Seeing with the soul: zo leer je luisteren naar de fluisterstem van je ziel

by Karlijn Visser 17.07.2017

Op 23 en 24 september organiseert Holistik samen met filmmaker Baptist de Pape een te gek seminar over ‘De geheime taal van het hart’. Wat begon vanuit onze eigen nieuwsgierigheid naar zijn film The Power of the Heart, eindigde in dit plan waarin we jou ook de unieke kans willen bieden om Baptist te ontmoeten. In 2 dagen leert hij je alles wat hij weet over de ziel, je intuïtie en het hart. En dat nog wetenschappelijk onderbouwd ook. Komende weken lichten we telkens een thema toe dat tijdens het seminar centraal staat. Dit keer: seeing with the soul – over het leren lezen van de taal van de intuïtie. 

Seeing with the soul: zo leer je luisteren naar de fluisterstem van je ziel

power of the heart boekIntuïtie is de stem van de niet zichtbare wereld. De film The Power of the Heart opent dan ook met een experiment bij het Hearthmath instituut, waarin aangetoond wordt dat het hart, eerder dan de ogen, ziet wat er gaat komen. Proefpersonen kregen beelden te zien waarbij verschillende lichamelijke reacties werden gemeten. Kwam er een eng plaatje aan? Dan wist het hart op celniveau dit nog voordat het beeld vertoond werd. Baptist weet dat informatie eerst via het hart binnenkomt. Vervolgens gaat het naar de hersenen en dan pas naar de rest van het lichaam. “De stem van onze intuïtie komt binnen via de vijf zintuigen: horen, proeven, ruiken, voelen en zien. Intuïtie is een manier van waarnemen zonder beredenering of het denken. Noem het je 6e zintuig”. Maar hoe kom je nou tot deze multi-zintuigelijke waarneming en wat heb je er aan? We vroegen het Baptist, die op het nippertje ontkwam aan een dodelijk ongeluk als hij zijn intuïtie genegeerd had…

Dus je hebt je leven te danken aan je intuïtie?

Baptist: In 2009 zat ik midden in de productie van The Power of the Heart. Na een interview met Deepak Chopra voor de film in het Amstel Hotel reed ik terug naar België. Bij tankstation Scheiwijk stopte ik voor een broodje. Binnen wilde ik aanschuiven aan de enige en al bezette tafel die er was. Mijn intuïtie trok aan me en fluisterde dat ik mijn broodje net zo goed buiten kon opeten. Even later reed er een auto vol gas het tankstation in. Ik rende het dichtstbijzijnde weiland in en dacht dat de boel ging ontploffen. Een aantal mensen raakten gewond of overleden zelfs. Waaronder de man bij wie ik aan tafel wilde gaan staan. Mijn intuïtie heeft mijn leven gered.

Maar hoe kun je nou zien zonder je ogen maar met je hart?

Baptist: Ga dingen doen die je uit je hoofd halen en in je hart brengen. Zoek bijvoorbeeld vaker de stilte op, open je hart via hartcoherentie of ga iets doen wat je in een flow brengt. Dansen en muziek (maken of luisteren) helpen ook. Het hart is de zetel van de ziel en de ziel is waar je intuïtie zit. Ons hoofd is luid en druk met alle gedachten. Intuïtie praat zachtjes tegen je. De fluisterende stem van de ziel haal je naar de voorgrond door deze af te stemmen op het juiste radiostation. En dat lukt door de radiofrequentie van het hoofd zachter te zetten. Stel jezelf de vraag: ‘Wat wil het leven van mij?’ Wat wil mijn ziel? Het hoofd is heel erg beperkt en houdt je in een loop. Zodra je uit die loop stapt, kun je contact maken met je intuïtie.

Klopt het nog wel om te spreken over het ‘onderbuik gevoel’?

Baptist: I don’t feel it in my heart, I feel it in my gut is een bekende uitspraak. Echter hebben wij het hart onderzocht en wat blijkt? Informatie bereikt eerst het hart. Pas daarna transporteert het zich naar de hersenen om vervolgens de rest van het lichaam van een bepaalde sensatie te voorzien. Dit kan het bekende onderbuik gevoel veroorzaken.

Wat heeft je intentie met intuïtie te maken?

Baptist: Intentie is alles! Als Oprah bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken voert vraagt ze standaard ‘Wat is je intentie?’ Een zuivere intentie, dat bekent een intentie die vanuit de ziel komt, zorgt ervoor dat je ziel met je mee werkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat je twee identiteiten hebt: je ziel en je persoonlijkheid. In mijn geval wilde mijn persoonlijkheid of ego dat ik partner werd bij een groot advocatenkantoor. Mijn ziel had echter totaal andere plannen. Zowel de ziel als de persoonlijkheid hebben een intentie. Het gaat erom dat de persoonlijkheid de intenties van de ziel leert te volgen en zich overgeeft aan de ziel. Dan gaat je leven stromen. De ziel is immers je werkelijke identiteit. Als je in een situatie zit waarin je ziel en je persoonlijkheid niet op een lijn zitten ervaar je een innerlijk conflict en voel je dat je levensstroom blokkeert. Oprah spreekt over ‘Authentic Power’ dit is wanneer je persoonlijkheid in dienst staat van de intenties van de ziel: ‘Alignment of the personality with the soul’ zoals ze dat mooi zegt. Zorg er voor dat je persoonlijkheid voor je ziel gaat werken. Zo creëer je synchroniciteit in je leven en ontvang je meer hulp van het universum. Want wanneer je synchroniciteit ervaart betekent dit dat je afgestemd bent op de stem van je ziel. De eerste stap om dit te bereiken is dat jij ervaart dat je meer bent dan alleen het lichaam en de persoonlijkheid.

Hoe ontrafel je je intentie?

Baptist: Leer onderscheid maken tussen persoonlijkheid (het lichaam, je ego en wie je denkt te zijn) en de ziel. De ziel spreek tot ons in gevoel. Je hoort de stem van de ziel wanneer je een gevoel ervaart van dankbaarheid, zuiverheid, thuiskomen en wanneer alles liefde is. Het is een diep gevoel van weten. Als je dat voelt, dan is je ziel aan het woord. Zo simpel is het. Je twijfelt niet meer. Omdat veel mensen tegenwoordig totaal geïdentificeerd zijn met hun persoonlijkheid, is het een uitdaging om de taal van de ziel te ontcijferen. Het is een universele manier van communiceren die oneindig veel mogelijkheden biedt en de mens terug zet in haar volledige potentieel.

Wat is de rol van intuïtie tijdens het Holistik seminar op 23 & 24 september?

1. We staan niet in contact met onze ziel; 
2. We vertrouwen onze intuïtie niet omdat we haar taal nooit geleerd hebben en het daarom eng vinden er naar te luisteren; 
3. We saboteren ons zelf onbewust.  
Tijdens het seminar vertel ik je hoe je vanuit het hart kunt werken en hoe je de taal van het hart en je intuïtie kan leren begrijpen. Ik leer je om slim te werken (working smart, instead of working hard) vanuit het totaalperspectief van de ziel. Want weet dat het hart (de zetel van de ziel) de hele rivier overziet en het hoofd niet verder kan zien dan de eerst volgende bocht van de rivier.

Op 23 en 24 september geeft Baptist in samenwerking met Holistik het seminar ‘De geheime taal van je hart’. Over de mysterieuze codes van het hart en hoe je deze naar het bewustzijn brengt. En dat alles wetenschappelijk onderbouwd. Wil je erbij zijn? Via deze link vind je meer informatie en de ticketverkoop. Wie weet tot dan!

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter en ons te volgen via Instagram.

Het boek en de DVD van The Power of the Heart bestel je hier: thepoweroftheheart.com. Zie hier Baptist’s verhaal zoals hij dat in een grote Amerikaanse talkshow mocht vertellen. 

Beeld: Tom ten Seldam

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN