PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Reistrend: maak eens een spirituele stedentrip

Travel
spirituele stedentrip

Vlakbij huis is een bijzondere spirituele plek te vinden die alles in zich heeft voor een moderne pelgrimage. Net over de grens bij het drielandenpunt vind je de Duitse stad Aken. Alleen de vele gele nummerborden herinneren je er hier nog aan dat je maar een paar kilometer van Nederland verwijderd bent. Je voelt je hier dan ook makkelijk een paar dagen echt in het buitenland.

Reistrend: maak een spirituele stedentrip

Het meest opvallende bouwwerk in dit heuvelachtige stadje is de Akener Dom. Sinds de Middeleeuwen is het een van de belangrijkste christelijke pelgrimsplekken. Hoewel het voor veel Nederlanders een behoorlijk onbekende stad is, beweren de stadsbrochures dat de Akener Dom als bedevaart plek op gelijke hoogte staat met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. De kerk is gebouwd rond 800 als hofkerk van Karel de Grote en heeft dienst gedaan als godshuis van koningen, koninginnen en bisschoppen. Tussen 963 en 1531 zijn hier niet minder dan dertig koningen en twaalf koninginnen gekroond (en/of hebben er hun heilige sacramenten mogen ontvangen). Je kunt je voorstellen dat zo veel high(est) end ceremonies hun weerslag hebben op het interieur van dit heiligdom. Het bouwwerk is dan ook ingericht met een nogal groot gevoel voor theater.

Rustgevende werking

Neem eens rustig plaats bij het Gnadenbild. Dit is een veertiende-eeuws beeld van Maria met Kind dat een bijzondere serene rust uitstraalt. Of zou dat komende door de (2500 m2!) indrukwekkende Byzantijnse mozaïeken rondom? Boven je hangt in ieder geval een Barbarossa kroonluchter uit 1165 als een soort aureool over de bezoekers. Het is de zwaarste kroonluchter van Europa, en tijdens de Kerstmis branden er echte kaarsen in. Of het de discrete afmetingen zijn, het smaakvolle kleurgebruik, de kunst, de locatie, of de rijke geschiedenis, de Dom van Aken heeft op veel mensen een opvallend rustgevende werking. Inspirerend ook. Hier komen jaarlijks duizenden pelgrims naartoe. Maar je ziet ook regelmatig gewoon moeders met bugaboo’s, studenten, verliefde stelletjes of shoppende vriendinnen naar binnen schieten om snel even een kaarsje voor iemand op te steken.

Mierzoet

De mix van toegankelijkheid en theater maakt namelijk dat de Dom ook voor de minder devote bezoekers  indrukwekkend kan zijn. Dat er buiten op elke hoek van het plein de beroemde Aachener Printen lonken kan alleen maar in het voordeel werken. Deze mierzoete soort taaitaai-koeken zijn de trots van de stad en wereldberoemd in Duitsland. Het lekkerst en meest charmant verpakt zijn die van Nobis, op Münsterplatz 3.

Fijne spa

Vlakbij de ingang van de Dom vind je ook een charmant winkeltje met mineralen en edelstenen (Meilen Stein, Fischmarkt 8). De vriendelijke eigenaresse helpt je graag bij het zoeken van een passend aandenken aan je ‘bedevaart’. Wat je persoonlijke geestelijke ervaringen ook geweest zijn in de Akener Dom, je kunt ze nog dieper op je in laten werken door vervolgens een paar uurtjes te kuren in Carolus Thermen. Deze uitgebreide spa heeft alles om de body/mind-connectie volledig te herstellen, en naast het geestelijke ook je lichaam te gunnen wat het nodig heeft.

Ministadje

Heel hip & happening is Aken misschien niet, maar als technische studentenstad trekt het meer en meer de aandacht van high tech start-ups. Op een van de vele terrassen zou je dus zomaar in gesprek kunnen raken met de nieuwe Steve Jobs. Het is juist de combinatie van hardcore katholicisme, spiritualiteit, innoverende techniek, natuurschoon en ontspanning die van dit ministadje een interessante bestemming maakt voor een kort en goedkoop(!) stedentripje.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.