Zo vertaal je de wijsheid van oude yogi’s naar je bord en verleng je jouw leven

Food
gunna's, sattvic, rajas, tamas
gunna's, sattvic, rajas, tamas


26.07.2018

Yogabijbel ‘Bhagavad Gita’ leert ons dat we onder invloed staan van 3 Gunna’s, ofwel eigenschappen: Sattvic (goedheid), Raja (passie) en Tamas (onwetendheid). Niet alleen mensen hebben hier mee te maken. Ook voorwerpen en dieren bevatten deze eigenschappen. Je stemming bepaalt of de ene gunna sterker naar voren komt dan de ander. Sattvic is het hoogste doel. Maar die ultieme staat van zijn bereiken bijna alleen monniken. Debbie Jongejan – yogateacher en founder van OHMat – gaat dieper in op de 3 Gunna’s en vertelt hoe je jouw levensstijl meer Sattvic maakt.

Zo vertaal je de wijsheid van oude yogi’s naar je bord en verleng je jouw leven

Laats waren Holistik’s Karlijn en ik SLA op zijn kop aan het zetten en viel het woord ‘Sattvic eten’. “Wat is dat dan?” vroeg Kar. “Weer iets nieuws?” Nee hoor, niet nieuws onder de yogi zon. Het doel van eten is om ons leven te verlengen. Bewust of onbewust hebben we dus een heel intieme en materiële relatie met eten. We cultiveren onze menselijke relaties onder het genot van eten, we eten elke dag en soms de hele dag door, dromen over eten en verheugen ons er op. Soms spieken we meerdere keren op een avond in de koelkast, op zoek naar een verborgen schat terwijl je al lang weet wat er in ligt. Of zelfs na een levenslange relatie met eten, loopt het water nog steeds in je mond bij het zien van een food foto. Sterker, we worden wat we eten. Nu wordt het interessant!

Drie Gunna’s en hun eigenschappen

Wat zegt de Yoga filosofie hierover? Lord Krishna legt in hoofdstuk 17 van de Bhagavad Gita uit dat we onder invloed zijn van 3 zogenaamde materiële Gunna’s. Bhagavad Gita is één van de mooiste, oudste en meest gewaardeerde Yoga filosofie boeken – en een echte must have voor elke yogi. Gunna is je natuurlijk essentie verdeeld in drie onderdelen: goedheid, passie en onwetendheid. In Sanskrit: Sattvic, Rajas, Tamas. Je gedachten, je eten, je handelingen, je woorden. Alles is een reflectie van deze 3 gunna’s en heeft dus een giga reflectie op hoe jij je voelt.

Sattvic, Rajas, Tamas

Meestal nadat je het huis hebt opgeruimd voel je je beter. Je huis voelt (ver)lichter en is in Sattva Gunna gebracht door jou inspanningen. Als het echt een stoffige bende is en de gordijnen al maanden dicht zitten, is er sprake van Tama Gunna. Alles is te vies om aan te raken. Als je huis weelderig is ingericht met zwarte en rode kleuren, zoals in de Moulin Rouge, is er sprake van Raja Gunna. Daarom is bijna elke yogaschool ingericht met witte, lichte, luchtige kleuren en vinden we het er zo fijn. Het is er Sattvic. Visualiseer je lijf eens als je huis. Want je lijf is het huis van je ziel. Je ziel zit in je hart en je lijf is de materie eromheen. Al je organen (ook je huid), je sensoren, je denken, je woorden, alles is onder invloed van deze 3 Gunna’s. Eten dat onder de Tama Gunna valt is voedsel waar een ander voor heeft geleden (vlees), doorgekookt eten en chemisch bewerkte producten uit de fabriek. Bitter, zuur, spicy, zout en heet eten valt onder de Raja Gunna. Eet je langere tijd een mix van Tama en Rajas Gunna’s, dan kan dat een bron worden van ziektes in je lijf. Je darmen kunnen dit allemaal never nooit aan en zullen op een zeker moment bezwijken. Om maar te zwijgen over andere kwaaltjes…

Leven als bewuste monnik

Terug naar de oorsprong, naar je pure liefdevolle essentie. Wat heb je nodig? Eten dat je gezondheid verbetert en je leven verlengt. Zoals biologische groenten en fruit, granen, peulvruchten en voedsel dat rijk is aan natuurlijke eiwitten. Alles waar de vitamines vanaf springen! Dit betekent overigens niet dat ik hier predik dat je dan nooit meer ziek wordt, want de bron van ziek worden ligt niet alleen in pure voeding, maar heeft ook een relatie met andere acties in je leven. Daarom is een puur Sattvic leven vaak alleen weggelegd voor monniken die hier heel bewust dagelijks mee bezig zijn. Probeer als normale sterveling een balans te vinden tussen Sattvic en Raja Gunna voeding. Want af en toe wil je mind toch ook gewoon wat lekkere vegan junkfood.

6 x Debbies favoriete hotspots voor een bordje Sattvic eten

1. SLA
Bij deze biologische saladebar vind je seizoensgebonden salades, sappen en soepen. Veel kleur op je bord dus en boordevol voedingsstoffen. Wil je jouw lichaam flink detoxen? Dan kun je hier ook terecht voor een sapkuur. Bij SLA aan de Amstelveenseweg tegenover het Vondelpark kun je heerlijk werken en zit een workshopruimte. Wie weet dat er ooit een Sattvic workshop komt…

2. Roots
Soms is de discipline om te sporten en de juiste vitaminen binnen krijgen ver te zoeken. Bij Roots haal je dan ook een volledig dagmenu, mocht je daar behoefte aan hebben. Om je dag goed te beginnen combineer je een biologische cold pressed juice met een havermout ontbijt. En voor lunch en/of diner overheerlijke biologische salades, wraps, quinoa maaltijden, veggie burgers en soep. Een vieruurtje? Dan zijn er raw balls; rijk aan proteïne die jouw net dat zetje geven om de laatste uurtjes van je werkdag vol te houden.

3. SOIL
Één van de breinen achter het net geopende SOIL of Amsterdam is chef Remco Groeneveld. Hij wil gezond en lekker eten op een betaalbare manier serveren. Vandaar het ‘fast-casual’ idee: snelle service en eten op niveau. Leuk detail: het interieur is ontworpen met de Japanse ‘Wasi Sabi’ filosofie in het achterhoofd: schoonheid in imperfectie.

4. Zest For Life
Smoothies, slow juices, soepen, salades, taartjes en diverse gerechten die je lichaam voeden in plaats van vullen. Op deze gezellige hotspot gaan genieten en gezond eten hand in hand. Het volledige menu is veganistisch, zonder suikers, gluten en zuivel en bereidt in eigen keuken. Eat in or take away!

5. Vegabond
In hartje Amsterdam vind je deze 100% vegan tent. Ze serveren kleurrijke smoothie bowls, maar ook spring rolls, broodjes en salades. Heb je een vegan product geproefd waar je verliefd op bent geworden? Dan vind je het vast in hun winkel. Scheelt weer een rondje supermarkt ;-).

6. Venkel
Bij Venkel vind je het hele jaar door voedzame salades, maar ook homemade soep (zoals deze rode bietensoep) en vegan toetjes zoals hun beroemde bananentaart. In april opende Venkel de deuren van haar tweede vestiging aan de Javastraat 55, die founder Elnaz samen met haar maatje Hiske Sportel runt. Hier geniet je van een uitgebreid ontbijt- en borrelmenu én een gigantisch zonovergoten terras.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.