Slaapritueel met kristallen: zo ga je van standje ‘aan’ naar standje ‘uit’

Heart + Soul
slapen kristallen
Hanneke Peeters

Hanneke Peeters
12.03.2019

Slapen is de ultieme meditatie en vormt de basis voor een gelukkig en gezond leven. Het is ook een vorm van overgave: jezelf toestaan om te ontspannen en het aardse te verlaten. Kristallen expert Hanneke Peeters van Rock Your World sprak laatst met slaapcoach Anouk Puister voor wie de nacht is als een spiegel van je dag. Dus hoe beter je jezelf overdag traint om los te laten, hoe dieper je slaapt en hoe uitgeruster je wakker wordt.

Slaapritueel met kristallen: zo ga je van standje ‘aan’ naar standje ‘uit’

Loslaten zit ‘m in dit geval in het laten gaan van spanning door het nemen van korte rustmomenten gedurende de dag. Deze pauzes kan je zo klein of groot maken als je zelf wilt: van het volgen van een Yoga Nidra Sessie (bijvoorbeeld deze van Eliane Bernhard aan) tot even bewust adem halen op het toilet tot het kort vasthouden van een rustgevend kristal. De belangrijkste ‘regels’ van pauze nemen is dat je geen nieuwe prikkels (zintuigelijke informatie) tot je neemt. Maar dat je je brein juist de mogelijkheid geeft om bestaande prikkels te verwerken om zo je zenuwstelsel te kalmeren. Een dagelijks terugkerend selfcare ritueel helpt je om voor het slapengaan in Zen-modus te komen en geeft je hersenen de prikkel dat het veilig is om los te laten.

kristallen, slapen, rust, ritueel

5 kristallen die bijdragen aan je nachtrust

Onderstaande 5 kristallen dragen bij aan een goede nachtrust. Plaats ze op je nachtkastje, onder je kussen of houd ze in je hand voor het slapen gaan. Bonustip: het openen van je handen is DE manier om te oefenen met ontvangen en spanning los te laten. Door je handen te openen, open je jezelf letterlijk. Ga maar eens na wat er met je gebeurt als je boos of zenuwachtig bent. Grote kans dat je je vuisten balt en zo onbewust spanning vergroot en/ of vasthoudt.

1. Seleniet

new moon, nieuwe maan, rock your world, moon collectionLeg ‘m op je hartchakra voor je slapen gaan om rust naar het hart te brengen. Of houd een stuk in iedere hand als je het idee hebt dat je slaapissues voortkomen uit een verstoorde hormonale balans. Seleniet staat erom bekend reinigend te werken en helpt je om emotionele baggage die je niet meer nodig hebt af te voeren (in The New Moon Collection vind je ook seleniet, in combinatie met een zuiverende essentiële olieblend als ondersteuning van je rituelen). Deze licht steen helpt ook jezelf energetisch te reinigen als je het idee hebt dat je teveel prikkels van anderen oppikt. Ideaal dus om na een drukke dag vast te houden en zo alle spanning van je af te laten glijden.

2. Amethist

Amethist is ook wel de meest genoemde steen als het om lekker slapen gaat. De steen kalmeert het zenuwstelsel en brengt daarmee rust in je systeem. Ze zeggen ook dat amethist helpt om je dromen te intensiveren. Do try this at home! Leg pen en papier op je nachtkastje en plaats een klein stukje amethist op je derde oog (de plek tussen je wenkbrauwen), ga lekker slapen (maakt niet uit als ie eraf valt) en schrijf direct na het wakker worden op wat je gedroomd hebt. Wellicht zit er een boodschap voor je in…

3. Rozenkwarts

volle maan kit, rock your worldEen klassieker, maar daardoor niet minder van waarde. De zachte rozenkwarts helpt je om mild naar jezelf te kijken en je perfectionistische trekjes te verminderen. Dit is de steen als je de neiging hebt om continu in de overdrive te zijn waardoor je ‘s avonds in bed de slaap niet kunt vatten omdat gedachten maar blijven komen. De steen helpt bij het verzachten van je hart (net als de auraspray en essentiële olieblend uit The Full Moon Collection) en is daardoor een steun bij het verwerken van verdriet. Weet dat veel verslavingen (ja, ook in relatie tot je telefoon!) een afleiding zijn om niet te voelen. Vaak laten we verdriet niet toe en bouwen we een laagje om ons hart als bescherming tegen pijn. Doordat rozenkwarts resoneert met het gevoel van liefde, laat je automatisch meer liefde in je leven toe. Problemen met slapen zijn een lichamelijke uiting van onrust. Het is aan jou om te onderzoeken of ze wellicht te maken hebben met weggestopt verdriet.

4. Hematiet

Vanwege de aardende kwaliteiten van deze donkere steen is Hematiet perfect om aan het voeteneind van je bed te plaatsen in tijden van grote verandering. Bijvoorbeeld als je van baan wisselt of net verhuisd bent. Hematiet neemt zorgen en onrust weg, waardoor je dichterbij jezelf staat en duidelijker ziet welke vervolgstappen je kunt nemen om een bepaald doel te behalen.

5. Labradoriet

Hoewel deze steen traditioneel gezien niet vaak genoemd wordt als het gaat om het verbeteren van slaap, heb ik ontzettend veel profijt van deze steen gehad. Ik hield ‘m dagelijks voor het slapen gaan vast en ontving daarmee een direct gevoel van rust. Ik denk dat dit komt doordat labradoriet beschermt tegen andermans energie en je direct overbodige prikkels (die niet van jou zijn) van je afschudt. Men zegt ook dat de labradoriet de steen is die je toegang geeft tot je eigen magische krachten. En als je kijkt naar de verschillende kleurschakeringen die een labradoriet heeft, vind ik dat een prachtige metafoor voor de mogelijkheid om iets of iemand van verschillende kanten te belichten. Daardoor zie je wellicht mogelijkheden in een situatie waarvan je eerder dacht dat ze onmogelijk waren en biedt je een oplossing voor eventuele zorgen. En hoe minder zorgen, hoe beter je slaapt!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link