Een slechte gewoonte afleren? Vergeet wilskracht, begin met rust

Body
wilskracht
karlijn visser

Karlijn Visser
20.10.2017

Ingesleten gewoontes eruit gooien is lastiger dan je denkt. De kunst is om er een nieuwe gewoonte voor terug te plaatsen. Maar doe je dat vanuit wilskracht of vanuit rust? Therapeut in de traditionele Chinese geneeskunde Mieke Roovers weet meer. 

Mieke RooversWaarom rust wint van wilskracht

Mieke Roovers is samen met haar man oprichter van Top Life. Dit is een bedrijf dat mensen helpt prestaties en vitaliteit te verbeteren. Klinkt als een fantastische job en die heeft Mieke ook. Het leuke van Top Life is dat ze Oosterse en Westerse (genees-) methodieken met elkaar combineren. En dat is precies de kracht: een probleem van meerdere kanten bekijken en the best of both worlds samenbrengen om iemand zo goed mogelijk te helpen.

Ingesleten karrenspoor

Wat ik me nog goed kon herinneren van mijn bezoek aan Mieke is haar focus op stress. ‘Eigenlijk is stress verantwoordelijk voor bijna alle ziektes en verstoorde processen in het lichaam’. Ook vertelde ze dat er volgens Chinees gebruik 35 dagen nodig zijn om een ingesleten patroon te doorbreken of een nieuwe gewoonte of patroon aan te leren. ‘Zie een gewoonte als een karrenspoor dat in de hersenen is ontstaan. Je hebt een bepaalde tijd nodig gehad dit karrenspoor aan te leggen. Zo is er ook tijd nodig een andere groef te laten ontstaan. 35 dagen is een cyclus van de natuur. Chinese monniken pasten vroeger al bepaalde meditatie training toe in cycli van 35 dagen’.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Zen Meester

‘Zodra je een positieve gewoonte wil toevoegen die je gezondheid bevordert, ga je van een fixed mind box naar een growing mind box. Neem bijvoorbeeld het willen stoppen met roken. Dit patroon doorbreek je pas met bewustwording vanuit rust. Dan pas kan er een diepe overtuiging ontstaan dat je deze slechte gewoonte echt wil stoppen. Enkel op wilskracht red je het niet. Wilskracht komt uit een ander deel van de hersenen en is heel zwaar om vol te houden na een paar dagen’. Mieke heeft een mooie anekdote van een Japanse Zen meester om dit te illustreren: Tijdens een theeceremonie schenkt een Westerse professor die ‘Zen’ wil leren zijn theekopje vol. Binnen de kortste keren overstroomt zijn kopje. De Zen meester vertelt hem dat hij het kopje eerst leeg gegooid moet worden voordat hij het weer kan vullen en iets nieuws kan leren. Zijn hoofd zat simpelweg te vol met gedachten om Zen te kunnen leren’.

Alpha golven

Zo is het ook met het aanleren van nieuwe gewoonten. Vanuit rust gaat dit het best. Zo maak je ruimte voor iets nieuws. Rust hoort bij het natuurlijke ritme van de mens. We noemen de hersenfrequentie in rust alpha golven. Overdag verkeren we meestal in de beta-stand. Dit is actief en doelgericht. Verandering ontstaat in de alpha frequentie. Probeer dus 35 dagen lang te mediteren en de overtuiging iets te willen veranderen vanuit rust te voeden.

toplife.nu 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link