Recept: warme salade van gebakken rabarber, feta, rode biet en platbrood

Food
rabarber feta
karlijn visser

Karlijn Visser
12.03.2019

Het is bijna lente en dat betekent dat we weer ongegeneerd konijnenvoer mogen gaan consumeren, lees: salades! Wij kregen onlangs een prachtig kookboek toegestuurd: Super Salade van Kat Mead. Hierin staan maar liefst 60 grote maaltijdsalades uitgewerkt, waaronder veel vegetarische en veganistische varianten. De vrolijke warme salade met gebakken feta, rabarber en rode biet sprong er voor ons meteen uit. Enjoy! 

Recept: warme salade van gebakken rabarber, feta, rode biet en platbrood

Kat” “Dit recept staat in het ‘lente hoofdstuk’ van Super Salade, omdat het lekker smaakt met de eerste prachtige rozerode rabarberstengels. Deze salade combineert een aantal ingrediënten die je zelf misschien nooit bij elkaar had gebracht, maar trust me: ze gaan echt goed samen. Zelf platbrood maken is heel eenvoudig, maar je kunt het ook kant-en-klaar kopen om het jezelf makkelijk te maken”.

Ingrediënten

      • 200 g rabarber, in stukjes van 2 cm
      • 2 x 200 g feta (pakje)
      • 120 g rode biet, geschild en in partjes
      • 60 ml vloeibare honing
      • 1 eetlepel olijfolie
      • Handje tijmtakjes
      • 1 theelepel chilivlokken
      • 150 g gemengde sla
      • 50 g geschaafde amandelen, geroosterd
      • 100 g walnoten, geroosterd
      • Versgemalen zwarte peper

Voor het platbrood

      • 180 g bloem
      • 80-100 ml water, op kamertemperatuur
      • Olijfolie, voor het invetten
      • Zeezout

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Voor de dressing

      • Bakvocht van de rode bieten en feta
      • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
      • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor het serveren

      • Extra vergine olijfolie
      • Versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

super salade, kat mead, recept1. Verwarm de oven voor tot 200 °C en bekleed een braadslede met bakpapier. Leg een groot vel aluminiumfolie (groot genoeg om een pakketje mee te maken) op een bakplaat.

2. Spreid de rabarberstukjes in een enkele laag uit over het bakpapier in de braadslede. Leg de twee blokken feta, naast elkaar, in het midden van de aluminiumfolie op de bakplaat. Verdeel de partjes rode biet (snijd ze eventueel met wegwerphandschoenen omdat ze nogal afgeven) over en rond de feta. Druppel de honing en olijfolie erover, bestrooi alles met wat takjes tijm en chilivlokken en voeg tot slot wat zwarte peper toe (je hoeft geen zout toe te voegen: de feta is zout genoeg).

3. Vouw de folie dicht, zodat je een pakketje hebt, en zet de bakplaat en braadslede in de oven; de feta helemaal bovenin. Bak de rabarber 15 minuten en de feta 25 minuten.

4. Als alles in de oven staat, kun je het platbrood maken. Doe de bloem in een grote mengkom met een flinke snuf zout. Voeg 80 ml water toe en meng dit dan met één hand door de bloem tot een egaal deeg. Als het wat te droog en kruimelig is, voeg je nog wat water toe. Leg het deeg nu op je werkblad en kneed het 4-5 minuten goed door, tot het glad en elastisch is. Dek het tot gebruik af met een schone, vochtige theedoek.

5. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel het deeg in vier ballen. Rol één bal zo dun mogelijk uit en bestrijk één kant met een dun laagje olijfolie. Leg hem dan voorzichtig in de pan, met de geoliede kant naar beneden, en bak hem enkele minuten. Bestrijk ondertussen de andere kant met olie, draai het brood om en bak het nog enkele minuten. Als het goed is, zie je luchtbellen ontstaan. Herhaal deze werkwijze met de andere drie deegballen tot je vier platbroden hebt.

6. Inmiddels zullen ook de rabarber en feta heerlijk zacht en gaar zijn. Open het foliepakketje voorzichtig (er kan hete stoom uitkomen) en verwijder de takjes tijm.

7. Stel nu de salade samen. Scheur de platbroden in vier stukken en leg deze, als basis, op een grote serveerschaal. Doe de slablaadjes in een mengkom, druppel hier het bakvocht uit het foliepakketje over en voeg 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper naar smaak toe; schep alles goed om. Verdeel de sla over het platbrood en voeg de stukjes rabarber toe. Breek de feta in stukjes en verdeel ze samen met de rode biet over de sla en rabarber. Bestrooi alles met de geroosterde amandelen en walnoten, en voeg tot slot nog een scheutje olijfolie en wat zwarte peper toe.

8. Schep de salade, rabarber, feta, rode biet en noten op met een stuk platbrood, doe je ogen dicht en geniet ervan. Uit: Super Salade, Kat Mead, €19,99, via Bol.com.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen