PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Smetvrezigen opgelet: zo ga je huisstofmijt te lijf met drie generaties schoonmaaktips

Holy Crap
dyson, stofzuiger, v8, schoonmaaktips
karlijn visser

Karlijn Visser
23.01.2018

Ik weet het zeker: de liefde voor schoonmaken heb ik van mijn moeder mee gekregen, die het op haar beurt weer via mijn oma’s genen in haar systeem kreeg. Jarenlang heb ik als student bij de Thuiszorg gewerkt. Schrobben alsof mijn leven er vanaf hing deed ik bij Addy (84) en Trees (75). Gelukkig was er naast het harde werken ook tijd voor kopjes thee met schoonmaakgesprekken, waarin ze mij alle grootmoeders trucjes leerden. Deze 5 tips deel ik graag met je.

Smetvrezigen opgelet: zo ga je huisstofmijt te lijf met drie generaties schoonmaaktips

1. Handdoeken opvouwen als in een hotel

Vouw handdoeken altijd netjes op voor het luxe hotel-effect in je badkamer. Dat betekent: de gesloten kant van de opgevouwen handdoek in het zicht en altijd de handdoek net iets verder over het midden dubbelvouwen, zodat de uiteinden over elkaar heen vallen en je minder uiteinden van de handdoek ziet in het eindresultaat. Opruimgoeroe Marie Kondo heeft er een methode voor die verrekte veel lijkt op hoe ik het ook heb geleerd. In deze video legt een Nederlandse aanhanger van Marie uit hoe je dit doet.

2. Vergeet de hoekjes niet

Een professionele cleaning lady herken je aan haar zorgvuldigheid. En dat zie je terug in hoe schoon ze de hoekjes van het huis achterlaat na een poetsbeurt. Maak van hoekjes poetsen een sport en geniet van elke squat die je er voor moet maken. Want met je doekje of snoet van de stofzuiger overal bij komen, vergt af en toe jezelf wurmen in onmogelijke posities. Go for it!

3.  Strepen op ramen verwijderen met krantenpapier

Trees liet mij haar ramen lappen met een scheutje afwasmiddel, een zeem, spons en een trekker. Dat werkte prima. Maar aangezien ik de trekker nog niet helemaal de baas was, duwde ze mij regelmatig een prop krantenpapier in de hand om strepen mee weg te poetsen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de inkt afgeeft.

4. Spray alleen buiten

Alle goedjes die in een spray verpakt zitten (haar-, deo-, schoen of kledingspray) kun je het beste alleen buiten gebruiken. Ook al ruiken beauty spray’s over het algemeen heerlijk, ze zijn best wel slecht voor je longen om in te ademen. Spray daarom op een plek waar je de ruimte goed kunt luchten en werk er naar toe om steeds minder spray’s je huis in te slepen.

5. Maak je eigen schoonmaakmiddel met etherische olie

Voeg een 1 of 2 dopjes natuurazijn toe aan een emmer warm water en kies vervolgens je favoriete etherische olie. Voeg een paar druppels hier van aan het water toe. Mijn advies voor in een emmer schoonmaakwater: eucalyptus, lavendel, citroen of bergamot.

Overtreffend schoonmaakmonster

Toch is er op dit moment één apparaat in huis waarmee ik zowel mijn oma, mama als Addy en Trees overtref, en dat is dyson, stofzuiger, v8, schoonmaaktipsmet mijn stofzuiger. Sinds kort heb ik mezelf een Dyson V8 cadeau gedaan. Want tja, sinds die holistische levensstijl doorsijpelt op steeds meer gebieden, maak je mij blijer met een turbo stofzuiger dan met een designer bag 😉. Nooit eerder heb ik stil gestaan bij de hoeveelheid stof die zich ophoopt op onverwachte plekken zoals in je matras, gordijnen en meubels. Momenteel maak ik mijn huis dan ook schoon met een draadloze stofzuiger (je laad ‘m op via een accu) zonder stofzakken. Je ziet zo precies wat je opzuigt in de doorzichtige buik. Zeer hygiënisch en interessant om uit te pluizen waar stof eigenlijk uit bestaat. Huisstof is een verzameling van vaste deeltjes in de lucht van woningen: een samenstelling van dode menselijke en dierlijke cellen (huidschilfers), as (van tabaksproducten), vezels, pollen etc. Laatst hoorde ik dat 1 op de 10 mensen allergisch is voor huisstofmijt. Bij kinderen is dat zelfs nog meer. Van alle kinderen met een allergie is 60% allergisch voor huisstof. Een krachtige stofzuiger helpt dit drastisch verminderen en bevordert je gezondheid.

Matras stofzuigen

Waarom ik o.a. heb gekozen voor de Dyson V8 is omdat ik mijn matras eens in de maand wil stofzuigen. Daar is nou eenmaal een krachtige motor voor nodig met bijpassend opzetstuk. We brengen dagelijks 1/3 deel slapend door. En omdat lichaamscellen zich voortdurend vernieuwen, verlies je dagelijks als volwassene zo’n 50 miljoen huidschilfers. Vooral onder je bed en in je matras liggen massa’s ‘restjes mens’. Meestal royaal aangevuld met huisstofmijten die smullen van al die schilfers. Om je slaapkamer huisstof vrij te houden kun je het beste een stofzuiger gebruiken met een speciale waterfilter of een HEPA (high efficiency particulate air) filter. Met een ‘gewone’ stofzuiger worden namelijk de allergenen met de door de stofzuiger uitgeblazen lucht weer de omgeving ingeblazen. De HEPA-filter houdt de huisstofmijt tegen. Ook blazen de meeste stofzuigers per ongeluk vaak microscopisch stof terug de kamer in. De HEPA-filtratie verwijdert allergenen, pollen, schimmelsporen, rook en deeltjes tot 0.3 micron en blaast vervolgens schonere lucht uit. Dit staaltje high-tech komt uit de koker van een aantal hyper intelligente Dyson ingenieurs. Kortom: stofzuigen met mijn nieuwe vriend is een stuk aantrekkelijker geworden: geen gedoe met trekken aan een tekort snoer en je ziet meteen wat je opzuigt en hoe nodig dit klusje was. Dat geeft nog eens voldoening! dyson.nl

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.