Met deze 3 sjamanistische oerrituelen cultiveer je dankbaarheid in deze kerstperiode

Heart + Soul
rituelen kerst sjamanisme
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
10.12.2020

Wist je dat het kerstfeest eeuwenoude sjamanistische wortels heeft? Je verbinden met die diepere wortels, kan er voor zorgen dat deze kerstperiode een nieuwe betekenis krijgt. Volgens moderne sjamanen Sven Goedbloed en Sara Hermanides liggen de symbolen en rituelen namelijk voor het oprapen in deze bijzondere tijd. Door stil te staan bij je kerstboom, de cadeaus eronder en de kaarsjes op de eettafel open je poorten naar een verfijnder bewustzijn…

Met deze 3 sjamanistische oerrituelen cultiveer je dankbaarheid in deze kerstperiode

Sara en Sven: ‘Als eigentijdse sjamanistische begeleiders vlamt ons hart op als de kerstperiode weer is aangebroken. Ons kerstfeest is een lichtfeest dat teruggaat naar de oertijd. Het is heel eenvoudig om juist in deze tijd diepgang te brengen, door gebruik te maken van de oersymbolen die zo voor het oprapen liggen. Hieronder vind je 3 manieren waarop je bekende handelingen tot een bijzonder ritueel kunt maken.

1. Versieren van de kerstboom

Je kunt een ritueel maken van het versieren van je kerstboom door je te realiseren dat jouw Germaanse voorouders deze zagen als de drager van de ‘boomgeest’. Ze eerden de enige boom die groen bleef in de winter met versieringen, vaak appels en slingers, als dank voor de vruchtbaarheid die steeds weer terugkeert. Als je dan toch je kerstboom versiert, dan kan je dat net zo goed doen met de intentie dat je dankbaar bent voor alle vruchten die je al geplukt hebt in 2020. En natuurlijk voor de vruchten die het komende jaar weer brengt.

2. Het openen van cadeaus

De cadeaus die onder de kerstboom liggen, waren oorspronkelijk offers die in dankbaarheid gebracht werden. Neem je cadeaus dit jaar met grote aandacht en dankbaarheid in ontvangst, en je hebt een ritueel gemaakt van een handeling die vaak snel en onbewust wordt gedaan.

3. Het aansteken van een kaars

Als je bij het aansteken van een kaars bewust stilstaat bij het licht binnenin en buiten jou, dan heb je de ‘Christus’ in jou geëerd. Dat is je wakkere bewustzijn. Het is misschien leuk om te weten dat onze pijnappelklier een stofje vrijgeeft zodra we in deze wakkere bewustzijnsstaat komen. De oude Grieken noemden dat stofje ‘Christos’. De zilveren dennenappels in de kerstboom verwijzen naar deze wakkere pijnappelklier.

De sjamanistische wortels van onze tradities

Als je goed oplet zie je overal verwijzingen naar de sjamanistische oergrond van onze tradities. De olijke dikzak met zijn vliegende rendieren die we kennen als de ‘kerstman’, komt oorspronkelijk uit Finland. Daar hoeden nomadische herders al eeuwen hun rendieren op de toendra’s. Nu hebben rendieren af en toe kennelijk zin in een verzetje, en dan eten ze vliegenzwam om in andere sferen te verkeren. De nomaden hebben zo deze kleurrijke boleet ontdekt als een poort naar andere dimensies. De rood-witte outfit van de beste man verwijst naar deze zwam. En we weten nu ook hoe Rudolf vliegen kan en waar hij zijn rode neus vandaan haalt…

Dankbaarheid

rituelen, sjamanen, dankbaarheidOok al zit je gezellig in Nederland anno 2020 met je familie en vrienden Kerst te vieren, je bent toch verbonden met de tradities van je voorouders. De rituelen liggen de komende weken voor het oprapen. Het enige dat je nodig hebt is een positieve intentie en een portie oprechte dankbaarheid. Wij mogen binnen ons werk gebruik maken van natuurlijke poorten, die ook door onze voorouders benut werden. De poort van dromen is magisch, de poort van dieren is liefdevol. De opening die planten bieden is wonderlijk en de poort van onze eigen schaduw is confronterend. Maar al deze poorten leiden naar één kern… dankbaarheid. Als je wetenschappelijk onderzoek, religieuze tradities of oude Vedische geschriften raadpleegt dan kom je steeds dankbaarheid als krachtbron tegen. Het is niet zo dat gelukkige mensen dankbaar zijn, maar dat de dankbaren gelukkig zijn.

Voor alles dankbaar

Daarom hebben wij het boekje ‘Voor alles dankbaar’ geschreven, met daarin een oer-dankzegging. We brengen vlak voor deze kerst ook een dankbaarheidsdagboek uit, dat je iedere dag kunt invullen. Er zijn daarin 6 persoonlijke rituelen opgenomen, passend bij de elementen en makkelijk te verwerken in je dagelijkse leven. Speciaal voor jou als Holistik-lezer ontvang je 10% korting met code dankbaar op beide boeken in een geschenkpakket. Wij wensen je een mooi lichtfeest toe.’ Wil je hier meer over lezen? Meld je dan aan voor Sara en Sven’s magazine wolfflow of volg ze via Instagram.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.