Waarom je slaapkamer pas écht een healing space wordt als je plastic-vrij slaapt

Body
plastic vrij slapen

Je slaapt gemiddeld een derde van je leven. Stel je wordt 90, dan breng je 30 (!) jaar door in bed. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat de flow er goed is. Wil jij voortaan holistisch slapen? Richt je slaapkamer dan in met natuurlijke materialen én maak van je bed een plastic-vrije zone. Een goed startpunt is het vervangen van je matras. Geen object wordt in je leven namelijk zo vaak en intensief gebruikt. Een matras gemaakt van natuurlijke materialen kan je gezondheid een enorme boost geven. Hier lees je waarom. 

Waarom je slaapkamer pas écht een healing space wordt als je plastic-vrij slaapt

Holistisch leven klinkt misschien wat zweverig, maar is eigenlijk heel concreet. Het betekent dat je probeert te leven met respect voor mens, dier en natuur. Niet door alles in één keer om te gooien, maar door elke dag kleine beslissingen te nemen over wat je eet, smeert en draagt. Zelf ben ik er zo’n drie jaar geleden mee begonnen en inmiddels zien mijn keukenkastje, badkamerplankje en kledingkast er heel anders uit. Wat helpt is dat er steeds meer toffe merken bij komen die een goed verhaal combineren met mooie producten. Ethics + esthetics zeg maar. En dat is een beweging die alleen maar aan kracht toeneemt.

Biologisch en fair slapen

Zelf begin ik steeds meer lol te krijgen in holistisch leven. Ik ervaar het als een proces waarbij ik een shift probeer te maken van keuzes die vooral goed zijn voor mezelf naar beslissingen die goed zijn voor mensen, dieren en de planeet als geheel. Mijn nieuwste project is de slaapkamer. Het begon allemaal met een paar bedsokken. Ik ben een enorme koukleum en heb vrijwel altijd last van koude voeten. Afgelopen winter heb ik mijzelf daarom getrakteerd op een paar sokken van superzachte alpacawol. Maar dan wél van alpaca’s die vrij rond lopen op kleinschalige boerderijen. Daarna heb ik mijn dekbed en beddengoed onder handen genomen. Stukje bij beetje heb ik alle materialen vervangen door wol (dekbed) en 100% biologisch en fair katoen. De volgende stap op weg naar een holistisch verantwoorde slaapkamer is sparen voor een plastic-vrije, biologische matras van Lavital, gemaakt van natuurvezels. Best een investering, dat zeker, maar ik heb besloten dat ik niet langer op plastic wil slapen en zal je uitleggen waarom.

95% slaapt op plastic

Schadelijke stoffen en chemicaliën vinden op allerlei manieren een weg naar jouw lichaam. Niet alleen via (bespoten en bewerkte) voeding, maar ook via kleding, cosmetica en lichaamsverzorging. En dan is er nog het bed waar je in slaapt. Zelf slaap ik mijn hele leven al op plastic, net als de rest van Nederland. 95% van alle Nederlanders ligt elke nacht urenlang op een plastic of synthetische matras. En daar ga je niet bepaald beter van slapen. Synthetische matrassen houden vocht en warmte vast en passen zich niet aan aan je lichaamstemperatuur. Logisch, want het materiaal is in de jaren ’50 van de vorige eeuw door de petrochemische industrie ontwikkeld als optimaal isolatiemateriaal in de bouw. Aan matrassen wordt meer verdiend dan aan isolatiemateriaal en dat is de reden waarom veel mensen op plastic slapen.

Natuurlijke materialen

lavitalToen ik me ging verdiepen in slapen op natuurlijke materialen ging er een wereld voor me open. Er bestaan namelijk bedden en matrassen die bijna natuurlijker zijn dan bosgrond. Het Nederlandse merk Lavital is een pionier op dit gebied. In hun ambachtelijke beddenatelier – waar alle bedden en matrassen met de hand worden gemaakt – is geen plastic te bekennen. Wat je er wél vindt? Wol, biologisch katoen, paardenhaar, zeegras, hennep, vlas en FSC gecertificeerd eiken-, en beukenhout. Maar waarom zijn die natuurlijke, biologische materialen dan zo heilzaam?

De heilzame kracht van natuurlijke materialen

Gedurende de nacht verlies je ongeveer 1 liter vocht. Schuimmatrassen hebben een open celstructuur. Dit maakt ze tot levensgrote sponzen: ze absorberen vocht en houden het vast. Als je dan ook nog onder een synthetisch dekbed slaapt bouwt de warmte zich op (lees: je bed wordt een broeinest). Dit zorgt voor een onnatuurlijke verstoring van de slaap. Een lichte daling van je lichaamstemperatuur is namelijk een vereiste om goed te slapen. Is je lichaam te warm dan zal slapen minder goed gaan.

Natuurlijke vezels

lavitalNatuurlijke vezels zoals wol en paardenhaar zijn hol van binnen en kunnen daarom mee ademen met je eigen lichaam. Dit zorgt voor een perfecte vocht- en warmtehuishouding. Een bijkomend voordeel van slapen op natuurlijke materialen is de goede hygiëne. Zeegras bijvoorbeeld heeft van nature een hoog jodiumgehalte. Dit maakt een matras waar zeegras in is verwerkt moeilijk voor huisstofmijt, bacteriën en andere ongedierte om te overleven. Daarnaast heeft jodium een positieve uitwerking op je luchtwegen. En wat dacht je van hennep? Wat ik niet wist, en jij vast ook voor het eerst hoort, is dat hennep een super huidvriendelijk materiaal is. Het gaat bovendien de groei van stafylokok bacteriën tegen. Dit is een bacterie die huidinfecties veroorzaakt. Dat slapen op natuurlijke materialen bijdraagt aan mijn nachtrust en gezondheid, daar ben ik van overtuigd.

Goed voor de planeet

Wat voor mij de doorslag gaf is dat natuurlijke vezels restproducten zijn. Dat maakt slapen op natuurvezels super milieuvriendelijk. De matrassen van Lavital hebben bovendien een levenslange garantie en belanden dus niet over een paar jaar op een afvalberg. Goed voor mij en goed voor de planeet.

Meer weten over Lavital

Kijk voor meer informatie over natuurlijke, biologische matrassen van Lavital op lavital.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.