Nomofobie: 3 tips om je smartphone-verslaving de baas te blijven

Heart + Soul
smartphone verslaving

Nathalie Meertens
03.10.2019

Fotograaf Eric Pickersgill liet in zijn fotoserie “Removed” met indrukwekkende beelden zien hoe eenzaam we in onze smartphone-bubbel eigenlijk zijn. Al die apparaatjes in ons leven zijn een poort geworden naar een andere wereld en trekken ons constant weg uit het hier en nu. Het is geen nieuws meer dat de grote techbedrijven actief bezig zijn om te zorgen dat jij vastgekluisterd blijft aan je scherm. Dat terwijl eindeloos scrollen allesbehalve bevredigend blijkt te zijn, voor je ziel tenminste. Als je niet oplet breekt het gebrek aan menselijk contact je uiteindelijk op en kan je ook nog van jezelf vervreemden. Daarom 3 adviezen om je smartphone-verslaving de baas te blijven. 

Nomofobie: 3 tips om je smartphone-verslaving de baas te blijven

Schiet jij in de stress wanneer je jouw smartphone even niet kunt vinden? Of als deze leeg is en je de oplader vergeten bent? Grote kans dat jij (samen met héél veel anderen) lijdt aan nomophobia (no mobile phone phobia): een recent uitgevonden term die verwijst naar de angst om ‘off-line’ te zijn. Natuurlijk is er niets mis mee om gehecht te zijn aan je Instagram-feed of al die gezellige groepschats met je vrienden. Problematisch wordt het echter wel wanneer je smartphone jou meer gebruikt dan andersom. Je staart er automatisch naar (wachtend op een belletje, trilsignaal of knipperend lampje dat jou het gevoel geeft dat er iemand is die aan je denkt) en je brengt je kostbare vrije tijd door met turen naar verslavende webshops en Youtube video’s. De relatie die jij hebt met je apparaten beïnvloedt bijna alle gebieden in je leven, zoals je (liefdes)relaties, productiviteit en je mentale en fysieke welzijn. Belangrijk dus om weer even te reflecteren op waar je staat in de virtuele wereld ten opzichte van de ‘echte’. Met onderstaande 3 tips krijg jij controle over je smartphone-verslaving.

smartphone verslaving

1. Begin en eindig je dag zonder smartphone

Het uur na het opstaan en voordat je gaat slapen zijn dagelijks twee belangrijke momenten om schermvrij te houden. ‘s Ochtends leg je mentaal de basis voor de rest van de dag. Laad je jezelf meteen vol met informatie van buitenaf, dan is het lastig om te onderzoeken hoe het eigenlijk met jou gaat. Wat is je intentie voor deze dag? Waar liggen je prioriteiten? Visualiseer eens hoe je het liefst zou willen dat de dag verloopt. Zonder afleiding, zonder externe input. ‘s Avonds is het ook belangrijk om naar binnen te keren. Je kun terugkijken op de dag bijvoorbeeld met dit Oosterse slaapritueel. Daarnaast heeft je lichaam tijd nodig om alle prikkels van de afgelopen uren ‘aan staan’ te verwerken voordat het in ruststand kan gaan. Ontwikkel dus een schermvrij avondritueel: lees, schrijf, smeer jezelf in met voedende oliën (maak bijvoorbeeld een castorolie packing) of bereid met aandacht je lunch voor de volgende dag.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Marieke van Meijeren, oprichter van De Bewustzijn School, deelde onlangs onderstaande tekst op haar Instagram: “DON’T GET YOUR PHONE: In de ochtend bij het ontwaken pakken de meeste mensen hun telefoon. Of in de nacht als ze wakker zijn. Don’t. Als je naar 100 mensen gekeken hebt via instagram, moet je brein dat processen. Je nodigt immers ook niet in de ochtend bij het ontwaken 100 mensen in je slaapkamer uit. Maar zo is het wel. En door de energie die naar je brein gaat en niet naar: Visualisatie (je toekomst!) Hart meditatie (je Leider) en naar je geliefde die wellicht naast je ligt, begint je je dag al op -100. En dat werkt de hele dag zo door met dat kleine apparaatje dat je waarschijnlijk NU in je hand hebt. En als je nu eens de helft van die energie gebruikt voor het focussen van gedachtes en visie waar je heen wilt, en je brengt in je hart en je lijf een liefdevolle en UpLifting Gevoel… Ben je Actief jezelf aan het scheppen naar de persoon die jij voelt en gelooft dat je bent. Je Ziel. Zo word je Meester over jezelf en je toekomst ♥️.”

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

2. Wees streng voor jezelf

smartphone verslaving

Je kunt áltijd wel een reden verzinnen om aan je schermen vastgeplakt te blijven zitten. Is het niet om iets te doen, dan wel om informatie te absorberen of voor anderen beschikbaar te zijn. Net als dat je vroeger áltijd wel een reden kon bedenken waarom je echt nú dat ijsje nodig had. En net als vroeger heb je soms gewoon even een strenge, resolute ‘nee’ nodig. Klap je laptop dicht, zet je smartphone op vliegtuigstand. Vaak werkt het om uit je digitale bubbel te stappen met fysieke beweging, een wandeling bijvoorbeeld, of een rustige yogaroutine. Zo stimuleer je de stroming van je levensenergie en raak je sneller alle opgehoopte indrukken kwijt die je in de online wereld opgezogen hebt.

3. Laat je apparaten thuis

Je smartphone een keer in je tas laten, oké, maar thuis laten?! Voor de meesten is dit idee een recept voor een hele hoop onrust. In het begin tenminste: want pas als je écht even niet bij je apparaten kunt, word je ineens geconfronteerd met de constante impuls om ze te checken. En geef je deze bovendien de kans om langzaam af te nemen. Na vijf(tig) keer je hand op een lege broekzak te hebben gelegd, begint je brein langzaam te begrijpen dat er even niets anders is dan het hier en nu. Bestudeer op deze telefoonloze dag de mensen eens om je heen. Het zal je vast opvallen hoeveel van hen volledig verdwijnen in hun smartphone of laptop. Zonde!

Meer lezen over de gevaren van smartphones?

Ben jij een smombie (smartphone zombie)? Dit is hoe je telefoon je energetisch leeg trekt
5G en je gezondheid: dit staat je te wachten als dit netwerk de lucht in gaat
Vroegtijdige veroudering voorkomen? Word geen smombie (smartphone zombie)

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.