Showstopper voor Sinterklaasavond: glutenvrije pepernotentaart

Food
Pepernoten taart

Nog een paar nachtjes slapen en in heel Nederland klinkt het getrappel van hoeven op de daken. Sinterklaasavond vieren wij dit jaar met een échte showstopper: een glutenvrije pepernotentaart. Het recept kregen we van Marike Bol, expert op het gebied van glutenvrij bakken.

Sinterklaas recept: glutenvrije pepernotentaart

Het kan niet anders of met deze pepernotentaart steel je op 5 december de show. Stel je eens voor! Een krokante speculaas-koekbodem gevolgd door een romige vanille vulling afgetopt met overheerlijke zelfgemaakte kruidnootjes en een swirl van pure chocolade. Het recept kregen we van Marike Bol. Marike is founder van OH MY PIE! en een ware ster in glutenvrij bakken. Ze schreef er zelfs een boek over: In Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten! Wil je meer weten over glutenvrij bakken en bijzondere meelsoorten? Lees dan ook vooral dit artikel.

Ingrediënten voor het speculaasdeeg:

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g rijst- of glutenvrij havermeel
  • 60 g kokosbloesemsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 5 el kokosolie
  • 3 el amandelmelk
  • snufje zout

 Ingredienten voor de vulling:

  • 800 g kokosyoghurt of andere (plantaardige) yoghurt of kwark
  • 8 blaadjes gelatine of 4 g agar agar
  • 3 a 5 el honing- of agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract

Garnering:

  • 50 gr pure chocolade1 tl kokosolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm en een bakplaat met bakpapier. Vet vervolgens de randen van de springvorm in zodat de bodem niet blijft plakken. Springvormadvies: Ik heb hiervoor de 18 cm gebruikt.
  2. Als tweede gaan we aan de slag met het maken van het speculaasdeeg. Meng  hiervoor alle droge ingrediënten in een kom.
  3. Voeg vervolgens de kokosolie en de amandelmelk hieraan toe. Als het goed is kun je nu een mooie bal van het deeg vormen. Is het mengsel nog te droog en korrelig? Voeg dan een klein beetje amandelmelk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra amandelmeel toe.
  4. Druk de helft van het deeg plat op de bodem van de springvorm zodat er een egaal tapijtje ontstaat.
  5. Maak kleine balletjes van de rest van het deeg en leg deze stuk voor stuk, met ongeveer een vinger ruimte ertussen, op de bakplaat. Zet de bakvorm en de kruidnoten zo’n 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de bodem afkoelen en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
  7. Doe het yoghurtmengsel samen met de vanille en het zoetmiddel in een mengkom en mix het mengsel door elkaar. Proef even of jouw fluwelen goedje op smaak is.
  8. Gebruik je gelatine? Week de gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 10.
  9. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  10. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens het mengsel in de taartvorm, wanneer de bodem goed is afgekoeld.
  11. Maak de bovenlaag glad met de onderkant van een lepel en zet de taartvorm een paar uur in de koelkast. Wil je een optimaal resultaat? Laat de taart dan een nachtje rusten in de koelkast, de smaken zullen dan het beste tot hun recht komen.
  12. Top de taart af met de kruidnoten en smelt ondertussen de chocolade samen met de kokosolie in een pannetje. Blijf ondertussen goed roeren. Wanneer het mengsel vloeibaar is kun je de chocoladesaus over de taart heen drizzelen voor een fantastisch eindresultaat! Geniet ervan!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen