SNCKBR Utrecht: dit is het verhaal achter het grootste vegan restaurant van Europa

Food
snckbr utrecht, vegan restaurant
karlijn visser

Karlijn Visser
18.07.2018

Rijen dik staan er regelmatig voor de deur bij SNCKBR Utrecht, misschien wel het grootste pas geopende vegan restaurant van Europa. Je begrijpt; vegan food is hot en super lekker. Utrecht is er klaar voor. Wij spraken co-founder Floris Beukers, die samen met zijn vriendin Naphassa Parinussa, het plantaardige horeca-avontuur aan ging. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Dit is het verhaal van de voormalig topsporter die zijn dagelijkse kilo kip inruilde voor een omeletje van tofu. 

SNCKBR Utrecht: dit is het verhaal achter het grootste vegan restaurant van Europa

Voor degenen die SNCKBR Utrecht nog niet kennen, is dit waarom je er binnenkort echt eens naar binnen moet wandelen voor een kop koffie, biologisch wijntje of een lekkere lunch of avondmaaltijd: ze serveren 100% vegan comfort food om je vingers bij af te likken, vrij van geraffineerde suikers en kunstmatige toevoegingen en de producten zijn vers en zoveel mogelijk biologisch.

snckbr utrecht, vegan restaurant

Hoe ga je zelf met voeding om? Eet je 100% vegan?

Floris: Sinds 2,5 jaar eet ik helemaal vegan samen met mijn vriendin. Ik ben altijd intensief bezig geweest met sport en daardoor ook met voeding. Hoe meer ik me in het onderwerp verdiepte, hoe duidelijker het werd dat we helemaal geen dierlijke producten hoeven te eten om gezond te zijn. Sterker, het blijkt uit meer en meer onderzoeken van gerenommeerde instituten dat een eetpatroon van onbewerkte plantaardige voeding het gezondst is.

Waarom ben je begonnen met vegan eten?

floris beukers, snckbr utrechtFloris: Over de jaren heen zijn er verschillende belangrijke zaadjes geplant. Als ik terugkijk denk ik dat de volgende het meest bepalend zijn geweest:
– Altijd veel bezig geweest met voeding omdat ik intensief sport
– Veganistische vrienden die met sterke ethische en rationele argumenten kwamen
– Mindfullness retraites waar zonder uitzondering erg lekker veganistisch gekookt werd, en waar tegelijkertijd ook dieper in werd gegaan op compassie voor anderen en verbondenheid
– Documentaires, speeches en Youtube filmpjes. Bijvoorbeeld op Netflix: Cowspiracy, Earthlings en Food choices. Of op Youtube: “Dairy is Scary” van Erin Janus, “The best speech ever” van Gary Yourofski of “Animals should be off the menu debate” van Philip Wollen
– Inspirerende boeken over de ethiek en gezondheidsaspecten van veganisme. Degene die de meeste indruk op me hebben gemaakt zijn: The world peace diet, The China Study en van Nederlandse bodem de Kanarie in de kolenmijn van Marianne Thieme.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Wat is jullie missie met deze vegan locatie van SNCKBR?

Floris: Aan de wereld laten zien dat een mainstream, hip, veganistisch eetconcept meer dan rendabel kan zijn. Hiermee geven we het startschot aan andere horecaondernemers om meer veganistische restaurants te openen, en hopen we bestaande restauranthouders te inspireren meer vegan menu opties op de kaart te zetten. Simpelweg omdat het vanuit een commercieel oogpunt interessant is. Veganisme toegankelijk maken is volgens ons de volgende grote stap in de plantaardige revolutie.

snckbr utrecht, vegan restaurant

Heb je tips voor mensen die net beginnen met vaker vegan eten?

Floris: Kijk documentaires, doe je eigen onderzoek op internet, lees er een boek over, ga in gesprek met anderen en begin met een ‘Vegan challenge’ van bijvoorbeeld 30 dagen veganistisch eten. Kies in de supermarkt en in restaurants vaker voor groenten, fruit, noten, zaden, pitten, kruiden en peulvruchten. En laat als het even kan zuivel, eieren, vlees en vis liggen. Uiteindelijk is elke euro die je uitgeeft een stem: steun je met die euro de industrieën die het leed veroorzaken of stem je op liefde, compassie en gezondheid?

Loop je snel voedingstekorten op als je volledig vegan eet?

Floris: Als je gevarieerd en voldoende eet loop je niet snel een tekort op. Als je volledig plantaardig eet, is het wel slim om dagelijks een B12 supplement te nemen. B12 is een voor mensen noodzakelijke bacterie die voorkomt in de grond. Maar omdat we onze groente en fruit zo goed wassen, krijgen we dit niet meer op natuurlijke wijze binnen. Dieren in de vee-industrie krijgen B12 toegediend. Wij kunnen dus kiezen om rechtstreeks B12 te slikken of je supplement in diervorm in te nemen. In Nederland zijn overigens meer dan 700.000 mensen met een B12 tekort. Er zijn maar 150.000 veganisten, dus een B12 tekort is niet per definitie een veganistisch probleem.

Is het voor mannen moeilijker om vegan te eten dan voor vrouwen?

Floris: Er hangt inderdaad een soort stigma op het eten van vlees. Dat je pas een echte vent bent als je biefstuk eet. Ik denk dat verschillende Veganistische topatleten, body builders en vechtsporters hier mee afrekenen. Kijk bijvoorbeeld naar de Nederlands crossfit kampioen Jermey Reijnders, dat zegt genoeg.

Holistik X SNCKBR Utrecht

Omdat Evelyn en ik zo genoten hebben van ons bezoek aan dit plantaardige restaurant, vroegen we Floris om een mooie aanbieding te maken. And he did! Speciaal voor jou als Holistik lezer ontvang je een kop thee of koffie naar keus, met een heerlijk stuk vegan taart voor maar €5. Of als je meer zin hebt in een lunch met een sapje? Die mag je verzilveren voor €10. Vertel Floris of iemand van zijn team dat je van Holistik bent en laat dit berichtje zien. Dan gaat de rest vanzelf :-). Enjoy! Deze actie is geldig tot zaterdag 1 september.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link