Doe je dit niet, zullen dit nare gevoel en de bijbehorende storende gedachten normaal worden. Dit zorgt voor een vertekend beeld van de werkelijkheid en dat is vaak niet in het voordeel van je relatie. Spiegelen dus! Dat gaat als volgt: doorvoel je eigen houding en gedrag wanneer je voelt dat iets je raakt. Dit doe je door je bewust te worden van jouw gedachten, je intonatie en manier van communiceren. Stel jezelf onderstaande vragen. Deze vertellen je precies waaróm je je zo voelt.

 • Zijn je gedachten en de woorden die je gebruikt negatief of positief?
 • Hoe klinkt je intonatie: vrolijk, gekwetst of boos?
 • Welke situatie uit jouw kindertijd lijkt op de huidige situatie?
 • Welk gedrag heb je jezelf toen aangeleerd en mag je nu gaan transformeren?

Durf jezelf in de ogen te kijken

In een spiegel kijken is niet alleen je ogen gebruiken, maar ook emoties doorvoelen; van de ander en daarmee van jezelf. Spiegelen begint dus met bewustwording van het feit dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen gedrag; jij dus ook. Leer van wat jou triggert, wat je ziet en wat je voelt. En vraag je af waaróm. Ook al is het niet altijd even makkelijk en komen de antwoorden niet direct opborrelen. Uiteindelijk krijg je hierdoor meer inzicht in jezelf én kan je jezelf en anderen nog meer liefhebben!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.