Recept: asperges uit de oven met vegan hollandaise van Bij de Tuinman

Recipes
asperges, recept, vegan, bij de tuinman, de hoorneboeg
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
25.06.2020

Bij de Tuinman is het vegetarische restaurant op De Hoorneboeg in Hilversum. Deze buitenplaats voor persoonlijke ontwikkeling is een absolute aanrader om eens te bezoeken. In het weekend kun je er terecht voor een fijne wandeling met een lekkere lunch na afloop. Of wat te denken van een yoga retreat? Doordeweeks staan er voornamelijk trainingen op het programma. Uiteraard wordt de smaakvolle catering dan verzorgd door het team van Bij de Tuinman. De gerechten die je hier op de kaart vindt zijn door de groentes zelf geïnspireerd; afkomstig uit eigen moestuin en van boerderijen en leveranciers uit de buurt. Nu het nog net kan (traditiegetrouw worden rond Sint Jan, 24 juni, de laatste asperges getrokken) komt dit heerlijke vegan asperge recept vast van pas. Het is ontwikkeld door chef en mede-eigenaar van Bij de Tuinman Kevin Mc Mulkin.  

Recept: asperges uit de oven met vegan hollandaise van Bij de Tuinman

Kevin: ‘Dit gerecht is seizoensgebonden, want witte asperges zijn maar kort verkrijgbaar. Gelukkig is het ook lekker met groene asperges of andere knapperige groente; het liefst zo vers mogelijk natuurlijk. Ik gebruik in dit geval kropsla en jonge bosknoflook, omdat die toevallig nu konden worden geoogst. Maar een andere soort sla, of raapstelen, kan ook prima. Als je geen jonge bosknoflook kunt vinden, vervang deze dan met sjalotjes’. Asperges hebben veel gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende stoffen en verschillende soorten vitamines waaronder vitamine K (goed voor de bloedstolling), C, B1 en B2 (belangrijk voor de stofwisseling) en vitamine E. Ook zouden asperges helpen tegen duizeligheid, nierproblemen en hartkwalen en last but not least: een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Food Science ontdekte dat de mineralen en aminozuren in asperges je kater kunnen verlichten. Daarnaast beschermen ze je levercellen tegen de gifstoffen uit alcohol. Geen slecht idee dus om nog even flink te profiteren van de witte asperges die nu nog verkrijgbaar zijn’.

Ingrediënten voor 4 personen:

Groente

  • 1,6 kg witte asperges
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 kropsla
  • 2 romaine sla
  • 1 bosje radijs

Voor de Vegan Hollandaise

  • Cashewnoten 250 gram
  • Citroensap 1 uitgeknepen (bio) citroen
  • Mosterd 1 eetlepel
  • Appelciderazijn 1 eetlepel
  • Edelgist 15 gram
  • Water 175 ml

Voor de Granola: 

  • Olijfolie 50 ml
  • Grove mosterd 1 eetlepel
  • Agavesiroop 1⁄2 eetlepel
  • Roggevlokken 50 gram
  • Hazelnoot 25 gram
  • Boekweit 20 gram
  • Zonnebloempitten 20 gram

Voor de Vinaigrette:

  • Lichte miso 1 eetlepel
  • Koolzaadolie 4 dl
  • Jonge bosknoflook 8 stengels

Bereiding: asperges uit de oven met vegan hollandaise

asperges, recept, vegan, bij de tuinman, de hoorneboeg

1. Asperges
Snij de houtige onderkant van de asperge en schil vanaf een paar centimeter van de kop. Hussel de geschilde asperges met olijfolie en wat peper en zout. Leg ze met tussenruimte op de bakplaat en bak de asperges op 180c in 20 – 25 minuten zacht, tot ze beginnen te bruinen. Test met een mesje om te checken of ze beetgaar zijn. Dek voor gelijkmatige garing de asperges het eerste kwartier af met aluminiumfolie.
2. Gegrilde Romaine sla (little gem)
Snij de Romaine sla over de lengte door midden en grill op een droge grillpan of gewone pan de snijzijde tot deze bruin is.
3. Stamppot
Schil de aardappels en kook in water met zout (mag zo zout zijn als de zee), voeg er ook een paar blaadjes laurier aan toe. Wanneer de aardappels uit elkaar vallen, afgieten, iets van het vocht bewaren en de laurier verwijderen. Stamp de aardappels en gebruik het overgehouden vocht om de puree mooi smeuïg te maken. Snij de sla in dunne repen en meng door de nog warme stamppot. Maak op smaak met zout en peper.
4. Vegan hollandaise
Week de cashewnoten minimaal 1 uur in water. Doe alle ingrediënten in een blender of een keukenmachine en draai tot er een gladde saus ontstaat. Verwarm de saus au bain marie terwijl je constant klopt. Na een aantal minuten wordt de saus dikker. Blijf kloppen tot je een je een lobbige saus hebt, denk yoghurt.
5. Granola
Meng de droge en de natte ingrediënten in twee aperte kommen en meng ze vervolgens met elkaar, leg de granola op een bakplaat en rooster op 180 graden voor 20 minuten. Tussendoor een aantal keer goed omscheppen.
6. Vinaigrette van koolzaadolie en miso met jonge bosknoflook
Snij het groene deel van de bosknoflook af, dit gebruik je niet. Snij de rest van de knoflook fijn. Verwarm de koolzaadolie in een steelpan, zodra de olie warm genoeg is voeg je de bosknoflook toe. De olie niet laten walmen. Laat de bosknoflook langzaam konfijten in de olie. De bosknoflook mag echt boterzacht worden, dit duurt zeker 10 minuten. Als de bosknoflook klaar is voeg je de miso toe aan de nog warme olie, al roerend goed laten oplossen. Serveer de vinaigrette lauwwarm.
7. Maak van je bord een feestje
De stamppot is een mooie bodem, gedecoreerd met de gegrilde little gem en asperges (of andere groentes), maak af met de vegan hollandaise en de vinaigrette en gebruik de hartige granola als confetti op dit feestje op je bord. Eventueel kun je nog wat verse kruiden gebruiken voor de finishing touch. Eet smakelijk! Kijk hier voor meer info over eten Bij de Tuinman en De Hoorneboeg. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link