Energietherapeut Juno Burger: dit is waarom jouw weg naar het licht altijd via het duister loopt

Heart + Soul
juno burger, schaduwkant, manifesteren
Juno Burger

Juno Burger
08.08.2018

We hebben hebt het liefst dat ons leven altijd leuk en in balans is. Maar er is ook een dark side. En juist die donkere kant schreeuwt om gezien te worden. Je hebt ‘m zelfs nodig om je eigen licht beter te begrijpen en volledig mens te zijn. Energietherapeut Juno Burger vertrok voor een week naar Lesbos om daar te helpen in een restaurant waar vluchtelingen gratis te eten krijgen. In de vluchtelingenkampen ontmoette hij hun lot, trauma en uitzichtloosheid in mensonterende omstandigheden. Het werd een ontmoeting met de donkere kant van de menselijke beschaving. En juist daarin schuilt de heling. Dit is hoe Juno dat ziet. 

Juno: Een paar weken geleden werd ik wakker met een somber gevoel. De sensaties bleven een tijdje in mijn systeem rondhangen tot ik mij realiseerde waar ik ze van oppikte. Onlangs vertrok ik voor een week naar Lesbos waar ik vrijwilligerswerk ging doen in een restaurant, waar vluchtelingen gratis te eten krijgen. In de aanloop naar mijn vertrek heb ik mij al meerdere malen bewust en onbewust afgestemd op de mensen die ik daar zal ontmoeten. En daarmee ben ik al energetisch verbonden met hun lot, onveiligheid, trauma en de uitzichtloosheid van in een vluchtelingenkamp zitten onder mensonterende omstandigheden. Het werd een ontmoeting met de donkere kant van de menselijke ‘beschaving’. Het blijft fascinerend om te zien wat het spectrum is waar wij als mensheid toe in staat zijn. We kunnen onvoorwaardelijk liefhebben en het onmogelijke creëren. En tegelijkertijd kunnen we haten, polariseren en de mensheid en onze planeet tot aan de rand van de afgrond drijven. Het is tijd dat we dit volledige spectrum van menszijn in eigendom nemen. Niet alleen de mooie kanten, maar ook de donkere kanten want dat zal ons uiteindelijk tot een compleet en echt mens maken. Als we werkelijk willen transcenderen naar een realiteit waarin wij eenheid ervaren, dan hoort daar ook bij dat we onze collectieve erfenis in de ogen kijken en met compassie omarmen. Het is juist deze collectieve schaduw, die vrijwel niemand onder ogen durft te komen, die keer op keer de realiteit creëert waar wij met z’n allen van wegkijken en hopen dat het zich vanzelf een keer zal oplossen.

Onderdrukte levenskracht

Het vraagt om je bewust te worden van hoe jij je verhoudt tot wat het leven je aanbiedt. Wanneer je alles wat je in deze ontmoetingen met jezelf, anderen en plekken waar je komt bewust ervaart en omarmt, bevrijd jij jezelf. Dit zal je zeer waarschijnlijk confronteren met je eigen donkere stukken; je rugzak met schaduwkanten die nog niet veilig genoeg zijn om onder ogen te zien en te realiseren voor wat ze werkelijk zijn. Elke keer als je dit doet, verlicht je jezelf van de zwaarte die jou en je omgeving belast. Als je dit tot een dagelijkse levensbeoefening maakt, draag je wat mij betreft op de meest fundamentele wijze bij aan een betekenisvolle shift in ons Mens-zijn. Niet omdat je je wegdraait van een realiteit die je nu niet wilt en een betere versie visualiseert. Maar omdat je de ‘dark side of humanity‘ eindelijk toelaat in je belevingswereld, in het licht zet en ziet voor wat het is. Pure, rauwe levenskracht die lang onderdrukt is geweest en broeit in de schaduw van ons bestaan. En juist die ontkenning heeft gezorgd voor de ongeëvenaarde spanningsopbouw die je overal om je heen terugziet, zowel in individuen als op het wereldtoneel.

Verbind jezelf met je schaduwkant

Het vereist moed om je bewust te verbinden met de schaduwkanten van het bestaan. Het vraagt van je om toe te bewegen naar iets waar je het liefst van weg wil. Dit is de paradox van het compassievolle hart, dat het vermogen heeft om alle facetten van het leven in zich te sluiten, ongefilterd te ervaren, te zien voor wat het is en volledig te laten zijn. Hiermee maak je een eind aan de polarisatie in jezelf en volgens de natuurwetten van creatie, kan het niet anders zijn dan dat je deze ook niet meer terugziet in de wekelijkheid die je creëert. Het einde van polarisatie is het einde van conflict, zowel in jezelf als in anderen en je omgeving. De transparantie voor het leven die je hiermee in jezelf bewerkstelligt wordt opgemerkt door energetische spanning van conflicten om je heen. Die spanning zal zich vervolgens moeiteloos in jouw compassievolle aanwezigheid ontladen, zonder jou te belasten. Het is overduidelijk een win-win benadering op het leven, waarbij je niet alleen jezelf maar ook de mensheid verlost van datgene wat keer op keer de chaos co-creëert die we al zo lang niet meer willen.

Ticket naar nieuwe realiteit

Het is een oproep van het leven om de realiteit die we met elkaar hebben gecreëerd te aanschouwen. Maar deze keer met bewustzijn en compassie, niet langer onbewust en geladen met angst, oordeel en ontkenning. We kunnen deze werkelijkheid niet achter ons laten en de boel de boel laten. Dat is geen ascensie, dat is onverschilligheid. Het is aan ons als mensheid om het leven helemaal in eigendom te nemen, te vieren en te rouwen om wat we hebben gedaan met elkaar. Maar wel vanuit helderheid, grootsheid en compleetheid met het leven zelf, hier en nu. Wie wil ascenderen heeft opstijgsnelheid nodig. Die heb je niet met een rugzak vol met geladen schaduwstukken die nog niet omarmd zijn. Je kunt visualiseren wat je wilt, maar je kunt niet ontsnappen aan wie je nu bent en dat hoeft ook niet. Je kunt wel volledig aanvaarden wie je nu bent, alles inclusief, en daardoor zul je als vanzelf de persoon worden die je zo graag wilt zijn: een heel mens, bewust, zonder verzet, helder en met compassie voor alle facetten van het leven. Dat is je ticket naar een nieuwe realiteit. Die er overigens al lang is. Jij hoeft daar alleen nog maar aan te komen… Op Lesbos heb ik de rauwe pijn, hartverscheurend verlies en diepe wanhoop ontmoet en aangekeken. Ik heb omarmd wat ik kan, in de wetenschap dat ik daarmee de vluchtelingen, de mensheid en mijzelf een beetje meer opstijgsnelheid geef.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.