Rens Kroes: over selfcare in de praktijk en waarom dit zo belangrijk is

Heart + Soul
rens kroes, lifestyle guide boek
karlijn visser

Karlijn Visser
20.11.2018

Rens Kroes heeft inmiddels al vier boeken op haar naam staan. De eerste drie stonden vooral bomvol met gezonde kookinspiratie. Haar laatste boek is breder. Rens wilde meer vertellen over haar holistische levensfilosofie en de roots van haar filosofie: het Friese platteland. Want je kunt nog zo gezond eten, als je stress hebt dan neem je de voedingsstoffen niet goed op. Precies met dit soort topics hielp ze haar cliënten als lifestyle coach en nu was het tijd om alles op te schrijven in Rens – Mijn Lifestyle Guide. Wij spraken Rens over het belang van selfcare, sustainability en hoe we liefde aan Moeder Aarde terug kunnen geven.

Rens Kroes: over selfcare in de praktijk en waarom dit zo belangrijk is

Rens: Toen ik mijn eerste boek uitbracht, had ik nooit gedacht dat het met zo’n vaart zou lopen. In Nederland alleen al heb ik van ‘Powerfood’ 180.000 exemplaren verkocht, dat is echt waanzinnig veel. Op dat moment dacht ik al: mensen maken mijn recepten, maar ze kennen me niet. Daarom zie ik Rens – Mijn Lifestyle Guide eigenlijk een beetje als boek ‘0’, het begin van alles. Het is een soort werkboek. Ook al focust het op mij, het is er voor iedereen die geïnspireerd wil worden om bewuster te leven. Ik heb bovendien goed opgelet dat mensen niet het gevoel krijgen dat zij volgens deze levensstijl móeten leven. Het draait vooral om inspiratie.

Wat hoop je mensen mee te geven aan het eind van je boek?

Rens Kroes, lifestyle guide, boekRens: Door even stil te staan bij wie je bent en wat je doet. Ik wil mensen laten nadenken over hun plek op aarde, hun doelen en hun keuzes. Ik ga je niet vertellen wat je moet eten of doen. Elk lichaam is anders, elk mens is anders. Het is juist belangrijk om helemaal zelf te bepalen hoe je je leven leeft. En om dat te kunnen doen, is het key om goed naar jezelf te luisteren. Ik geef in mijn nieuwe boek suggesties om dat te doen en heb mogelijke vervolgstappen opgeschreven. Je kúnt het boek in één keer lezen, maar dat hoeft niet. Je mag het zelfs van achter naar voren lezen als je wilt. Belangrijk is dat je er voor jezelf uithaalt waar jij op dit moment behoefte aan hebt.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Waarom is selfcare nu belangrijker dan ooit? 

Rens: Omdat we in een maatschappij leven waar we van alles moeten en dus de druk enorm hoog ligt. We streven vaak naar een leven wat ons uiteindelijk helemaal niet gelukkig maakt, maar waar we door de maatschappij naartoe worden “gedrukt”. Daardoor vergeten we om in het moment te leven, stil te staan bij wat we echt willen. En om ons bewust te zijn van onze gedachten, om te ontspannen, onszelf te verwennen door het huis op te ruimen, zodat er ruimte in het hoofd gecreëerd kan worden. Om juist wat mooie edelstenen voor onszelf te kopen. Ik geloof dat als je voor jezelf zorgt je ook beter kan genieten van het leven én beter voor anderen kan zorgen. Ook voor Moeder Aarde. We zijn naar mijn mening te veel buiten onszelf opzoek. We mogen meer kijken naar wat er binnenin al is. Wat maakt JOU gelukkig?

rens kroes, lifestyle guide boek

Op welke selfcare remedies val je zelf vaak terug?

Rens: Ik heb er best veel in mijn boek staan. Op bepaalde momenten werken sommige tips beter dan anderen. Wat ik het liefste doe, is mijn intenties iedere maand tijdens nieuwe maan opschrijven. Zo blijf ik gefocust want dat is lastig als je twee bedrijven runt (renskroes.com & powerfoodiesmarket.com). Selfcare pas ik dagelijks zo vaak mogelijk toe, door me zoveel mogelijk bewust te zijn van mijn gedachten en zoveel mogelijk positief te denken. Zondagen zijn écht mijn selfcare dagen; ik prep altijd lekker veel eten zoals soepen, bananenbroodjes & koekjes voor de aankomende week. Superhandig en het geeft me veel rust als dit gedaan is. In de avond neem ik altijd een voetenbadje met Epsom/bitter zout en doe ik een gezichtsmasker op (zelfgemaakt of gekocht). Altijd natuurlijk, uiteraard!

Wat betekent de relatie met Moeder Aarde voor jou?

Rens: Goed voor jezelf, de medemens maar ook de rest van de natuur zorgen. Wij zijn allemaal één geheel en daar moeten we goed op passen.

Met welke dingen doe je de aarde een groot plezier?

Rens: Minder vliegen (aaai, daar heb ik moeite mee), zoveel mogelijk plantaardig eten en positief denken. Een groot hart is het belangrijkste. De aarde heeft LIEFDE nodig.

Wil je nog een wijze raad mee geven?

Rens: Wees bewust, niet te streng voor jezelf en volg je hart. Het leven is te kort om niet te genieten. Blijf niet in die vicieuze cirkel hangen, ga uit je comfort zone en doe de dingen waar je altijd van hebt gedroomd. Rens Kroes, Mijn Lifestyle Guide, €20 via Bol.com. Kijk voor meer info over Rens op renskroes.com of volg haar via @renskroes op Instagram. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Liselose Chevalier

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link