Selfcare: jouw remedie tegen decemberstress (en zeker niet egoïstisch)

Heart + Soul
selfcare december

Als ik érgens een haat-liefdeverhouding mee heb dan is het de decembermaand. Aan de ene kant verheug ik me op Kerstmis, Oud & Nieuw en alle gezelligheid die de feestdagen met zich meebrengen. Aan de andere kant is er geen maand in het jaar die me zoveel stress oplevert als december. Door alle drukte schieten gezond eten, sporten en ontspannen er vaak bij in waardoor spanning ervaar. Dit jaar pak ik het anders aan en maak ik van selfcare mijn prioriteit. En dat is alles behalve egoïstisch.

Selfcare: de beste remedie tegen decemberstress (en zeker niet egoïstisch)

Het is elk jaar weer hetzelfde liedje: hoe korter de dagen, hoe drukker mijn agenda. December spant daarbij de kroon en levert elk jaar weer een berg stress op. De spanning die ik voel valt bezien vanuit het taoïsme goed te verklaren. In de zomer overheerst mannelijke yang energie, in de winter is vrouwelijk yin energie juist dominant. Volgens de taoïsten doe je er verstandig aan om je leven als ‘vrouw-in-yin’ klein, rustig en zacht te houden. Dit maakt de winter tot een periode van loslaten, bezinning en herstellen. En daarvoor zou je vanaf begin december vier tot zes weken de tijd moeten nemen. Zul je nét zien dat die periode precies samenvalt met de drukste tijd van het jaar… Als je het mij vraagt is het dit spanningsveld waardoor zoveel mensen stress ervaren in december. We voelen de intuïtieve neiging om ons – net als de natuur – terug te trekken en ‘in yin te gaan’. Maar de meesten van ons hebben de komend maand juist te maken met een overvolle agenda die naar binnen keren haast onmogelijk maak. En dat levert stress op. Maar niet dit jaar! De truc is om selfcare prioriteit te geven door het tot onderdeel te maken van je dagelijkse gewoonten. Concreet betekent dit goed voor jezelf zorgen op een liefdevolle manier. Dat voelt misschien egoïstisch, maar is het niet. Door je eigen welzijn op nummer één te zetten, vergroot je jouw vermogen om stress op afstand te houden. En vanuit een ontspannen state of being heb je alleen maar meer oog voor wat anderen nodig hebben.

Selfcare in de praktijk

Als je net begint met selfcare tot prioriteit maken, voelt het misschien als de zoveelste activiteit op jouw toch al overvolle to-do lijstje. Mijn advies? Probeer vooral niet je hele leven om te gooien. Begin liever klein en gun jezelf 15 minuten per dag om aan selfcare te doen. 15 minuten waarop jij jouw aandacht volledig aan jezelf besteedt. Elke dag, zonder uitzondering. Deze selfcare ideeën helpen je op weg:

Extra tip

Passiflora A vogelBehoefte aan extra selfcare support? Zelf haal ik begin december standaard een potje Passiflora Rustgevend Emotionele Balans van A. Vogel in huis. Dit 100% natuurlijke middel bevat passiebloem, citroenmelisse en valeriaan geplukt in de ecologische tuin van A. Vogel in ’t Harde (Gelderland). In combinatie met de mineralen magnesium en zink dragen deze drie natuurlijke stoffen bij aan een goede geestelijke balans. En als je iets goed kunt gebruiken in december dan is dat het wel. Je kunt Passiflora Rustgevend Emotionele Balans gerust voor een langere tijd innemen. Zodra de drukke decembermaand voorbij is en je geen ondersteuning meer wenst zet je het potje gewoon weer in de kast.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

KAG-nummer: 11-1218-2132

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link