Een mooie huid na je 40e? Stop met geloven in sprookjes en denk holistisch

by Evelyn van Hasselt 10.12.2017

Ik ben 40, maar word standaard een paar jaar jonger geschat. Hoe dat komt? Hoofdzakelijk door mijn huid. Die ziet er nog bijna net zo goed uit als pakweg tien jaar geleden. Mijn geheim? De genen van mijn moeder én een holistische kijk op huidverzorging. 

Een mooie huid na je 40e? Stop met geloven in sprookjes

Er zijn veel dingen waar ik onzeker over ben, maar niet over mijn huid. Die blijft stevig en egaal. Ook nu ik 40 ben. Helemaal vanzelf gaat dat niet, daar ben ik eerlijk over. Maar het is ook niet zo dat ik elke maand voor honderden euro’s aan dure crèmes weg smeer en de deur plat loop bij de schoonheidsspecialiste. Ik heb in de loop der jaren mijn eigen visie op schoonheid ontwikkeld en ben er van overtuigd dat holistische huidverzorging de sleutel is. Daarmee bedoel ik dat je pas een mooie huid krijgt (en houdt!) als je verder kijkt dan alleen smeren met (veel te dure) crèmes en een verband gaat zien tussen je levensstijl en je huid.

Mooie huid na je 40e

Je kunt op allerlei manieren naar je huid kijken. Vroeger zag ik mijn huid vooral als een soort buffer tussen mijn ingewanden en de buitenwereld. De realiteit is dat je huid een orgaan is en wel degelijk onderdeel uitmaakt van het complexe geheel van lichamelijke processen. Je kunt ‘m niet los zien van je spijsvertering, je hormoonstelsel en je zenuwstelsel. Hoe het met je huid gesteld is zegt net zoveel over je gezondheid als de conditie van bijvoorbeeld je hart of lever. Reden genoeg om goed voor je grootste orgaan te zorgen. Als je het mij vraagt doe je dat niet door te smeren met het zoveelste dure ‘wondermiddeltje’ maar door te kiezen voor een holistische aanpak. Deze 3 tips helpen je op weg.

1) Goed slapen

Als ik één ding heel zeker weet is het dit: een mooie huid begint bij voldoende slaap. Er zijn periodes in mijn leven dat ik slecht slaap en dat zie ik direct aan mijn huid. Ik krijg meer droogtelijntjes en mijn teint wordt vaal. Meer dan 2 korte nachten zijn hier niet voor nodig. De boosdoener? Het stresshormoon cortisol. Hoe minder je slaapt, hoe meer cortisol er wordt aangemaakt. Cortisol zorgt er voor dat er minder hyaluronzuur wordt geproduceerd waardoor je huid minder goed gehydrateerd blijft. En alsof dat nog niet erg genoeg is, maakt je lijf door de stijging van cortisol stofjes aan die het collageen in je huid een opdonder geven. En dat terwijl dit eiwit (want dat is collageen) je huid stevigheid geeft. Kortom, maak van goed slapen je prioriteit.

2) Verbreek de betovering: duur is niet per se goed

abloomNoem een dure crème en ik heb ‘m geprobeerd. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar er hebben zelfs potten van 350 euro op mijn nachtkastje gestaan. Mijn ervaring? Ik wilde zó graag dat ze werkten dat ik letterlijk besloot om er in te gaan geloven. Aangemoedigd door glimmende verpakkingen, exotische ingrediënten en celebrities die het product ook schijnen te gebruiken. Ook ik heb me jarenlang laten verleiden. Maar het afgelopen jaar heb ik aardig wat (peperdure) potjes in de prullenbak gemikt om ruimte te maken voor producten van merken waar ik wél achter sta. Sprookjes bestaan niet, maar wie goed zoekt ontdekt abloomzo nu en dan een pareltje. De afgelopen maanden heb ik mijn huid zien opknappen door het gebruik van de 100 procent organic en vegan producten van Abloom Skincare. Wat ik tof vind aan dit merk is dat ze geen valse beloftes maken. Volgens Abloom Skincare krijg je een mooie huid niet alleen door een goede producten te gebruiken, maar óók door bewust te leven. Precies de holistische aanpak waar ik zelf ook in geloof. Alle producten van Abloom Skincare worden met respect voor mens, dier en natuur gemaakt. Ze formuleren en produceren alle producten op holistische wijze. Concreet betekent dat 100 procent biologische, wild geplukte ingrediënten die veelal op biodynamische wijze verbouwd worden. Over ingrediënten gesproken: in tegenstelling tot veel andere (natuurlijke) skincare merken heeft Abloom Skincare niet water als basis maar aloë vera. En waar water als basisingrediënt je huid alleen maar uitdroogt, heeft aloë vera een helende werking. Een groot pluspunt als je het mij vraagt.

3) Slik vitamine C en MSM

Minstens zo belangrijk als goed slapen en slim smeren is gezond eten. Wat ik naast gezond eten óók doe, is supplementen gebruiken. Zelf slik ik elke dag een ruime hoeveel vitamine C: 4000 mg. Ik doe dit al geruime tijd en voel me er goed bij. Vitamine C is – samen met vitamine E – een belangrijke anti-oxidant. Wat anti-oxidanten doen is je huid beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en je weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd. Dit proces wordt in de hand gewerkt door luchtverontreiniging, stress, alcohol, roken en blootstelling aan UV-straling. Oxidatieve stress is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts je veroudering een flinke zet in verkeerde richting geeft dan is het oxidatieve stress wel. Nog een laatste gouden tip van Abloom Skincare schoonheidsspecialiste Barbara Baars van Huijstee: koop een pot MSM (zwavel). MSM wordt vaak een beauty mineraal genoemd omdat het de aanmaak van collageen stimuleert. Vanaf je 25e levensjaar loopt de hoeveelheid collageen in je lijf elk jaar terug met ongeveer 1%. Om na je 40e pas écht een snoekduik te nemen. Dus hup naar de drogist!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN