We hebben allemaal onze unieke thema’s aan te kijken in verbinding met een romantische partner. Toch zien relatietherapeuten vaak universele vraagstukken terug in hun praktijk. Zeker als het gaat om de problemen waar mannen mee worstelen. Coach Dennis Buist vertelt hieronder op basis van zijn praktijkervaring welke thema’s er voor mannen vaak spelen in een intieme relatie. Zondagavond 15 september geeft hij een webinar voor Holistik over relatieproblematiek. Iets voor jou? Via deze link bestel je een ticket.
Dit zijn de 3 meest voorkomende problemen bij mannen in relaties
Je gevoel is een belangrijk signaalsysteem. Het vertelt je van alles over hoe je gebeurtenissen ervaart en geeft je heilzame signalen over hoe het met je gaat.
1. Ratio wint het van voelen
Voor mannen lijkt het lastiger om met hun gevoel in contact te komen dan voor vrouwen. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo ligt er bij mannen doorgaans meer taboe op voelen en emoties uiten. Daarbij hebben jongens het vaak ook nooit geleerd van hun vader: voorgaande generaties stonden nog minder in contact met hun gevoelswereld. Daarnaast lijken er ook (wetenschappelijk bewezen) verschillen in temperament te zijn tussen mannen en vrouwen.
Upcoming webinar
Relatietherapie
Dit zijn de meest voorkomende problemen en zo los je ze op
Datum: zondag 15 September 2024Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 17,95
JA, IK BEN ERBIJ!
Stem van je gevoel
Vraag ik in mijn praktijk aan een man ‘wat zijn gevoel hierbij is?’, dan zie ik hem snel afdwalen en in het hoofd schieten om over het antwoord na te denken. De waardevolle informatie die in het lichaam besloten ligt lijkt afgesloten te zijn voor hem. Voor veel mannen is het een grote eerste stap om waar te nemen dat er überhaupt gevoel is. Als ik iemand meeneem in een oefening om het rationele brein te omzeilen, ontstaat er eerst verwarring bij gevoelens. Deze kunnen namelijk lijnrecht tegenover de stem van de ratio staan. Het gevoel zegt bijvoorbeeld: Ik ben eigenlijk echt heel erg moe. Het hoofd zegt: Stel je niet zo aan, je bent nog jong en anderen werken nog veel harder. Of het gevoel zegt: Die baan vind ik eigenlijk niet leuk. En het hoofd zegt: Financieel gezien is dit echt de een unieke kans. Een groot aantal mannen negeren de gevoelsstem grotendeels of soms volledig, terwijl er vaak hele belangrijke informatie in deze bron verscholen ligt.
2. Emoties niet kunnen waarnemen bij partner
In een relatie kunnen deze problemen verschillende uitingen en gevolgen hebben. Een man die zijn eigen gevoel niet kan waarnemen, kan ook het gevoel van zijn partner niet zien. Daardoor praten partners volledig langs elkaar heen en voelen beide zich niet gezien en begrepen. Ten tweede gaan mannen die hun gevoel weg rationaliseren vaker over hun eigen grenzen en zijn ze erg streng voor zichzelf. Diezelfde strengheid projecteren ze vervolgens op hun partner. Zeker als de partner het vermogen heeft om meer te kunnen voelen, kan dat voor conflict en onbegrip zorgen. Voor mannen is het vaak een verrijking om meer in contact te komen met hun gevoel.
3. Angst voor emotionele verbinding
We beginnen allemaal als een klein babyt’je met een open hart en armen. Mannen ook. Maar het is mijn ervaring dat mannen eerder ‘op slot’ gaan dan vrouwen. Mannen worden als ze opgroeien eerder geconfronteerd met beperkende ideeën over mannelijkheid: mannen huilen niet, stellen zich niet aan en moeten altijd sterk zijn. Ook worden mannen in hun opvoeding vaak harder fysiek aangepakt. Op kwetsbare momenten waarin ze juist willen verbinden, wordt eigenlijk gezegd dat dit gedrag niet goed is. Dit doet veel pijn. Er worden dan vaak onbewust tal van overlevingsmechanismen ontwikkeld, waardoor dat open hart een stukje verder sluit. Een poging van jouw systeem om je te beschermen tegen dit soort pijnlijke ervaringen in de toekomst.
Kom je nu op latere leeftijd een leuke potentiële partner tegen, dan kan het gebeuren dat de oude pijn van het jonge jongetje naar boven komt als jij je emotioneel wil verbinden. Het gebeurt regelmatig dat mannen deze oude angst, weerstand of spanning niet goed kunnen duiden als pijn, afkomstig van hun jongere versie. Ze denken dat het niet goed voelt om dichterbij te komen en dat de relatie het niet voor ze is. Terwijl deze weerstand soms helemaal niets met het hier en nu te maken heeft. In potentie hele leuke koppels redden het dan om die reden niet. Wat helpt is een spotlight op je jeugd en opvoeding zetten, om te kijken wat er allemaal in je rugzak zit. Ik raad iedereen het boek ‘De Fontein: Vind je plek’ van Els van Steijn aan. Daarmee onderzoek je de basis-dynamieken die voortkomen vanuit een familiesysteem en weet je welke op jou van toepassing zijn. In het webinar op 15 september ga ik verder in op deze basis-dynamieken.
Upcoming webinar
Relatietherapie
Dit zijn de meest voorkomende problemen en zo los je ze op
Datum: zondag 15 September 2024Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: € 17,95
JA, IK BEN ERBIJ!