Soul Retrieval: dit is hoe je verloren zielsdelen terughaalt volgens de sjamanen

Heart + Soul
soul retrieval, sandra, ingerman, ziel, spirit, sjamanistisch, heling
karlijn visser

Karlijn Visser
15.05.2020

Wanneer je een zielsdeel verloren hebt, ben je niet langer in staat je leven ten volle te leven. Volgens de sjamanistische zienswijze leidt zielsverlies uiteindelijk zelfs tot ziekte (mentaal of fysiek) en in extreme gevallen tot de dood. Al duizenden jaren, en bij bijna alle inheemse volkeren, reizen sjamanen naar de niet-alledaagse-werkelijkheid om daar de verloren zielsdelen van hun stamgenoten terug te halen. Door (micro) trauma kunnen delen van de ziel uit je lichaam geslingerd worden. Je bent dan letterlijk ‘niet meer thuis’ omdat het in de realiteit niet veilig voelt. Ook in deze moderne tijd ontkomt bijna niemand aan het verliezen van zielsdelen. Gelukkig zijn er manieren om ze terug te halen.

Soul Retrieval: dit is hoe je verloren zielsdelen terughaalt volgens de sjamanen

soul retrieval, sandra, ingerman, ziel, spirit, sjamanistisch, helingEen sjamaan wordt beschreven als ‘iemand die een reis maakt in een andere staat van bewustzijn buiten de tijd en ruimte’. Het woord sjamaan geldt zowel voor man als vrouw. In zijn reizen ontvangt een sjamaan hulp en informatie over degene die om healing heeft gevraagd. In juni start ik zelf met een opleiding in Shamanic Energy Medicine Healing bij The Four Winds, opgezet door sjamaan en medisch antropoloog Alberto Villoldo. Als klein meisje was ik al geïnteresseerd in de onzichtbare wereld van energieën, gevoelens en hoe we het zelfhelend vermogen van ons lichaam kunnen activeren.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Dit lukt onder andere door je geest te (her)programmeren met als doel: een gezonder en gelukkiger leven waarin een heldere geest leidend is. Mag ik je daarom komende tijd meenemen op mijn avontuur? Op weg naar een inwijding tot baby sjamaan (dat doe ik onder andere hier via instagram, leuk als je me volgt :-). Een onderdeel van dat avontuur is dat ik me momenteel aan het inlezen ben in de visie op gezondheid en geluk vanuit het sjamanisme. Zo stuitte ik op het boek Soul Retrieval van Sandra Ingerman, sjamanistisch healer én psycholoog, dat een belangrijk onderdeel vormt van een sjamanistische healing.

Soul Retrieval: wat is het?

soul retrieval, sandra, ingerman, ziel, spirit, sjamanistisch, helingTijdens je leven verlies je delen van je ziel. Zie deze zielsdelen als cruciale, essentiële delen van jezelf die jou van levensenergie voorzien. Het afsplitsen van deze zielsdelen ontstaat bijvoorbeeld door een ongeluk, overlijden van geliefden, mishandeling, verbroken relaties, misbruik, en andere ingrijpende ervaringen en trauma’s. Soms geven we zielsdelen vrijwillig weg, soms worden zielsdelen zelfs gestolen. Sandra Ingerman is wereldwijd erkend als expert op het gebied van Soul Retrieval. Haar boek trok mijn aandacht omdat Soul Retrieval ook een belangrijk onderwerp is binnen de opleiding die ik ga volgen. Tijdens een Soul Retrieval reist de sjamaan in trance af naar de niet-alledaagse-werkelijkheid, waar hij op zoek gaat naar het verloren zielsdeel van zijn cliënt. Om in een trance staat te komen, laat de sjamaan zich begeleiden door de drum. Elke slag op de drum staat symbool voor de hartslag van Moeder Aarde. Luisterend naar het ritme van deze hartslag belandt de sjamaan in een andere staat van bewustzijn. Heeft hij het zielsdeel eenmaal gevonden? Dan neemt de sjamaan dit mee terug naar de realiteit en blaast het vervolgens in het hart en in de kruin van de persoon voor wie hij de reis maakt.

Zielen dwalen door het universum
Verloren of gestolen
Afgesneden van liefde
Zachtzinnig, voorzichtig
Roepen we ze terug naar ons
Hen zoekend in donkere hoeken
Hen tot leven blazend met onze adem
We verwelkomen ze thuis
– Ellen Jaffe Bitz

Soul Retrieval: mis jij delen van je ziel?

Om te achterhalen of er delen van jouw ziel zijn afgesplitst maakte Sandra een lijst met 10 symptomen:

1. Vind je het moeilijk om in je lichaam ‘aanwezig’ te zijn? Heb je soms het gevoel dat je buiten je lichaam bent en het observeert als in een film?
2. Heb je soms het gevoel verdoofd, apathisch of afgestorven te zijn?
3. Lijd je aan chronische depressie?
4. Heb je problemen met je immuunsysteem en ben je vaak ziek?
5. Was je als kind chronisch ziek?
6. Heb je hiaten in je herinneringen na je vijfde? Heb je het gevoel dat je belangrijke trauma’s onderdrukt hebt in je leven?
7. Heb je een verslavingsprobleem, zoals alcohol, drugs, eten, seks of gokken?
8. Zoek je naar bezigheden buiten jezelf om een innerlijke ruimte of leegte op te vullen?
9. Heb je het moeilijk gehad om je leven weer op de rit te krijgen na een scheiding of het overlijden van een geliefde?
10. Lijd je aan schizofrenie?

Als je een van deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan kan het zijn dat je lijdt aan soul loss. Wellicht dus dat belangrijke delen van je essentiële kern niet beschikbaar voor je zijn. Dat betekent dat de levendige energie en gaves van deze delen (tijdelijk) niet toegankelijk zijn voor je.

Soul Retrieval helpt je ‘heel’ worden

Soul Retrieval helpt je om ‘heel’ te worden. Ik vond deze zienswijze zo mooi dat ik ‘m met je wilde delen (ook al kun je er misschien niet direct iets mee omdat je er een sjamaan bij nodig hebt die ingewijd is). Het boek van Sandra geeft je in elk geval handvatten en inzichten in je eigen zoektocht naar jezelf en mogelijk afgesplitste zielsdelen. Onlangs heb ik een energetische sessie gehad bij Katja Vermeulen. Zij werkt ook met elementen in haar behandeling uit het sjamanisme en communiceert met je energielichaam in verschillende realiteiten. Mocht je behoefte hebben om met dit stuk aan de slag te gaan, kan ik je Katja van harte aanbevelen. Volgende week ga ik weer bij haar langs :-). Zie haar website voor meer info.

Drum Playlist voor meer gronding

Wat ik thuis vaak doe als ik uit mijn hoofd wil gaan, terug mijn lichaam in, en open wil staan voor heldere, creatieve ideeën is het opzetten van een intense ‘drum Playlist’ op Spotify. Ook vond ik deze ‘Guided Shamanic Journey’ op Youtube, waarin je je in 27 minuten gaat verbinden met de Spirits die jou helpen in dit leven. Dat doe je terwijl je naar de drum luistert en contact maakt met een collectief veld van wijsheid (ook wel het Akashic Field genoemd). Ik wens je een bijzondere reis toe, waarin je je gesteund voelt en jezelf als oneindige bron van liefde mag herontdekken ✨. Soul Retrieval – Herenig al je Zielsdelen, Sandra Ingerman, €19,99 via Bol.com. Of kijk voor meer info op sunshineforthesoul.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link