Chinese voedingsleer legt uit: dit is waarom smoothies niet altijd goed voor je zijn

by Bianca Ciric 06.03.2018

Wacht, wat? Smoothies zijn toch de heilige graal als het gaat om een gezonde levensstijl? Er is immers geen snellere manier om een flinke dosis rauwe voeding binnen te krijgen vol vitaminen, mineralen, enzymen en vezels. Volgens de Chinese Voedingsleer zijn smoothies toch niet altijd goed voor je. Holistic health coach Bianca Ciric van The Green Creator legt uit hoe dat zit.

Wanneer zijn smoothies niet goed voor je?

Er zijn mensen die barsten van de energie en stralen van oor tot oor zodra ze beginnen met het drinken van smoothies. Maar er zijn óók mensen op wie het drinken van smoothies een minder prettig effect heeft. Zo kun je je na het drinken van een smoothie flink opgeblazen voelen, krampen krijgen, misselijk worden of last krijgen van dunne(re) ontlasting. Maar waarom en wat kun je eraan doen?

De Chinezen weten waarom

Volgens de Chinese Voedingsleer heeft voedsel een thermische effect op je lichaam. Voeding kan grofweg in verwarmende en verkoelende producten worden onderverdeeld. Verwarmende producten brengen je lijf in beweging, warmen het op en helpen bij het afbreken van afvalstoffen. Verkoelende producten helpen je lijf tot rust komen en maken het koeler. Verkoelend werken onder andere fruit, yoghurt, bladgroenten, rauwkost en water. Als je kijkt wat je allemaal in je blender stopt, kun je maar één conclusie trekken: smoothies (raw food) vallen onder verkoelend voedsel met koude thermische eigenschappen. Als je last hebt van een zwakke spijsvertering is het verstandig om voorzichtig(er) zijn met voeding met koude thermische eigenschappen. Rauwe levensmiddelen zijn van nature koud. Het toevoegen van kou op een toch al zwakke spijsvertering is dus het blussen van vuur (hitte) dat juist nodig is om onze voeding te verteren. Ik blijf me erover verbazen hoeveel mensen willekeurig (online) advies overnemen om veel (meer) rauw te eten terwijl veel van deze (online zoekende) mensen vaak al last hebben van een bepaalde vorm van maag/darm problemen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Wat nu?

Hoewel smoothies dus ook een downside hebben, blijft het drinken ervan een makkelijke en snelle manier om in één keer een flinke dosis vitaminen, mineralen, enzymen en vezels binnen te krijgen. Heb je een zwakke spijsvertering, maar wil je toch smoothies blijven drinken? Er is een oplossing. Het antwoord is specerijen. Niet zomaar alle specerijen, maar verwarmende specerijen zoals kaneel, gember en chili peper. Deze verwarmende specerijen hebben thermische eigenschappen, zodat je beter in staat bent om je smoothie te verteren. Dit smoothie recept is een goede om te uit te proberen. Bouw de inname van je plantaardige vezels langzaam op.

Als specerijen niet werken

Als verwarmende specerijen in je smoothie hebt geprobeerd en je voelt je nog steeds niet goed en/of je lijkt 8 maanden zwanger na een smoothie, besef dan dat veel mensen hier last van hebben. Het is een seintje van je lichaam dat je je spijsvertering moet versterken met goede probiotica en een verwarmend ontbijtje totdat je spijsverteringsvuur sterker is. Je kunt ook contact met mij opnemen voor een coaching of Skype sessie om je spijsvertering te geven wat het nodig heeft om die oh zo gezonde smoothies te kunnen verteren.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN