Silent Sunday: vind innerlijke rust op De Hoorneboeg tijdens deze dag met een magisch randje

Heart + Soul
Silent Sundays Hoorneboeg
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
01.06.2021

Elke maand vindt er op buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum een Silent Sunday plaats. Dit is een dag waarop je in stilte de tijd kunt nemen om te luisteren naar alles wat er in je leeft. Zonder afleiding kom je zo helemaal tot rust. De zomer is een perfect seizoen om hier extra van te genieten. Daarom worden de Silent Sundays in juli en augustus uitgebreid met stilte-weekenden. Je verblijft dan een paar dagen op De Hoorneboeg met een fijn dagprogramma gevuld met stilte, yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen, creatieve opdrachten én een kampvuur. Kortom; alles wordt in het werk gesteld om jou te helpen met het vinden van innerlijke rust. De Specials vinden plaats van 2-4 juli en van 30 juli-1 augustus, onder begeleiding van Sharon Huisman. Hieronder vertelt Sharon waarom de stilte zo’n waardevolle metgezel is.

Silent Sunday: vind innerlijke rust op De Hoorneboeg tijdens deze dag met een magisch randje

Sharon: ‘Ruim 15 jaar geleden, ik was begin twintig, wilde ik leren mediteren. Mediteren stond voor mij gelijk aan stil zijn en je mond houden. Maar hoe dat dan precies werkte… geen idee. Ik hoopte in ieder geval dat het dagelijkse getetter in mijn hoofd zou stoppen als ik dat ‘stil zijn’ eenmaal onder de knie had. Ik gaf me op voor een Vipassana retraite waarbij je 10 dagen lang stil bent, zit en mediteert. Tijdens de retraite ervoer ik diepe stilte en voelde ik me intens verbonden met mijzelf. Dit duurde voor een dag of twee. Eenmaal thuis was er binnen de kortste keren niks meer over van die innerlijke stilte in mijn drukke leven. Toch was het eerste stiltezaadje geplant, en is daar mijn zoektocht naar innerlijke stilte begonnen. Een aantal jaar later toen ik met mijn vriend en onze zoon in een kleine leefgemeenschap middenin de natuur ging wonen, voelde ik direct: hier ga ik zelf stilteretraites geven. Alles viel daar op z’n plek. De Stiltemaker ontstond en de stilte verdiepte zich steeds meer in mijzelf. Sindsdien loopt de stilte altijd als een rode draad door mijn leven heen.’

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Wat betekent stilte voor jou?

Sharon: ‘De stilte in en om me heen kunnen ervaren is ontzettend belangrijk voor me. Ik heb het nodig om als mens in deze wereld te kunnen functioneren. Maar de stilte is niet alleen noodzaak, ze voelt voor mij vooral als een liefdevolle herinnering aan mezelf, aan wie ik in wezen ben. En als thuiskomen.’

silent sunday, de hoorneboeg, stilte, innerlijke rust

Wanneer merk je op dat je er (weer) behoefte aan hebt en wat doe je dan?

Sharon: ‘Het grappige is dat mensen vaak denken dat ik als een doorgewinterde zenboeddhist door het leven ga, maar niets is minder waar. Ik heb een enorm herriehoofd en het heeft de neiging om heel veel na te denken over ALLES. Ondertussen weet ik dat hoofden dat nu eenmaal doen, en dat ik mijn gedachten niet ben. Maar soms vergeet ik dat toch en kan ik in een neerwaartse spiraal terechtkomen van doemdenkerij en ik-ben-waardeloos-energie. Ergens in die spiraal herinner ik mezelf er dan aan om even diep in en uit te ademen, dat brengt me direct terug naar mijn lijf. En van daaruit kan ik steeds beter voelen wat ik op dat moment nodig heb. Dat moet ik soms wel meerdere keren doen, maar het helpt altijd.’

silent sunday, de hoorneboeg, stilte, innerlijke rust

Hoe gemakkelijk is het voor jou om ruimte voor te maken voor stilte?

Sharon: ‘Steeds makkelijker en ook natuurlijker. Dat krampachtige van ‘ik moet elke dag mediteren’ of ‘ik moet stil zijn in de natuur’, is langzaam veranderd naar meer flow en eenvoud. Ik kan wekenlang elke ochtend de dag starten met een yogasessie in stilte en dat vervolgens ook weer loslaten. Op vaste tijdstippen mediteren doe ik niet. Het voelt sowieso niet als iets dat ik ‘doe’ maar meer als iets dat er gewoon bij hoort, net als tandenpoetsen. Zo adem ik een aantal keer wat dieper in en uit als ik voor een verkeerslicht wacht, of ik sta even stil om een boom te bewonderen. Kleine dingen, kleine momenten gedurende de dag.’

Heb je de indruk dat je er iets voor hebt moeten opgeven?

Sharon: ‘Als je doelt op mijn neiging om overal een mening over te hebben, op alle plaatsen aanwezig te willen zijn en altijd voor iedereen bereikbaar te zijn; ja, dan heb ik er wel wat voor moeten opgeven ;-). Maar nee, het voelt niet als iets dat ik heb moeten opgeven voor de stilte. Ik ben vooral meer mezelf geworden en dat blijft nog steeds een mooie ontdekkingsreis, waarbij ik ook nog weleens struikel.’

Wat merk je aan deelnemers?

Sharon: ‘Mensen die voor het eerst meedoen aan een stiltedag of retraite vinden het vaak spannend om niet te mogen praten, het lijkt ze behoorlijk ongemakkelijk. Ik zeg dan altijd: ‘Je HOEFT niet te praten, wat heerlijk’. Je hoeft met niemand een gesprek aan te gaan, je hoeft voor niemand te zorgen. Zo’n dag of weekend is helemaal voor jezelf. Dat kan ook spannend zijn, want wat kom je dan tegen? Stil zijn helpt je bewust te worden van alles wat er in je leeft. De leuke en minder leuke dingen. Dat kan soms moeilijk en confronterend zijn, en wat is het dan fijn om dit samen te doen met groep gelijkgestemden. Je bent er voor jezelf en je beleeft de stilte met elkaar. Op een gegeven moment (en dat kan al heel snel zijn) voelt de stilte en het niet meer met elkaar praten als heel natuurlijk. Er ontstaat een andere manier van contact, een diepere verbinding. Dat is lastig uit te leggen, je kunt dit het beste echt ervaren. Kom bijvoorbeeld een keertje meedoen aan een Silent Sunday op De Hoorneboeg, of duik nog wat dieper in de stilte tijdens één van de weekenden.’silent sunday, de hoorneboeg, stilte, innerlijke rust

Waarom is de zomer een mooi moment hiervoor?

Sharon: ‘De natuur barst van het leven in de zomer, het is een genot om daar deel van uit te maken en je zintuigen te laten prikkelen door alles wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft! Het helpt ook om minder in je hoofd te zitten en meer in je lijf te zakken. En door de stilte kun je de (draag)kracht en verbinding van de natuur nog veel dieper ervaren.’ Kijk hier voor boekingen en meer informatie over de Silent Sundays op De Hoorneboeg. Hier lees je meer over de Silent Sunday Specials. 

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.