Natuurvoedingsadviseur vertelt over het belang van gezonde darmen tijdens je zwangerschap

Food
Sharon Looyen, Amazonia
karlijn visser

Karlijn Visser
27.10.2017

Sharon Looijen (34 jaar) is moeder van dochter Liv (1) en woont met haar geliefde in Amsterdam. Naast dat het moederschap al een beroep op zichzelf is, werkt ze als natuurvoedingsdeskundige & Orthomoleculaire voeding & suppletie adviseur. Omdat wij het heel belangrijk vinden dat aanstaande moeders goed voor zichzelf zorgen – want je geeft een blauwdruk van je eigen systeem mee aan je baby – vroegen we Sharon of ze haar kennis over dit onderwerp met Holistik wil delen. We stellen haar eerst graag aan je voor. 

Natuurvoedingsadviseur vertelt over het belang van gezonde darmen tijdens je zwangerschap

De focus van Sharon ligt vooral op darmproblemen en stelletjes die zich graag voor willen bereiden op een zwangerschap. Maar ook vrouwen die al zwanger zijn kunnen bij haar terecht voor advies. Ze is aangesloten bij verschillende verloskundige praktijken waar ze lezingen geeft over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Daarnaast liep Sharon een jaar geleden tegen een prachtig merk tegen ‘t lijf: Amazonia. Als natuurvoedingsadviseur staat ze volledig achter deze heerlijke heilzame producten. Ze produceren o.a. frozen Acai, Pitaya & Kokos en hebben een mooie lijn die RAW heet met Vegan & gefermenteerde proteïnes/greens & probiotica. Alles is organic, gezond en puur. Tijd om met deze lieve charmante business lady in gesprek te gaan.

Waarom ben je Natuurvoeding gaan studeren?

Sharon: Ik was al vrij jong bewust bezig met voeding bezig. Het is mijn grote houvast wat betreft gezondheid. Er zijn een paar dingen die je zelf in de hand hebt. Denk aan het maken van de juiste voedingskeuzes, ontspanningsmomenten inlassen (geestelijke voeding) en dagelijks bewegen. In mijn hele jeugd is pijn een groot onderwerp geweest. Altijd heb ik last van mij zij (nier) gehad. Vandaar dat ik nauwelijks de deur uit ging zonder kruik tegen de pijn. Pijn is een bijzonder mechanisme van het lichaam, aangezien het zoveel meer is dan een alarmsignaal. Toen de artsen er pas na 18 jaar en tientallen anti-biotica kuren achter kwamen, dat mijn ene nier verschrompeld was en ik daardoor chronisch blaas- & nierbekkenontsteking had, werd deze nier verwijderd. Mijn grote reis naar de juiste voeding en levensstijl begon op dat moment, mede doordat mijn darmen volledig plat lagen van de anti-biotica kuren. Niemand die me vertelde in het ziekenhuis hoe ik het beste voor mezelf kon zorgen na de operatie, of na het gebruik van zoveel medicijnen. Vanaf dat moment ben ik verschillende opleidingen gaan volgen en startte mijn kennisexpeditie op het gebied van voeding. Ik heb voor Natuurvoeding gekozen omdat ik denk dat puur, biologisch, eerlijk en vers het beste bij de mens past en ons lichaam kan versterken in plaats van verzwakken. Ik ben het levende bewijs dat gezonde voeding de basis is van een gezond lichaam.

Wat zijn de belangrijkste eye openers die je hebt geleerd?

1. Variatie in voeding: we weten het wel, maar toch vinden we het prettig om iedere dag met hetzelfde te ontbijten…
2. Eten volgens de seizoenen: gewoon omdat de natuur ons helpt te kijken naar wat we nodig hebben op dat moment van het jaar.
3. Eerlijke voeding: wanneer je kiest voor eerlijke voeding, voel je je ook beter over jezelf. Weet wat je eet.

Geef je aan cliënten alleen voedingsadvies of gaat het dieper?

Sharon: Het gaat veel verder. Jouw voedingsovertuigingen gaan al ver terug. Je hebt van huis uit bepaalde overtuigingen mee gekregen. Mensen associëren voeding vaak met gezelligheid, of juist helemaal niet. Er hangen een hoop emotionele overtuigingen aan voeding. Daarom is een advies van mijn kant nooit hetzelfde. Ik duik samen met mijn cliënten de diepte in om patronen te doorbreken. Waarom eet je wat je eet? Waar ben je gezond bezig of juist helemaal niet? Wat betekent voeding voor jou?

Waarom ligt voor jou de focus op zwangere vrouwen?

Sharon: Omdat het een zeer kwetsbare doelgroep is. Eigenlijk begint de gezondheid van je kindje al vóór de zwangerschap.  Hoe is het gesteld met je gezondheid, eetpatroon en je darmflora voor de zwangerschap? Het lichaam waar jouw kindje in groeit wil je ideaal gezien in de best mogelijke conditie hebben. Je kindje krijgt alles mee van jouw lichaam. Wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt, geef je dit door. En in de basis wil iedereen zo goed mogelijk voor haar kindje zorgen, maar vergeet goed voor zichzelf te zorgen! Daar gaat het dus mis. Bijvoorbeeld als jouw darmflora niet in balans is, geef je jouw kindje tijdens de bevalling de darmflora mee van jezelf. Is deze niet in balans? Dan start jouw kindje al met een minder goede darmflora. Met als gevolg een lager immuunsysteem, eczeem of andere gevolgen van een slechte darmflora. Kortom als moeder heb je al effect op de gezondheid van je kindje voordat je zwanger wordt. Ik vind het geweldig om een bijdrage te kunnen leveren aan het mooiste en meeste heftige wat er bestaat: het moederschap en de gezondheid van een nieuw mensje. Daarnaast geldt hoe beter jij voor jezelf zorgt tijdens de zwangerschap, des te sneller je daarna herstelt en hoe lager de kans op complicaties tijdens de bevalling. Geloof me, dit wil je!

Welke onderwerpen ga je komende tijd op Holistik uitlichten?

Sharon: Ik ga meer kennis verspreiden over de darmflora. Onze darmen worden niet voor niets het ‘tweede brein’ genoemd. Natuurlijk ga ik ook meer vertellen over Amazonia en haar mooie gezonde producten, en waarom ik ze vanuit mijn achtergrond onderstreep. Wanneer je zelf over voldoende kennis beschikt over wat gezond is en en wat niet, maak je bewustere keuzes. Dat is de basis van een gezonde verandering.

Waarom past Amazonia, het merk waar je voor werkt, zo goed bij jou?

Sharon: De producten die ze hebben zijn puur, vers, zonder toevoegingen en worden op een eerlijke manier verbouwd en verkregen. Daarnaast is het merk biologisch en sta ik helemaal achter de voedingswaarden van hun producten. En vind ik ACAI heerlijk! voedingmaaktjebeter.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link