Serena Schreuder over de mysterieuze aantrekkingskracht van een mandala

Heart + Soul
Serena Schreuder, woodart, mandala
karlijn visser

Karlijn Visser
05.12.2018

De oorsprong van een mandala ligt in het Tibetaans boeddhisme. Mandala betekent in het Sanskriet ‘cirkel’ of ‘centrum’. Een mandala is een geometrisch patroon dat symbolisch de kosmos uitbeeldt. Vaak zijn mandala’s symmetrisch. Alles is altijd gerangschikt rond een middelpunt. Kunstenares Serena Schreuder maakt de mooiste in hout gebrande mandala’s en andere ‘healing’ vormen. Zelf werd ik direct verliefd op één van haar mandala’s met de naam ‘Inner Truth’. Het duurde niet lang of Serena’s indrukwekkende kunstwerk van 1m x 1m hing boven mijn bed. Om meer te weten te komen over de mysterieuze aantrekkingskracht van haar kunstwerken ging ik met haar in gesprek. 

Woodart kunstenares Serena Schreuder over de mysterieuze aantrekkingskracht van een mandala

Serena Schreuder, woodart, mandalaHet is hoog tijd voor vrede vindt Serena, en wereldvrede begint op kleine schaal bij jouw eigen innerlijke vrede. Serena: “Ik heb een diep verlangen om mensen met elkaar te verbinden. Dit kan alleen door ze zich eerst met zichzelf te laten verbinden. Daar draagt mijn kunst aan bij. Het gaat om een moment van verstilling dat mensen vaak ervaren als ze naar mijn in hout gebrande mandala’s kijken, met ruimte voor schoonheid en zelfreflectie. Via mijn woodart hoop ik symbolisch de (innerlijke) vrede te verspreiden. Mensen voelen (onbewust) dat mijn kunst energetisch is en deel uitmaakt van een groter geheel. De energie die hierdoor loskomt, prikkelt alle zintuigen; zicht, tast, reuk, maar daarnaast ook op hart- en zielsniveau”.

Geheime verhalen in hout gebrand

Serena Schreuder, woodart, mandalaDe kunstwerken van Serena hebben een bijzonder DNA. “Ik ben gefascineerd door de cyclus van het leven, de vibratie van energie en de verhalen op een ieders levenspad. Thema’s als de heilige geometrie, de elementen, liefde en de intelligentie van de natuur fungeren als mijn uitgangspunt. Dit vertaalt zich in mijn werk soms via figuratieve beelden, maar vaak via symboliek. Het werk is doordrenkt met diepere lagen en heilige boodschappen met een mystieke ondoorgrondelijkheid. Ik creëer een gedetailleerd en complex vormspel, dat tevens eenvoud en rust uitstraalt. Door mijn grote liefde voor de natuur en natuurlijke materialen, werk ik heel graag met hout. Ik voel me in het bijzonder aangetrokken tot oud, doorleefd hout. Het verhaal wat ik erop toevoeg vermengt zich zo met de ziel van het hout zelf. Daarnaast werk ik graag op het ritme van de maan. Ik gebruik haar manifestatiekracht om een intentie mee te geven aan mijn kunstwerken en ik voer zuiveringsrituelen uit. Kristallen en edelstenen spelen een grote rol in mijn kunst. Ik mix verschillende technieken, zoals branden, printen, schilderen, kerven en vergulden om het kunstwerk tot een staat van ultieme eenheid te brengen. Het is elke keer weer anders wat daarvoor nodig is. Met deze benadering combineer ik traditionele ambacht met mijn persoonlijke touch“.

Serena Schreuder, woodart, mandala

Verhaal achter het verhaal

Serena is altijd op zoek naar de diepere betekenis van verhalen. Ze maakt hetgeen zichtbaar in haar kunst wat niet altijd gezegd wordt. “Het is een zoektocht naar het verhaal achter het verhaal, om dit vervolgens om te kunnen zetten naar iets wat geen woorden nodig heeft en we met ons hart gelijk begrijpen. Als ik in opdracht werk, bepaal ik samen met mijn klant waar het kunstwerk over mag gaan. Dan krijg ik kernwoorden, een thema’s of een prachtig verhaal mee, waarmee ik aan de slag ga. Soms bespreken we niets, behalve het formaat van het werk. Zo heb ik enige tijd geleden een groot houtkunstwerk gemaakt voor een masseuse. Het onderwerp en de inspiratie kwam niet via gesprekken binnen, maar op energetische wijze; de masseuse gaf mij een aantal massages en dat wat zij daarin doet, de energie die hier vrijkomt en dat wat ik hierbij voel, déze energie ben ik gaan vertalen in een houtkunstwerk”.

Metafoor voor innerlijke reflectie

Wat maakt haar werk relevant of kenmerkend voor deze tijd? In het tijdperk van digitalisering, snelheid en prikkels, raken steeds meer mensen verwijderd van hun eigen kern. Hierdoor ontstaat er een groeiend verlangen naar rust, verstilling, de natuur en het gevoel van verbondenheid met zichzelf en de bron. Bewustzijn en duurzaamheid worden steeds belangrijker en mensen snakken naar eenvoud en introspectie. “Mijn werk is eigenlijk een metafoor voor innerlijke reflectie, geduld, privacy en meditatie of bidden. Door het creëren van een fysieke sacred space, maak ik iets dat helpt om in een hectisch leven, nieuwe persoonlijke ruimte te creëren. Kunst die liefdevol over (je eigen) grenzen (aangeven) gaat, je terug laat keren naar de kern en een moment van rust en (innerlijke) vrede aanboort”.

Ondertussen hangt mijn ‘Inner Truth‘ mandala van Serena al een aantal maanden in mijn slaapkamer. Elke keer als ik de deur open, word mijn blik sterk getrokken naar het kunstwerk. Dan blijf ik een minuut staan en laat het geometrische vormspel haar werk doen.

Kijk voor meer informatie over Serena’s werk op serenaschreuder.nl. Of volg haar via Instagram @serenaschreudernl of Facebook @serena.schreuder. Serena maakt vrij werk en ook kunst in opdracht. Haar Limited Edition ‘Magic Maan*ifestatie Grids‘ zijn op dit moment razend populair. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link