Saffraan en de heilzame werking van de duurste specerij ter wereld

by Karlijn Visser 28.08.2017

Dat saffraan zeer kostbaar is valt gemakkelijk te ontcijferen met een waardeprijs van gemiddeld €30.000 per kilo. Niet voor niets heeft het duurste specerij ter wereld de bijnaam het ‘rode goud’. Saffraan is voor 80% uit Iran afkomstig, wordt handmatig geplukt, iedere bloem bestaat uit 3 oranjerode stampers en er zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig voor een kilo saffraan. Naast dat de meeldraden voor culinaire doeleinden gebruikt worden, heef het ook een helende werking op lichaam en geest. 

Saffraan en de heilzame werking van de duurste specerij ter wereld

Al in de oudste Ayurvedische geschriften* wordt saffraan geroemd om zijn medicinale eigenschappen, verjongende kwaliteiten en de balancerende werking op de geest. Het is ook een belangrijk ingrediënt van verschillende medicinale recepturen. Als de duurste specerij ter wereld wordt saffraan daarom ook wel het ‘rode goud’ genoemd. Voor medicinaal gebruik is echter maar weinig saffraan nodig waardoor de kosten vaak lager liggen dan bij ander medicijngebruik. Saffraan heeft een aristocratische, subtiele aardse smaak die vooral onder fijnproevers geliefd is.

Rode thee

Naast dat ik regelmatig saffraan thee (goldenresultsaffron.com) drink, stuitte ik onlangs ook op Saffraan capsules van Vitals. Gewonnen uit de stelen en stempels van de saffraankrokus en bevorderend voor mijn gemoedstoestand. Want met de herfst in aantocht, vind ik het fijn alvast wat hulptroepen van buitenaf in te kunnen schakelen zodra de stormwind en regen me teveel worden. Het zonnetje tover ik dan gewoon vanuit mezelf tevoorschijn. Omdat ik benieuwd ben naar de verdere werking van saffraan ging ik langs bij mijn goede vriend en ayurvedisch therapeut Jeroen Mei.

Medicinale werking en toepassing saffraan

Gezondheidsbevorderend
Jeroen: “Saffraan voedt alle weefsellagen en draagt daarmee bij aan een mooie en gezonde huid, een goed libido en mentale veerkracht, het is daarnaast ontgiftend en verjongend. Om je algehele gezondheid te bevorderen en te onderhouden is het daarom verstandig om regelmatig een kop saffraanthee te maken of saffraan capsule te gebruiken”.

Keelpijn en hoesten
Jeroen: “Deze klachten kun je bestrijden door te gorgelen met afgekoelde of lauwe saffraanthee. Saffraan werkt ontstekingsremmend en heeft een pijnstillende werking. Voor een extra sterke werking voeg je een halve theelepel geelwortel(kurkuma) toe aan de thee”.

Hoofdpijn na alcohol
Jeroen: “Het drinken van saffraanthee verlicht de effecten van alcohol wanneer je een katterige hoofdpijn hebt”.

Cholesterolwaarden
Jeroen: “Saffraan helpt om te hoge cholesterolwaarden te verlagen en draagt daarmee bij aan het voorkomen van hartklachten. Sommige onderzoekers schrijven de relatief lage cijfers voor cardio-vasculaire aandoeningen in Spanje toe aan het royale gebruik van saffraan in allerlei gerechten”.

PMS en menstruatiepijnen
Jeroen: “Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat saffraan een significant effect sorteert in het bestrijden van PMS op basis van slechts 30 mg saffraan per dag( gelijk aan circa tien draden). Voor PMS kunt u twee maal daags een kop thee drinken(gebruik 10-15 draadjes). In de derde cyclus na gebruik van saffraan wordt het effect het meest duidelijk merkbaar. Ook voor menstruatiepijnen en krampen is saffraan een probaat middel. Toevoegen van kleine hoeveelheden(halve theelepel) gember en geelwortel geeft een nog beter resultaat bij dit soort klachten”.

Geheugen en cognitie
Jeroen: “Saffraan heeft een versterkend effect op het geheugen en de cognitieve functies. Het effect van 30 mg saffraan per dag geeft dezelfde uitkomsten als het Alzheimer medicijn Donepezil”.

Huidklachten
Jeroen: “Het gebruik van saffraan heeft een positief effect op diverse huidproblemen zoals acne en psoriasis. Drink dagelijks saffraanthee of neem een capsule met het rode goud en eet zoveel mogelijk groenten en fruit”.

Bloedarmoede
Jeroen: “Saffraan heeft affiniteit met het bloed en verhoogt de hemoglobinewaarden en is dus goed in het geval van bloedarmoede”.

Depressieve klachten
Jeroen: “Bij zowel lichte, milde als zware vormen van depressiviteit is saffraan bewezen effectief en geeft het gebruik er van hetzelfde resultaat als sommige anti-depressiva. Het effect treedt op na 6 weken op basis van 30 mg per dag”.

Nachtrust
Jeroen: “Een kop saffraanthee, saffraan capsule of saffraan getrokken in warme melk voor het slapengaan bevordert een goede nachtrust. Je kunt ook nog een snufje (maximaal 1/8 theelepel) nootmuskaat toevoegen”.

Libido
Jeroen: “Regelmatig gebruik van saffraan verhoogd het libido en is lustopwekkend”.

*Ayurveda wordt gezien als de moeder der geneeswijzen, is duizenden jaren oud, afkomstig uit India en wordt als enige niet reguliere systeem officieel erkend door de World Health Organization (WHO). De letterlijke betekenis van Ayurveda is ‘wetenschap van het leven’. Dit geneeskundig systeem beoogt op een natuurlijke wijze lichamelijke klachten te voorkomen en te behandelen door o.a. aanpassingen in voeding, lifestyle en medicatie afkomstig uit de natuur. Meer informatie over saffraan vind je hier.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Disclaimer: Raadpleeg altijd een arts of professioneel therapeut wanneer u gezondheidsklachten heeft. Bij zwangerschap wordt saffraan afgeraden. Het gebruik van maximaal 250 mg per dag is veilig. Het gebruik van hoge doses saffraan is schadelijk voor de gezondheid.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN