Reistrends 2020: dit is waar we het meeste naar snakken (en déze landen staan bovenaan de bucketlist)

Wonderful World
reistrends 2020

Je kunt de klok er op gelijk zetten: medio januari boeken we massaal onze vakanties. Een mooi moment om te zien waar we als samenleving het meeste naar snakken. RiksjaTravel – een reisorganisatie voor verre reizen die de wereld een beetje mooier wil maken – deed onderzoek en zette de trends voor 2020 op een rij. En wat blijkt? Komend jaar reizen we bewuster dan ooit en kiezen we vaker voor natuurbestemmingen. Ook hechten we waarde aan contact met de locals en trekken we er met de hele familie op uit. Qua reisbestemming scoorden Jordanië, Tanzania en Lapland het hoogst.

Reistrends 2020: dit is waar we het meeste naar snakken

Reistrends zeggen meer over een samenleving dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is een afspiegeling van waar we als samenleving waarde aan hechten, waar we van dromen én waar we voor staan. Kijk maar eens naar de 4 belangrijkste reistrends van 2020.

Trend 1. Go green or stay home

Paspoortstempels zijn niet zonder milieuconsequenties, dat besef dringt bij steeds meer mensen door. In 2020 reizen we voor de mooie ervaring die het ons brengt, maar dan wél graag op een verantwoorde wijze door iets teruggeven aan de bevolking en de natuur die we bezoeken. Gelukkig zijn er nog veel manieren om, ondanks die vliegreis, de vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. Denk aan: rechtstreeks vliegen, kiezen voor een grote reis in plaats van meerdere kleine tripjes per jaar en op de plaats van bestemming reizen met openbaar vervoer. Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om je footprint te compenseren. Via Treesforall kun je zelf makkelijk jouw CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten. Bij Riksja Travel worden, in samenwerking met South Pole Group, álle reizen 100 procent gecompenseerd. Bijvoorbeeld door de bevolking in Kenia en India te voorzien van energiezuinige kookstellen.

Trend 2. Avontuur en ongerepte natuur

Op vakantie worden we steeds minder graag bestempeld als toerist. Liever zien we onszelf als nieuwsgierige reiziger. Of nog beter: avontuurlijke globetrotter. We zoeken naar originele en avontuurlijke bestemmingen die door het massatoerisme nog niet zijn ontdekt (lees: waar je niet in de rij met toeristen hoeft te staan om een foto te mogen maken vanaf dat net beklommen uitzichtpunt). Off the beaten tracks dus. We gaan op vakantie wat meer offline, willen échte ervaringen en vooral: de ongerepte natuur in. Bestemmingen waar we voor 10 dagen al een avontuur kunnen beleven, zoals Jordanië en Lapland, vinden we heel aantrekkelijk. Nieuwe bucketlist-ervaringen zijn bijvoorbeeld slapen op een onbewoond eilandinto the wild in Canada of overnachten in de woestijn van Jordanië.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Trend 3. Lokale ontmoetingen

We willen steeds meer persoonlijke reizen. Met een flinke dosis authenticiteit en écht lokaal contact. Want dat lokaal sociale aspect van de reis transformeert de vakantie naar een ervaring om nooit te vergeten. Maar er is meer. Zo kent de Canadees- Amerikaanse psycholoog Steven Pinker een groot belang toe aan reizen en het sociale contact dat hierdoor ontstaat tussen verschillende culturen. In zijn boek Enlightment now benoemt hij drie oorzaken voor wat hij de ‘lange vrede’ noemt (daling aantal oorlogen, moorden en geweldsincidenten in de afgelopen 70 jaar), namelijk: geletterdheid, globalisering én reizen. Het in aanraking komen met andere culturen zorgt namelijk voor een grote dosis empathie voor andere bevolkingen en hun cultuur.

Trend 4. Dag generatiekloof

Verre reizen maken met het gezin groeit sterk. Steeds meer mensen nemen hun kinderen mee om hen een stuk van de wereld te laten zien. Er wordt tegenwoordig ook niet meer vreemd opgekeken wanneer je bij het kerstdiner vertelt dat je dit jaar de kids meeneemt naar Costa Rica. Daarbij: opa en oma reizen steeds vaker mee. De multi generatie-reis is daarmee een nieuwe trend. Hoe gezellig?! De meest populaire bestemmingen voor gezinnen zijn Amerika, Thailand en Zuid-Afrika. Maar liefst 51 procent van de Amerika-boekingen is afkomstig van families. Deze drie landen zijn in trek omdat ze voor alle leeftijden behapbaar zijn om te verkennen en bieden bovendien een combi van strand, cultuur en natuur. Voor elke generatie wat wils dus.

Deze 3 landen zijn de ‘new kids on the block’ in 2020

Op basis van stijgers en dalers in aanvragen en boekingen heeft Riksja Travel de interessegebieden geanalyseerd. Daaruit rolden de volgende drie meest opkomende bestemmingen voor 2020: Jordanië, Tanzania en Lapland.

1) Jordanië – Dit land ging lang gebukt onder onveiligheid en onrust, maar wordt tegenwoordig door veel mensen ontdekt. Logisch, want de landschappen, cultuur en het heerlijke eten zullen je allemaal positief verrassen.

2) Tanzania – Woorden schieten tekort voor Tanzania. Van de hoogste berg tot het diepste meer en de meeste wilde dieren per vierkante meter; dit land biedt alles voor een groot wildlife avontuur.

3) Lapland – We zijn met z’n allen steeds meer op zoek naar rust en reinheid, ook tijdens de vakantie. Gelukkig is er Lapland. De eindeloze berkenbossen en eenzame meren hebben een bewezen heilzame werking en brengen zelfs de meest onrustige geest tot rust.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Riksja Travel. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie en wil je weten hoe wij een eerlijke boterham verdienen met Holistik? Lees dan vooral dit artikel.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link