Klassiek kerstrecept met een vega twist: Wellington met zoete aardappel en geitenkaas

Hoofdgerechten
wellington
wellington


13.12.2019

“It’s the most wonderful time of the year”, klinkt het aan alle kanten. Samen zijn met vrienden en familie, warme chocolademelk drinken bij de open haard, kaarsjes aan… wij zijn er helemaal klaar voor. Maar kerst komt vaak ook met een dosis stress. Zeker als het kerstdiner dit jaar bij jou thuis plaatsvindt. Maar geen paniek, wij vonden het perfecte recept voor jou! Met deze Vega Wellington steek je dit klassieke kerstrecept in een vegetarisch jasje. Reken maar dat dit de ster wordt van het kerstdiner.

Klassiek kerstrecept met een twist: Vega Wellington

Dit jaar zetten we het liefst ultieme klassiekers op tafel. Een keuken die zich vult met de lekkerste geuren die herinneringen oproepen aan ‘toen’ geeft ons toch dat warme kerstgevoel. Maar… sommige tradities zijn aan verandering toe. Uit onderzoek van Albert Heijn blijkt dat Nederlanders graag een persoonlijke twist geven aan een gerecht. 62 procent van alle Nederlanders vindt het leuk om klassieke kerstgerechten zelf een beetje aan te passen. Ruim de helft experimenteert er vrolijk op los in de keuken en zet moderne varianten van klassieke kerstgerechten op tafel (53%). Zo serveren wij dit jaar een vegetarische variant van een klassieke Christmas Favourite op het menu.

Kerstcadeau verpakt in bladerdeeg

aardappelDeze Vega Wellington die we vonden in de dubbeldikke kersteditie van Allerhande is het ultieme voorbeeld van een gerecht met zo’n fijne twist. Het is een feestgerecht to the max en ideaal voor een groot gezelschap. Als je ‘m aansnijdt is het net alsof je een kerstcadeau openmaakt. Door de combinatie van de prachtige, paarse aardappelen (ube-aardappelen) met de hartige geitenkaas, tomaatjes en de zachte saliesmaak is het een lust voor zowel mond als ogen. Wij kunnen er in ieder geval niet genoeg van krijgen!

Deze ingrediënten heb je nodig

Voor 8 personen. Bereiding: 30 min. Oventijd: 35 min.

  • 750 g zoete aardappelen
  • 500 g ube-aardappelen (paarse, zoete aardappelen)
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 25 g verse bieslook
  • 1 citroen
  • 100 g semi-gedroogde cherrytomaatjes
  • 50 g gerookte amandelen
  • 2 tl gedroogde salie
  • 270 g vers bladerdeeg
  • 1 middelgroot ei
  • bakpapier
  • bakkwast

Zo maak je de Vega Wellington

  • Verhit de oven voor op 200 °C. Prik met een vork rondom gaatjes in de zoete en ube-aardappelen, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in het midden van de oven (afhankelijk van de dikte) in 35-40 min. gaar. Neem uit de oven, halveer de aardappelen in de lengte en laat 15 min. afkoelen.
  • Verkruimel ondertussen de geitenkaas, snijd de bieslook fijn, boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de semi-gedroogde cherrytomaten in stukjes en hak de amandelen grof.
  • Verwijder de schil van de zoete aardappel. Meng met een vork het oranje vruchtvlees met de bieslook, peper en zout tot een puree. Verwijder ook de schil van de ube-aardappelen en meng het paarse vruchtvlees met de salie, het citroenrasp, peper en zout tot een puree.
  • Leg het bladerdeeg met het bakpapier op de bakplaat. Verdeel de helft van de zoete-aardappelpuree in de lengte over de onderste helft van het bladerdeeg. Zorg dat het mengsel overal even hoog is. Laat de randen vrij. Verdeel de helft van de tomaten en de helft van de geitenkaas gelijkmatig over de puree. Verdeel daarover de ube-puree, de rest van de tomaten, geitenkaas en de rest van de zoete-aardappelpuree.
  • Vouw het deeg over het aardappel- mengsel heen dicht en druk de randen rondom aan met een vork. Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier los en bestrijk met de bakkwast de bovenkant en zijkanten van het deeg met het ei. Bak de vega Wellington in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Bestrooi met de amandelen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link