BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Decemberstress? Met deze 3 selfcare tips blijf je in contact met je vrouwelijke energie

Heart + Soul
self care tips
self care tips


28.11.2019

Volgens het Taoïsme is december een typische ‘yin-maand’. De vrouwelijke energie die overheerst spoort je aan om los te laten, te rusten en te bezinnen. Vaak doen we echter precies het tegenovergestelde: de drukte van december maakt het haast onmogelijk om naar binnen te keren. Daardoor begin je het nieuwe jaar onherroepelijk met minder energie dan je zou willen. Dit jaar kun je dat anders doen, en wel door selfcare op nummer één te zetten. En dat gaat verder dan kop kruidenthee of een gezichtsmaskertje. Lief zijn voor jezelf is de essentie van Self Love Talk, een handboek geschreven door zelfliefde expert Merel Teunis van Healthy Wanderlust. In dit artikel delen we 3 van Merel’s selfcare tips. Precies wat je nodig hebt aan de vooravond van de drukste maand van het jaar! 

Decemberstress? Met deze 3 selfcare tips blijf je in contact met je vrouwelijke energie

Volgens een oude, Taoïstische wijsheid doe je er als vrouw verstandig aan om vanaf begin december zes tot acht weken de tijd te nemen om naar binnen te keren. Op die manier maak je contact met je vrouwelijke yin-energie. Zul je nét zien dat die periode precies samenvalt met de drukste tijd van het jaar… Onbewust ontstaat hierdoor een spanningsveld waardoor veel vrouwen stress ervaren in december. We voelen de intuïtieve neiging om ons – net als de natuur – terug te trekken en ‘in yin te gaan’. Maar de meesten van ons hebben de komend maand juist te maken met een overvolle agenda die naar binnen keren haast onmogelijk maakt. En dat levert stress op. Maar niet dit jaar!

Self Love Talk

De truc is om self-care prioriteit te geven. Concreet betekent dit dagelijks goed voor jezelf zorgen, op een liefdevolle manier. Dat voelt misschien egoïstisch, maar is het niet. Door je eigen welzijn op nummer één te zetten, vergroot je jouw vermogen om stress op afstand te houden. En vanuit een ontspannen state of being heb je alleen maar meer oog voor wat anderen nodig hebben. Precies dát is de boodschap van Self Love Talk. In dit boek deelt Merel Teunis waardevolle inzichten die je laten in zien waarom een gelukkig leven begint bij een liefdevolle levensstijl. Ook – of misschien wel juist! – in de drukke decembermaand. Na het lezen van dit boek, weggekropen onder een warm dekentje, heb je jezelf geheid weer op nummer één staan.

3 waardevolle zelfliefde tips van Merel

Nu vast een eerste stap zetten met beter voor jezelf zorgen? Met deze 3 zelfliefde tips van Merel wordt jouw december een stuk aangenamer:

Tip 1) Track voortaan je menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus is een innerlijke leraar die jou vertelt wat je wanneer nodig hebt. Door je cyclus voortaan bij te houden bij te houden, bijvoorbeeld met een app als Clue, weet je precies wanneer je in welke fase van je cyclus zit én hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. In de fase tussen je menstruatie en je ovulatie stijgt je oestrogeen flink en maakt uiteindelijk je testosteron ook een sprongetje. Je voelt je waarschijnlijk fit, zelfverzekerd en ondernemend. Een goede tijd om jezelf uit te dagen in de gym of op de werkvloer. In de luteale fase, na de ovulatie, stijgt je progesteron en kun je je onzeker, vermoeid en sneller geïrriteerd voelen. Nu is het extra belangrijk om lief voor jezelf te zijn en je grenzen te respecteren: op fysiek, emotioneel en sociaal vlak.

Tip 2) Boost je gelukshormonen

We hebben allemaal weleens een off-day. Enerzijds is het belangrijk om die te omarmen: heb geduld met jezelf en ga mee met de flow van jouw energie en stemming. Aan de andere kant vergeten veel mensen dat ze het verdienen om zich goed te voelen. Écht goed! Je mag dus best wat tijd reserveren om jezelf ergens bovenop te helpen. Dat kun je doen door de aanmaak van gelukshormonen in je lichaam bewust te stimuleren. De belangrijkste zijn endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Als je de productie van deze hormonen de komende weken een boost geeft, verlaag je decemberstress aanzienlijk. Volgens Merel boost je jouw happy hormones als volgt:

 • Zorg voor voldoende daglicht. Zelfs als er, zoals in dit seizoen, weinig tot geen zonlicht is, is daglicht altijd beter dan lamplicht. Het stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat weer bijdraagt aan de aanmaak van serotonine. Is het lastig voor jou om overdag vaak genoeg even naar buiten te gaan? Overweeg dan eens om een daglichtlamp  aan te schaffen.
 • Stimuleer de aanmaak van endorfines in je lichaam door te bewegen. Ga dansen, wandelen, pilates, krachttraining, intense HIIT workouts óf break a sweat in de slaapkamer 😉
 • Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent en neem even de tijd om deze dankbaarheid ook echt te voelen. Het is beter om twee dingen te kiezen en het gelukkige gevoel dat ze je geven gedurende een paar minuten echt te voelen, dan snel tien dingen op te schrijven en het daarbij te laten.

Tip 3: Geef jezelf de voeding die je verdient

Eén van de belangrijkste manieren om lief voor je lichaam te zijn is via gezonde voeding. Zeker ook in december. Hoe puurder je eet en hoe meer je zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, hoe beter je je zult voelen. Je vertering verloopt soepeler, je hebt geen drastische pieken en dalen in je energieniveau meer en je voelt je over het algemeen meer voldaan en beweeglijk. Vaak staat echter een ongezonde relatie met voeding, gezonde voeding in de weg. Die haat-liefde-verhouding met eten komt vaak voort uit een focus op wat eten aan de buitenkant met ons lijf doet in plaats van aan de binnenkant. Probeer je ervan bewust te worden hoe jij gedurende de dag eten ‘labelt’ met goed, slecht of oké. Zijn die oordelen gebaseerd op of het product een ‘dikmaker’ is of hoe je je voelt nadat je het gegeten hebt? Grappig genoeg zul je zien dat wanneer je je voedingskeuzes maakt op basis van wat voor gevoel een maaltijd je geeft, niet alleen tijdens of direct na het eten maar gedurende de uren erna, je lijf er van de buitenkant ook alleen maar beter op reageert.

Extra: recept voor gezonde carrot cake bliss balls

In Self Love Talk vind je een recept voor carrot cake bliss balls. Een stuk gezonder dan pepernoten en kerstkransjes maar minstens zo lekker!

Ingrediënten (voor 10 stuks)

 • 60 gram dadels
 • 50 gram havermout
 • 50 gram geraspte wortel
 • 40 gram gemixte ongezouten noten
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/4 theelepel nootmuskaat
 • 1 theelepel chiazaad of lijnzaad
 • 1 eetlepel kokosrasp
 • 1 schep plantaardige vanille-eiwitpoeder
 • Indien nodig: scheutje amandelmelk

Bereidingswijze

 1. Laat de dadels (zonder pit) 10 minuten weken in heet water.
 2. Giet ze af en mix ze samen met de rest van de ingrediënten, behalve de kokosrasp en amandelmelk, in een keukenmachine.
 3. Check of het mengsel plakkerig genoeg is door het in je handen te kneden. Als het deeg uit elkaar valt, voeg dan een scheutje amandelmelk toe en mix opnieuw.
 4. Verdeel het mengsel in 10 stukjes en rol daar vervolgens 10 even grote balletjes van.
 5. Rol de balletjes door de kokosrasp.
 6. Zet ze vervolgens minimaal 30 minuten in de koelkast.
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.