Sapje: not your average juice

by Evelyn van Hasselt 23.11.2017

Het zero waste sap van Sapje wordt ook wel de Rolls Royce onder de sappen genoemd. Niet zo gek want de vrolijk gekleurde flesjes zitten bomvol met heilzame groentes en bijzondere kruiden, specerijen en zeewieren. Als er een Michelin ster zou zijn voor juices, dan zou Sapje vast en zeker in de prijzen vallen.

Sapje: not just your average juice

Sapje werd drie jaar geleden opgericht door Joël Goudsmit en Rosalynn Campbell. Hun missie? Heel Nederland veroveren met hun groentesappen. Aan hun bijzondere verhaal zal het in ieder geval niet liggen. Hoogste tijd voor een interview!

Jullie sapjes bestaan voor minimaal 85% uit groentes, kruiden, specerijen en zelfs zeewieren. Vanwaar dit hoge percentage?

Omdat de gemiddelde Nederlander bij lange na niet aan zijn dagelijkse portie groente van 250 gram komt. Fruit eten we veel makkelijker en daar worden de aanbevolen porties vaak wel behaald. Groente zien wij als heilige graal voor algemene gezondheid en vitaliteit. Ons allergroenste sapje is de Fuel. Dit sapje bevat maar liefst 97% groente en slechts 3% citroen. De naam Fuel is overigens niet zomaar gekozen. Wij mogen als enige van alle sapbedrijven in Nederland en België officiële gezondheidsclaims en benamingen geven aan onze sapjes zoals Detox, Energy, Boost, Cleanse en Recharge. Dit mag alleen omdat ze voldoen aan de door de EU gestelde gezondheidsregels en een hoog percentage vitaminen en mineralen bevatten, inclusief wetenschappelijke onderbouwing.

In jullie sapjes verwerken jullie wilde planten als duindoornbessen, brandnetel en paardebloem. Niet de meest gangbare ingrediënten…

In tegenstelling tot een kasplant groeit een wilde plant op met natuurlijk zonlicht en volgens het ritme van de natuur. Wilde planten zitten niet onder de bestrijdingsmiddelen en hebben een sterk afweersysteem opgebouwd tegen insecten, schimmels en virussen. We werken met een wildplukker die op de meeste ongerepte plekken komt. Alles wat hij meebrengt uit de natuur verdwijnt linea recta in onze slowjuicer.

Veel mensen moeten toch even slikken als ze zien dat een flesje €4,50 kost. Kun je uitleggen waar dit bedrag vandaan komt?

Elk flesje bevat gemiddeld 400 gram groenten en fruit. Wij gebruiken enkel biologische ingrediënten die 2 tot 5 keer zo duur zijn. Daarnaast werken wij seizoensgebonden en zoveel mogelijk met lokale boeren. We gunnen deze boeren een eerlijke omzet en gaan niet op zoek naar veel goedkopere biologische boerenkool wat uit landen als Peru. We wassen en wegen alle ingrediënten afzonderlijk en slowjuicen elke sapje met de hand, iets dat erg veel tijd kost. Onze sapjes worden bovendien handmatig gebotteld in glazen flesjes wat ook paar keer duurder is dan plastic flesjes. Wij willen dat jij het allerbeste sap drinkt, thats why

Jullie werken samen met topchefs als Ron Blauw en Alain Caron. Was het lastig om hen te strikken?

Ron Blaauw was als sinds het begin van Sapje drie jaar geleden een particuliere klant. Tegenwoordig schenken we ons sap in al zijn restaurants. Om een sapje samen te ontwikkelen was een logische stap. Omdat veel horeca locaties ons sap schenken liepen we tegen Alain Caron en andere bekende chefs aan. Zo begon het balletje te rollen. We hebben inmiddels met veel bekende chefs een sapje mogen maken en hebben daar enorm veel van geleerd. Een sapje maken met Michelin sterren chefs is toch wel even een ander verhaal. Zij letten op de geur, het mondgevoel, de samenhang en synergie van ingrediënten, kleur, geur, bezinking en afdronk.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Wat is volgens jullie het grootste verschil tussen een vitaminepil en een dagelijks sapje?

sapjeIn de natuur komen vitamines, mineralen en enzymen als een gebundeld pakketje en nooit alleen voor. Ze zijn altijd samen synergetisch vergezeld met meerdere werkzame stofjes. Wanneer je het eet of drinkt, dan gaan deze stofjes als een team aan de slag in je lichaam. Kijk bijvoorbeeld naar vitamine C. Een citroen ontstaat uit een zaadje dat met behulp van aarde, natuurlijk zonlicht, water en zuurstof opgroeit tot een volwassen boom. In die citroen zitten allerlei andere voedingstoffen zodat de vitamine C optimaal zijn werk kan doen in je lichaam. De synthetische variant is ontwikkeld onder wit TL licht en gemaakt uit chemische stoffen zoals koolteer, mais of andere extracten. Deze variant wordt zodanig chemisch bewerkt dat de moleculaire structuur uiteindelijk identiek lijkt op de natuurlijke variant. Dat witte poeder wat dan uiteindelijk ontstaat heet dan vitamine C en wordt door wetenschappers als een 100% gelijkwaardig stofje beschouwd. Ik vraag me dan nog steeds af of het eindresultaat bij beide voorbeelden op moleculair niveau hetzelfde is of dat je lichaam het anders ziet en opneemt. Daarnaast zitten in de meeste supplementen niet alleen vitamines, maar ook e-nummers, minerale oliën, vulstoffen, verdikkingsmiddelen, antiklontermiddel, coating, kleurstoffen, zoetstoffen en andere chemische middeltjes die samen een “vitaminepil” vormen.

Sapje staat voor zero waste. Wat doen jullie met de pulp?

Wij werken zo ‘schoon’ mogelijk en met respect voor de natuur. Dat wil zeggen: seizoensgebonden, met lokale boeren, alleen met zonne-, en windenergie en recyclebare verpakkingsmaterialen. De groentepulp die we overhouden wordt dagelijks opgegeten door de geitjes van de biologische boerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos. Boer Willem en zijn zoon halen de pulp op zodat de geiten, varkens, kippen en koeien kunnen genieten van een gevarieerd menu. En zo hebben wij zero waste.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN