Cross the line: dit is waarom je grenzen verleggen in de sportschool het verschil maakt

Body
saints and stars, amsterdam, boutique gym, hit training, roberto da costa
karlijn visser

Karlijn Visser
08.01.2019

Sinds de opening vorig jaar is Saints & Stars een begrip in Amsterdam. Met hun motto ‘cross the line’ hebben ze mij ook te pakken. Want reken maar dat jezelf overstijgen in de gym, een positief effect heeft op de rest van je leven. De high intensity trainingen die je kunt volgen bij deze boutique gym hebben transformatie als doel; jou laten vertrekken met meer energie en een goed humeur. Ik sprak mastertrainer Roberto Da Costa over de kracht van bewegen en hij deelt zijn beroemde work-out playlist waardoor op de bank blijven zitten bijna geen optie meer is. 

Cross the line: dit is waarom je grenzen verleggen in de sportschool het verschil maakt

Zelf verruil ik regelmatig mijn yogamat voor een pittige intervaltraining op keiharde muziek bij Saints & Stars. I know, het is niet aan te raden voor de zeer hooggevoeligen onder ons, maar wel puur entertainment waardoor het sporten een stuk beter vol te houden is. In de twee zalen waar de workouts plaatsvinden is een knaller van een geluidssysteem geïnstalleerd. Het is ‘sporten in een club’ zoals ik het aan vrienden uitleg en dat geeft behoorlijk wat energie. Na afloop van de les krijg je een koud handdoekje aangereikt met daarop wat verkoelende pepermuntolie gedruppeld. En klaar ben je om met een frisse blik en heldere geest de dag tegemoet te treden.

 

Drill sergeant

saints and stars, amsterdam, boutique gym, hit training, roberto da costaRoberto is co-founder van Saints & Stars, fysiotherapeut, choreograaf en je ziet hem binnenkort als één van de coaches in het televisieprogramma Obese. Tijdens de box- en cardio workouts die Roberto geeft is hij een ware drill sergeant. Het liefst blijf je dan zover mogelijk bij hem uit de buurt, want oh-wee als hij naast je komt staan op de loopband… Dan zou het zomaar eens kunnen dat hij de snelheid flink opvoert totdat je er – nog net niet – bij neervalt. Buiten zijn lessen blijkt Roberto heel lief en betrokken. Zo coacht hij momenteel de kandidaten die binnenkort in Obese zitten met passie en wil hij de mensen die in zijn gym komen boven zichzelf uit laten stijgen.

Hoe komt het dat in beweging komen voor veel mensen zo’n opgave is?

Roberto: “Ik hoor vaak als excuus om niet te sporten ‘ik heb geen tijd’. En dat terwijl er 24 uur in een dag zitten en je daarvan vast wel één uurtje vrij kunt maken voor beweging op een redelijke intensiteit, toch? Doe bijvoorbeeld een powerwalk naar de supermarkt en maak daar een spelletje van om er zo snel mogelijk te zijn. Blijf jezelf uitdagen. Mensen zetten allerlei gedachtes ertussen die het moeilijker maken om te starten. Versimpel het in je hoofd en begin gewoon. Wat je kan helpen is bijvoorbeeld niet om 18.00 uur warm te eten met het idee dat je om 19.00 uur wil gaan sporten. Zodra je warm gegeten hebt is de zin om te sporten daarna ver te zoeken. Al je energie gaat naar de vertering. Eet wat eerder of juist een stuk later of lunch tussen de middag warm. Wat je ook zou kunnen motiveren is om niet gelijk het moeilijkst van jezelf te vragen; je sportritme én voeding aanpassen. Begin met één ding om te voorkomen dat je twee dingen moet doen van jezelf die je (nog) niet leuk vindt. Maar als je gaat bewegen en je mag door blijven eten zoals je gewend bent, ga je het bewegen vanzelf waarderen en kun je daarna het eten aanpakken”.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Waarom is interval training zo goed voor je?

saints and stars, amsterdam, boutique gym, hit training, roberto da costaRoberto: “Het is kort van duur (bij ons duren de lessen max. 48 minuten) en je kunt makkelijk progressie meten. Het is een fabeltje dat je pas vet gaat verbranden na 20 minuten cardio training. Dat gebeurt al gelijk na een paar minuten, dan gaat de energiebrander aan. Tijdens een Holy Shred of Holy Box les verbrand je tussen de 800 en 1.200 calorieën. Doe je dit 4 tot 5 keer per week dan kun je snel resultaat zien. Het mooie van high intensity training is ook dat je motor nog 2/3 uur na de training op een hoger niveau blijft draaien en je dus in die uren meer calorieën door blijft verbranden. Hoe meer spiermassa je kweekt, hoe hoger je verbranding is. Dan blijft je lichaam maar doorgaan met verbranden.”

Dus als je dan toch wilt aanvallen, is dit dan het ideale moment om een vette hap naar binnen te werken?

Roberto: “Een vette hap naar binnen werken daarna? Nou… Daar is je lichaam niet zo blij mee hoor. Ik probeer mensen altijd te laten inzien dat eten je belangrijkste brandstof is. Jij voelt precies aan wat je lichaam nodig heeft na een zware training en weet zelf wat goed of fout is. Zodra je die switch van binnenuit maakt naar gezonde voeding, vertrouw je meer op je onderbuikgevoel. En dat geeft vast de voorkeur aan een stuk zalm met avocado na het sporten in plaats van een broodje kroket”.

Kun je ook volstaan met alleen het zetten van 10.000 stappen per dag?

Roberto: “Je lichaam heeft afwisseling in beweging nodig en het is goed om je progressie in vetpercentage, hartslag of uithoudingsvermogen meetbaar te maken, dat stimuleert het sporten. Cardio is nogal saai. Daarom is het goed om getriggerd te blijven worden door bijvoorbeeld het afwisselen met snelheid en hoogtes. Je krijgt er een sterk hart van en wat ook verbetert door cardio training is je V20 waarde; dit staat voor de maximale zuurstofopname van je bloed. Hoe hoger die is, hoe beter het is voor je algehele vitaliteit. Met alleen het zetten van stappen bereik je dit niet”.

Heb je motivatie tips om het sporten vol te houden op moeilijke momenten?

saints and stars, amsterdam, boutique gym, hit training, roberto da costa

Roberto: “Zorg voor voldoende rust want tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Slaap je niet goed? Dan is het veel moeilijker om motivatie te vinden voor een work-out en als je slecht slaapt val je nauwelijks af. Gebruik tijdens het trainen opzwepende muziek. Zo wisselen we bij Saints & Stars de muziek om de 1,5 week om mensen erbij te houden tijdens de les. Deze speciale playlist gebruik ik vaak en staat op Spotify. Stop daarnaast met smoesjes bedenken om niet te bewegen; de winst (je gezondheid en een sterk lijf) die het oplevert kan niet op tegen al die excuses. Standaard zeg ik in mijn lessen ‘cross the line‘, want als je het hier lukt, kun je het ook in andere situaties buiten de sportschool”.

Hoe holistisch ben jij eigenlijk?

Roberto: “Kristallen heb ik nog niet op mijn nachtkastje liggen en aan medicinale thee drinken doe ik ook niet. Wel luister ik altijd naar mijn intuïtie en handel als ik alarmbellen voel afgaan. Ik probeer iets negatiefs altijd om te zetten in iets positiefs. En ik denk in mogelijkheden in plaats van problemen. Met het cijfer 3 heb ik een speciale band: dat komt steeds terug in mijn leven en wijst me vaak de weg”.

Nieuwsgierig geworden naar de lessen van Roberto? Boek dan een Holy Box of Holy Shred les bij Saints & Stars. Om jezelf een kick-start te geven boek je als ‘first timer’ 2 lessen voor de prijs van 1 voor €20 via saints-stars.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen